Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Βούτσης: Τον Ιούλιο ο εκλογικός νόμος - Τι είπε για την αναθεώρηση του Συντάγματος...!!!

του Παναγιώτη Τζαννετάτου  

Tην πρόθεση τόσο τη δική του όσο και της κυβέρνησης ο νέος εκλογικός νόμος να έχει κατατεθεί τον ερχόμενο μήνα μέσα σε κλίμα συναίνεσης  

προκειμένου να λάβει όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη και να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής. 
Ο Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες με αντικείμενο τον απολογισμό του έργου της Βουλής, υπερασπίστηκε την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αναλογικότερο χαρακτήρα του εκλογικού νόμου και της διατήρησης ενός μίνιμουμ ποσοστού για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Όπως εξήγησε, η ανάγκη του πλουραλισμού στην εκπροσώπηση των κομμάτων έχει ήδη επιτευχθεί. Αναφορικά με τις δηλώσεις Φίλη για το «παραιτηθείτε», ο Πρόεδρος επιχείρησε διακριτικά να κρατήσει τις αποστάσεις χωρίς όμως να εκθέσει τον υπουργό Παιδείας.
Όπως είπε, η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των στελεχών του για τις κινητοποιήσεις είναι δεδομένη, σημειώνοντας πως είναι υπερβολική η στάση της ΝΔ που ζητά την παραίτηση του, καθώς «δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός της κυβέρνησης αν παραιτούνταν κάθε φορά που έκαναν μια δήλωση». 
Ακόμη, υπογράμμισε πως η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος θα αρχίσει τυπικά στα τέλη του Ιούλη, ουσιαστικά όμως θα ολοκληρωθεί μετά από τέσσερις μήνες. 
Σε σημείο εκείνο, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει απόφαση περί δημοψηφίσματος και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία της αναθεώρησης θα γίνει όπως επιτάσσει το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος (110).
«Πρέπει να ξεπεράσουμε το ταμπού της ελληνικής κοινωνίας που επί 40 χρόνια δεν έκανε κανένα δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως δεν θα πρέπει να φτάσει η χώρα στο άλλο άκρο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για κάθε ζήτημα όπως στην Ελβετία.
Πάντως, ο κ. Βούτσης, τάχθηκε κατά της περεταίρω μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και απαγόρευσης στα κόμματα να παρακρατούν ένα σημαντικό ποσό της για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ενώ δεν είδε με καλό μάτι ούτε τη δυνατότητα ελέω αναθεώρησης του βουλευτή είτε από το κόμμα του είτε από τους πολίτες.
 Αντίθετα, υποστήριξε την ιδέα των δημοψηφισμάτων σε επιμέρους αλλά μείζονα ζητήματα όπως αυτό της ιδιωτικής εκπαίδευσης (άρθρο 16) και του χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος.
Για όσα γίνονται κατά καιρούς στις αίθουσες του κοινοβουλίου από τους βουλευτές της ΧΑ, δήλωσε ότι η κουλτούρα της δημοκρατίας δεν μπορεί να «επιβληθεί με μαστίγιο» και σημείωσε πως η Βουλή είναι επιτηδευμένα πιο ελαστική για να «μην παίξουμε αυτό το παιχνίδι».
Τέλος, χαρακτήρισε εμμονή την στάση των δανειστών να κλείσει άμεσα η συμφωνία για τη παραχώρηση του Ελληνικού, εξηγώντας πως η σύμβαση θα υπογραφεί στις 17 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε σε σειρά αλλαγών που θα γίνουν στο διοικητικό οργανόγραμμα λειτουργίας της Βουλής αλλά και στη νομοθετική διαδικασία που θα ενταχθούν στο Κανονισμό.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου