Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ: Αρχηγό και γρήγορα μετά το φιάσκο...!!!

του Τάσου Τσιφόρου 

Μπορεί άπαντες να συμφώνησαν ότι ο Γιάννης Πλακιωτάκης «άντεξε» και στην πίεση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο κύμα παραπολιτικών ότι ήταν σε ανοικτή γραμμή με τους. 

.. υποψηφίους Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο το προχθεσινό Συμβούλιο Αρχηγών που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χρειάζεται αρχηγός και... γρήγορα! 

Άλλωστε, με την κυβερνητική πλειοψηφία να δοκιμάζεται με τα νομοσχέδια που έπονται, ασφαλιστικό και αγροτικό, και τον κ. Τσίπρα να έχει ήδη επιλέξει το δρόμο της πόλωσης, το κόμμα που φέρει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί ούτε να βρίσκεται σε διαρκή μεταβατική φάση ούτε βέβαια να μοιάζει με τη λερναία ύδρα με το Γ. Πλακιωτάκη τύποις στην αρχή, τους τέσσερις υποψήφιους Ευ. Μεϊμαράκη, Κ. Μητσοτάκη, Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα να έχουν, ευλόγως, άποψη αλλά και τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς να παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες. 
Το μόνον θετικό, αν και με το πρόσφατο φιάσκο ουδείς μπορεί να δηλώνει βέβαιος, είναι ότι η προεργασία για τη διεξαγωγή της νέας εκλογικής διαδικασίας μοιάζει να κινείται σε δρόμους σοβαρότητας, που απουσίασαν την πρώτη φορά, κάτι που καθιστά πολύ πιθανή το άνοιγμα των γαλάζιων καλπών στις 13 Δεκεμβρίου για τον πρώτο γύρο και στις 20, εφόσον απαιτηθεί, για το δεύτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, θα προβλέπεται επίσης ανοικτή εκλογική διαδικασία, δηλαδή θα δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να πάνε σε όποιο εκλογικό τμήματα επιθυμούν για να ψηφίσουν, ωστόσο το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας (αποτροπή διπλοψηφιών) έχει καταστεί πιο απλό και, τελικά, πιο σταθερό. 
Εις ότι αφορά το... εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Πλακιωτάκης αναμένεται να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, πιθανότατα την Τρίτη, προκειμένου να ενημερώσει για τα όσα συζητήθηκαν στο Προεδρικό και μένει να φανεί εάν σε αυτή τη συνεδρίαση θα παραβρεθούν οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς αλλά και ο Ευ. Μεϊμαράκης. Στόχος του υπηρεσιακού Προέδρου του κόμματος είναι και η πραγματοποίηση μίας κοινής συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων, πιθανότατα αφού οριστικοποιηθεί η σύμβαση με τη νέα εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών (σ.σ. εκ των βασικών διεκδικητών και η Vodafone), προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. 
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν μοιάζει και εξαιρετικά πιθανό. Όχι μόνον γιατί ο κ. Μεϊμαράκης συνεχίζει τις αποκαλύψεις για το ζήτημα της εταιρείας που ανέλαβε το πρώτο έργο και κατέληξε σε φιάσκο, συμπληρώνοντας το παζλ για τα πρόσωπα και πράγματα μέσα στο κόμμα, αλλά και γιατί οι ίδιες οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό θα πυροδοτήσουν την αντιπαράθεση μεταξύ των τεσσάρων. Με κύριο ζήτημα τη στάση της Ν.Δ. έναντι αυτών ακριβώς των σεναρίων που αφορούν στην αντοχή της κυβέρνησης Τσίπρα. Προφανώς, ουδείς δεν συζητά σοβαρά εντός ΝΔ το ενδεχόμενο συνεργασίας, όπως και ουδείς – όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στο Προεδρικό – δεν συζητά την παροχή ψήφου στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Ο Τσίπρας θα αναλάβει την ευθύνη των όσων προκάλεσε και των όσων φέρνει στη Βουλή» λένε, όλες οι πτέρυγες. 
Όμως, οι αποκλίσεις για τη γενικότερη στάση της Ν.Δ. είναι αποκλίνουσες. «Στην παρούσα φάση απαιτείται να βρούμε ένα κοινό σημείο συνεννόησης. Και προσέξτε, διότι πολλοί αυτό το παραφράζουν και εννοούν την «συνεννόηση» ως «συνεργασία» η ως «πρόσωπα». Και λένε πολλοί «να φύγει ο Τσίπρας». Το πρόσωπο είναι το πρόβλημα ή η πολιτική που ακολουθούμε; Εάν συμφωνήσουμε στις πολιτικές εγώ είμαι από αυτούς που θα υποστηρίξουν μεταρρυθμιστικές αλλαγές που πιστεύω», επεσήμανε από τη Λάρισα ο Ευ. Μεϊμαράκης. 
Την ίδια στιγμή στελέχη όπως οι Μ. Βορίδης, Δημ. Σταμάτης έλεγαν εμμέσως πλην σαφώς ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να πάει καν στο Προεδρικό, ο Αδ. Γεωργιάδης εξαπολύει σκληρή κριτική στον Αλ. Τσίπρα (σ.σ. και χθες από το Ακραίως), στην ίδια γραμμή είναι και ο Απ. Τζιτζικώστας ενώ αρνητικός στη «συνενοχή» με τον Πρωθυπουργό εμφανίζεται και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι διαφορές παραμένει αμφίβολο εάν μπορούν να γεφυρωθούν, ακόμη κι αν η ΝΔ εκλέξει Πρόεδρο και γρήγορα!

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου