Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Τα... ανοίγματα προς την κεντροαριστερά, το Συνέδριο και ο ανασχηματισμός...!!!

του Νίκου Παπαδημητρίου 

Εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να συνεννοηθούν, ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει στο εξής την πολιορκία του χώρου της κεντροαριστεράς.

Το προανήγγειλε ο ίδιος άλλωστε, κατά την τοποθέτησή του χθες βράδυ στον  απολογισμό δράσης του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Από την προσπάθεια αυτή κανένας προοδευτικός πολίτης δεν εξαιρείται, καμία από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, βάζοντας όμως και μια κόκκινη γραμμή.

«Σε αυτό το διάλογο δεν δύνανται να συμμετάσχουν οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας και μοίρασε κατ΄ ουσίαν τις …φωτογραφίες της Φώφης Γεννηματά (κυρίως) αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη (δευτερευόντως, γιατί με τον επικεφαλής του Ποταμιού έχουν προ πολλού κοπεί οι όποιες γέφυρες).
Τούτο δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Πράσινους. Το αντίθετο. Τόσο ο Αλ. Τσίπρας με τους ομολόγους του, όσο και ο Δ. Παπαδημούλης στην Ευρωβουλή, θα πυκνώσουν τις επαφές, με στόχο ένα διαφορετικό σχέδιο για όλη την Ευρώπη, υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, άλλωστε, και οι εξελίξεις που τους ευνοούν (συνεργασία Κέντρου και Αριστεράς στην Πορτογαλία, στην τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου κ.α.)
Αλλά όσο θα έρχονται εγγύτερα στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τόσο θα …πριονίζουν τη θέση των εγχώριων εκπροσώπων τους που θα δυσκολεύονται να εξηγήσουν γιατί αρνούνται το διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον ποντάρουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρώτος πολιτικός σταθμός της επιχειρούμενης διεύρυνσης, το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, το ηχηρότερο όνομα πολιτικής μετεγγραφής θα είναι ο Φώτης Κουβέλης, άρα κατ’ ουσίαν θα πρόκειται για την επούλωση ενός τραύματος που έμεινε ανοιχτό για έξι χρόνια. Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και οι σύντροφοί του, της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς έδωσαν άλλωστε χθες μαζικά το «παρών» στην εκδήλωση του Δ. Παπαδημούλη.
Ενώ δύο άλλες παρουσίες με νόημα (αλλά για διαφορετικούς λόγους), ήταν αυτή της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, όπως και εκείνη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Και, παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου η λέξη «ανασχηματισμός» είναι… απαγορευμένη, εν τούτοις αν αυτός πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Συνέδριο (όπως οι πάντες εκτιμούν), τότε 1-2 υπουργικές θέσεις θα δοθούν στους… συμμάχους, προέβλεπε καλά πληροφορημένη πηγή.  

newpost.gr
//////////////////////

Παρέμβαση στην εκδήλωση που πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι «οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη, γιατί αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα».
Ο κ. Τσίπρας κατά τα άλλα προχώρησε σε άνοιγμα προς τον σοσιαλιστικό χώρο ενόψει του συνεδρίου. Απηύθυνε ανοικτή πρόκληση για διάλογο και συμπόρευση στις δυνάμεις, τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, που θα ήθελαν να προσφέρουν «στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας».
Σημείωσε ότι «το συνέδριο αυτό πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο αναγκαίος διάλογος και να διευρυνθεί», διευκρινίζοντας:
Ξέρω ότι σε αυτόν τον διάλογο δυστυχώς δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά, αυτή του κ. Μητσοτάκη. Γνωρίζω ωστόσο ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν και πολιτικές κινήσεις, δυνάμεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ιδιοτέλειες, και να καταθέσουν την άποψη τους, να προσφέρουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εξελίσσεται μια καθοριστική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα, με καθαρό πολιτικό πρόσημο, ο προοδευτικός πολος από τη μια, ο συντηρητικός και υπερσυνητηρικός από την άλλη». «Γι' αυτό», σημείωσε, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στις πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι και η ΕΕ».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια αυτή να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα γόνιμο μπόλι.
Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων γιατί βιώσιμη Ευρώπη χωρίς την προοδευτική σφραγίδα δεν θα υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν.
Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα, αναφερόμενος στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργσιών και σε μέρος της λύσης». Επισήμανε ότι η τοποθέτηση Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε λίγο από το χρώμα των διεργασιών της Αθήνας, αλλά και στη Μπρατισλάβα και εκεί ενσωματώθηκαν κάποιες έννοιες που δεν θα μπορούσε κανείς ούτε καν να συζητήσει έναν χρόνο μετά. Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και η έξυπνη ευελιξία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου