Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Καλογρίτσας και Τράπεζα Αττικής "στριμώχνουν" την κυβέρνηση...!!!

Στο στόχαστρο το Μαξίμου για τη διαχείριση των δύο υποθέσεων - Κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις και κατά μέτωπο επιθέσεις από τη ΝΔ

"Στριμωγμένη" μετά από καιρό βρίσκεται η κυβέρνηση, όχι μόνο λόγω της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές, αλλά για δύο ζητήματα με πολιτικές προεκτάσεις.
Αφενός η υπόθεση με το πόθεν έσχες του υπερθεματιστή Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος φέρεται να φοροδιέφευγε επί σειρά ετών, τη στιγμή πως ως εγγύηση έχει παρουσιάσει βοσκοτόπια στην Ιθάκη, αφετέρου τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής που φέρεται να δίνονταν με ευνοϊκά επιτόκια, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι οι δύο "καυτές πατάτες" που έχουν βάλει στο στόχαστρο την κυβέρνηση, με τους πολίτες να της επιρρίπτουν ευθύνες για τους χειρισμούς των δύο υποθέσεων.


Ανάμεσα στους δανειολήπτες ο Καλογρίτσας
Μάλιστα, οι δύο υποθέσεις συνδέονται, δεδομένου ότι μεταξύ των εταιριών που πήραν τέτοια δάνεια ήταν και συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα, όπως η Τοξότης ΑΕ, η οποία διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα G, πολύ υψηλού ρίσκου.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, το καλοκαίρι του 2014 ανοίγει ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό στην Αττικής με όριο αναλήψεων δανεισμού 10 εκατ. Ευρώ. Στις 28 Απριλίου 2015 τροποποιείται στα 50 εκατ. Και στις 14 Μαίου αυξάνεται στα 100 εκατ. Ευρώ χωρίς να γίνεται καμία αναφορά αιτιολόγησης στα σχετικά έγγραφα της Τράπεζας. Μια μερα νωρίτερα στις 13 Μαϊου 2015 δίνεται στην εταιρία δάνειο 20 εκατ ευρώ και στις 8 Δεκεμβρίου 2015, της χορηγειται νέο ομολογιακο ύψους 19,5 εκατ., 10ετους διάρκειας, με διετή περίοδο χάριτος προκειμένου να αναχρηματοδοτηθει το πρώτο.
Η εταιρία Τοξότης συμμετείχε και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής το 2015. Για να ολοκληρωθεί η αύξηση και να παραμείνει ο έλεγχος στο Ταμειο των Μηχανικών, η Αττικής, σύμφωνα με το πόρισμα, χορήγησε δάνεια άνω των 2 εκατ. σε 16 εταιρίες, τεχνικές και άλλες. Τα κεφάλαια αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από την ΤτΕ καθώς θεωρείται ότι η Αττικής κάλυψε το κομμάτι αυτό της αύξησης με αυτοχρηματοδότηση, Η Τοξότης συνμμετείχε στην αύξηση με 12 εκατ, στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Ανοίγει η "ψαλίδα" στις δημοσκοπήσεις - Έρχεται "μετωπική" στη Βουλή
Την ίδια ώρα μία ακόμα δημοσκόπηση προκαλεί "πονοκέφαλο" στο Μαξίμου, δείχνοντας πως οι δύο παραπάνω υποθέσεις πλήττουν την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll, για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η ψαλίδα μεταξύ της πρώτης ΝΔ και του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφει διπλάσια ποσοστά από τον Αλέξη Τσίπρα στην προτίμηση.
Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 31% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,5%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 5%, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3%. Οι ΑΝ.ΕΛ. με 2% μπορεί να εξασφαλίσουν την είσοδο και πάλι στη Βουλή, όπως και η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει επίσης 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%. Σε διπλάσια ποσοστά παραμένουν οι αναποφάσιστοι.
Η συνεχής πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το σενάριο του ανασχηματισμού από τον πρωθυπουργό, το οποίο μάλιστα υποστήριξε ο ξάδελφος και Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας με συνέντευξή του το Σάββατο.
Την ίδια ώρα, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί στη Βουλή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την Παιδεία, στην οποία αναμένεται "μετωπική" Τσίπρα-Μητσοτάκη, λίγες μέρες μετά τις ομιλίες των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ, όπου οι αιχμές εκατέρωθεν ήταν πολλές.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου