Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Τ.Λιου προς Ευρωπαίους: «Γενναία μείωση του ελληνικού χρέους μετά τον Οκτώβριο όπως υποσχεθήκατε»...!!!

ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Μ.ΟΜΠΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Να εκπληρώσουν οι Ευρωπαίοι την συμφωνία του Μαϊου και να μειώσουν «ουσιαστικά το ελληνικό χρέος» απαίτησε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τ.Λιού  

αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων από την Ελλάδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ) στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Την στάση αυτή την είχε τηρήσει και λίγο νωρίτερα όταν είχε συναντήσει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτο στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης.
Ο κ. Λιου, σύμφωνα με την Καθημερινή, διευκρίνισε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αφορούν την ολοκλήρωση των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και την πρόοδο των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο καθώς όπως είπε «η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς είναι απαραίτητες για τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες μίας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους στην οποία δεσμεύθηκε το Eurogroup τον Μάιο».
Παράλληλα, ο κ. Λιου τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θεωρεί ουσιαστική ελάφρυνση και πότε πρέπει να γίνει αυτή λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έδωσε την εξής απάντηση:
«Κατ' αρχήν θέλω να παρατηρήσω ότι είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό. Η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πως θα προχωρήσουν μπροστά και πως θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαίου. Αυτό που είπα χθες αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό το οποίο λέω αυτές τις ημέρες αλλά και σταθερά εδώ και καιρό είναι ότι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά τόσο το καλύτερο. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα. Τόνιζα και τονίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον. Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν. Καθώς προχωρά, η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. Και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο».
Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουλίου και λίγο μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ προχώρησε σε δηλώσεις με τις οποίες ζητούσε άμεσα διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.
Δηλώσεις τις οποίες επανέλαβε τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες. Την τελευταία φορά μάλιστα είπε ότι το ζήτημα του χρέους θα έχει λυθεί πριν φύγει ο Μ.Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο. Κάτι που θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 όταν αναλάβει επίσημα πρόεδρος ο νικητής των αμερικανικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.
Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι στην εξουσία η Τουρκία είναι χαμένη υπόθεση για τους Αμερικανούς ειδικά από την στιγμή που ο Ρ.Τ.Ερντογάν γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα ήταν το λιγότερο χαρούμενες σε περίπτωση που το πραξικόπημα είχε στεφθεί με επιτυχία.
Άλλωστε ο Φ.Γκιουλέν υπενθυμίζεται ότι ζει στην Πενσυλβάνια και του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο από το αμερικανικό κράτος. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός του δεν θα μπορούσε να μη είναι γνωστός από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
 
Οι ΗΠΑ θέλουν τώρα την ενίσχυση της Ελλάδας για να μην υποστούν ένα παρόμοιο πλήγμα και εδώ. Συνειδητοποίησαν ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα επανεξοπλισμό αλλά αυτό με «κουμπιά» δεν γίνεται, χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. "
 
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου