Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ψάχνουν νησί για “Θερινό Νταβός” όταν υπάρχει η Ολυμπία...???

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη *
Στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης μια ήταν η ρηξικέλευθη πρόταση η οποία πράγματι έχει “οραματικά στοιχεία” 

που χρειάζεται ο τόπος για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη. 

Πρόκειται για την πρόταση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Δημήτρη Μάρδα περί ιδρύσεως σε κάποιο νησί της Ελλάδος ενός κέντρου “Τέχνης και Φιλοσοφίας” που θα προσέλκυε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, δηλαδή κυβερνήσεις των κρατών του ΟΗΕ που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτό το σχέδιο.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών πρότεινε για έδρα του κέντρου αυτού ένα νησί της Ελλάδας το οποίο όμως δεν αποκάλυψε.
Σε δημοσίευσή του στο Facebook την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου διέψευσε πως το νησί αυτό θα είναι οι Σπέτσες όπως γράφτηκε κατά κόρον από πολλά ΜΜΕ, τα οποία έσπευσαν να “αποκαλύψουν” το νησί που έχει στο νου του ο Υφυπουργός.
Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε την ιδέα του αναφέροντας πως : «Θα δείξουμε εν καιρώ, ότι όλα έχουν σχεδιαστεί έγκαιρα για το Νησί, ενώ η πρώτη μελέτη με όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται είναι έτοιμη εδώ και αρκετό χρόνο. Όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν στη Βουλή και που θα ακολουθήσουν, κινούνται βάσει σχεδίων που τα έχουμε επεξεργαστεί αρκετά παλαιότερα, κάτι που εύκολα αποδεικνύεται.
Η χώρα χρειάζεται 100 δισ. επενδύσεις για να απογειωθεί. Τα 20 δισ. θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Και εδώ οι λάτρεις (πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά.) των μικρών μεγεθών της οικονομίας που θεωρούν ως μεγάλα έργα (αυτοκινητοδρόμους κ.λπ.) τα αυτονόητα για όλες τις χώρες, ας γνωρίζουν το εξής απλό:
Μόνο με πραγματικά μεγάλα επενδυτικά σχέδια που ΔΕΝ κατευθύνουν τις επενδύσεις σε δρόμους και γεφύρια αλλά τις στρέφουν προς την παραγωγή ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΩΝ αγαθών και υπηρεσιών παράγεται πλούτος, κτίζεται κοινωνική πολιτική και σώζεται η χώρα. Και το ΝΗΣΙ εντάσσεται στη συγκεκριμένη στρατηγική.”
Η σκέψη του Υπουργού είναι εξαιρετική και αξιοθαύμαστη καθώς οι πολιτικοί μας δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες που θέτουν τον Ελληνισμό στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων.Εξάλλου και οι δύο επιλογές Τσίπρα στο Υπουργείο Εξωτερικών (Μάρδας-Αμανατίδης) φαντάζουν εξαιρετικές.Με μια απόλυτη ένσταση.
Είναι δυνατόν να ψάχνουμε νησί για θερινό Νταβός όταν διαθέτουμε την Αρχαία Ολυμπία;
Η Ηλεία μας αποτελεί τη μήτρα ενός μοναδικού θεσμού, με παγκόσμια λάμψη και απήχηση. Ο Ολυμπισμός αποτελεί για όλους τους Έλληνες παράδοση, αξίες, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία. Μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανάδειξη της Ηλείας και κατ’επέκταση της Ελλάδας σε περιοχή διεθνούς ακτινοβολίας, γεγονός που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα γίνει όχημα εξωστρέφειας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Σχολιάζοντας την παραπάνω ανάρτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών του επισήμανα τα εξής : “Ψάχνετε νησί για θερινό Νταβός τη στιγμή που η χώρα διαθέτει την Ολυμπία; Τον μοναδικό τόπο στον κόσμο που συμβολίζει τη μοναδική πανανθρώπινη εκδήλωση: τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με δυνατότητες πολιτικής αξιοποίησης του θεσμού της Εκεχειρίας και τόσους πανανθρώπινους συμβολισμούς;”
Η Αρχαία Ολυμπία είναι η μόνη που μπορεί να αποτελέσει τον τόπο που οραματίζεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών.Θα έπρεπε εξάλλου ήδη η χώρα να είχε μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών ή πρέσβη επί τιμή με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου