Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Γλέζος: Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων - Ελπίζω να δει τα λάθη του ο Τσίπρας...!!!

Την πρότασή του για μορατόριουμ με τους δανειστές επαναφέρει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής» ο Μανώλης Γλέζος

 και υπογραμμίζει ότι μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων.
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το τρίτο μνημόνιο είναι μονόδρομος. Όμως,στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες λύσεις», δηλώνει ο κ.Γλέζος και τονίζει πως η λύση αυτή δεν είναι ούτε ρήξη ούτε υποταγή, αλλά πάγωμα όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με τα δάνεια. «Ούτε δανειζόμαστε ούτε ξοφλάμε δάνεια και ούτε λειτουργούν τα τοκοχρεολύσια για ένα χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Μ.Γλέζος. Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν θα υπήρχε καμία δυσκολία να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, αν δεν καταβάλαμε τα δάνεια προς τους δανειστές».

«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πια. Το τρίτο μνημόνιο είναι μνημόνιο. Όταν κατηγορείς τα άλλα δύο μνημόνια, γιατί υπερασπίζεσαι το τρίτο; Είπα δημόσια ότι είναι χειρότερο και από τα προηγούμενα, αλλά εννοούσα ιδιαίτερα την πολιτική του πλευρά. Δηλαδή, δεν περίμενα ποτέ ότι η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση θα δεχόταν ποτέ τέτοιο μνημόνιο. Δεν περίμενα ποτέ κυβέρνηση της αριστεράς να αποδεχθεί τέτοια πρόταση», δηλώνει ο κ. Γλέζος, ενώ στο ερώτημα τι μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός, ο Μανώλης Γλέζος απαντά πως πέρασαν έξι μήνες στη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να κινηθεί η οικονομία της χώρας, «κάτι το οποίο δεν κάναμε και έχουμε ευθύνη γι΄ αυτό».
Τονίζει, επίσης,ότι δεν έγιναν παρεμβάσεις για να ενεργοποιηθούν δυνάμεις στην αγροτική οικονομία, παρεμβάσεις για να παράγει αξίες ο λαός στον οποίο θα έπρεπε να δοθούν εξουσίες. Ο κ. Γλέζος επικρίνει την αποδοχή των συντελεστών του ΦΠΑ και υπογραμμίζει ότι οι αριστεροί είναι αντίθετοι με τους έμμεσους φόρους που πλήττουν τον καταναλωτή.
Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα απαντά: «Εχω ακόμη ελπίδες ότι θα δει τα λάθη, που ομολογεί ότι έχει κάνει, και θα ταυτιστεί με την ιστορία», «ευελπιστώ και πιστεύω ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλογιστεί τα λάθη του και θα τα διορθώσει στην πράξη δίνοντας στον λαό την εξουσία και σε όλο τον κόσμο δουλειά».
Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία του στη συγκέντρωση της Iskra και την προσέγγιση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Μανώλης Γλέζος απαντά: «Είπα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη είμαι εδώ, αλλά εσύ δεν ήσουν στη συγκέντρωση που έκανε η Βουλή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ήμουν και είμαι εκεί και εδώ, και θα πάω και όπου αλλού με καλούν. Θα πηγαίνω γιατί η διαφορετικότητα των απόψεων είναι η πηγή της δικής μας αριστεράς». Δηλώνει επίσης ότι αποπροσανατολίζεται ο εργαζόμενος όταν του λες «η μορφή του νομίσματος θα σε σώσει», αλλά σημειώνει, επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να κάνει ένα συνέδριο για να ξεκαθαριστεί ο ρόλος και η μορφή του νομίσματος.
Για το θέμα του χρέους προτείνει διμερείς επαφές με τα άλλα κράτη ώστε να διαπιστωθεί αν και τι τους χρωστάμε και υπογραμμίζει την ανάγκη η Επιτροπή της Βουλής για την αλήθεια του χρέους να εξετάσει ένα-ένα δάνειο χωριστά. Αναφέρεται στις συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, υπογραμμίζει την ανάγκη εξορθολογισμού των δημόσιων οικονομικών και προσθέτει πως αν βρεθούμε σε ανάγκη, έχει προτείνει ένα εσωτερικό δάνειο διπλής μορφής, εθελοντικό για τους φτωχούς και υποχρεωτικό για τους πλούσιους.
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Γλέζος προειδοποιεί ότι μια διάσπαση θα ήταν νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για το έκτακτο συνέδριο απαντά ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκριθεί η συμφωνία μόνο από την κυβέρνηση» για να υπογραμμίσει: «δεν δώσαμε λευκή επιταγή στη διαπραγματευτική ομάδα και πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση απαιτείται όχι η γνώμη της κυβέρνησης του Μαξίμου, αλλά η γνώμη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».


Κορωνάκης: Ένα σχέδιο που δεν θα μετατρέπει το μνημόνιο σε πολιτική μας

 

Την ανάγκη να συγκροτηθεί σχέδιο που δεν θα μετατρέπει το μνημόνιο σε πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής».
«Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας. Έχω πει ξανά ότι η εποχή των τεράτων τελείωσε στις προηγούμενες εκλογές», δηλώνει κ.Κορωνάκης και προσθέτει: «Νομίζω ότι μετά τη συνεδριακή μας διαδικασία θα κληθούμε όλοι να υπηρετήσουμε το σχέδιο που θα αποφασίσουμε συλλογικά. 'Αρα η περίοδος των διαφορετικών στάσεων μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τελειώνει με το έκτακτο συνέδριο».
«Η Αριστερά δεν φτιάχνει στρατηγικά σχέδια με βάση τα νομίσματα, αλλά με την πολιτικής της που σχεδιάζεται προς όφελος του λαού», προσθέτει ο κ.Κορωνάκης. Στο ερώτημα αν μπορούν να συνυπάρξουν στο κόμμα δύο αλληλοσυγκρούομενες απόψεις, σημειώνει πως «από τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε ένας εκβιασμός και αποτέλεσμά του είναι η συμφωνία, οφείλουν όλοι να συζητήσουν τα διαφορετικά σχέδια που μπορεί να μας βγάλουν από το αδιέξοδο». «Σε κάθε περίπτωση η διαφορετική άποψη, σήμερα που έχει έρθει ο κόσμος ανάποδα, είναι ωφέλιμη και πρέπει να συζητηθεί συντροφικά χωρίς όμως να δημιουργούμε συνθήκες παράλληλων μονολόγων», αναφέρει και τονίζει πως «αν μια φορά πρέπει να υπερασπιστούμε τη συντροφικότητα στο εσωτερικό μας, είναι παραπάνω από καθήκον να μην αφήσουμε κανέναν σύντροφο και καμία συντρόφισσα βορά στα συστημικά ΜΜΕ».
Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής δηλώνει,επίσης,ότι η απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια ώριμη απόφαση. «Χρειαζόμαστε χρόνο, ανάσες για να εκτιμήσουμε την ως τώρα πορεία μας, τα θετικά και τα αρνητικά και να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο για το επόμενο διάστημα που δεν θα μετατρέπει το Μνημόνιο σε πολιτική μας, που θα δείχνει ότι η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός εκβιασμού τον οποίο και θέλουμε να υπερβούμε», υπογραμμίζει ο κ.Κορωνάκης. Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τα «όχι» και τα «παρών» στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και το κατά πόσο είναι καλό η κυβέρνηση να στηρίζεται σε ψήφους ΝΔ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κορωνάκης απαντά:
«Νομίζω ότι τα ‘ναι', τα ‘όχι' και τα ‘παρών' των προηγούμενων ψηφοφοριών βγήκαν από τους περισσότερους βουλευτές με πολύ κόπο και πόνο. Και άρα δεν πρέπει να τα θεωρήσουμε ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Και βέβαια συμφωνώ ότι πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας. Έχω πει ξανά ότι η εποχή των τεράτων τελείωσε στις προηγούμενες εκλογές. Νομίζω ότι μετά τη συνεδριακή μας διαδικασία θα κληθούμε όλοι να υπηρετήσουμε το σχέδιο που θα αποφασίσουμε συλλογικά. 'Αρα η περίοδος των διαφορετικών στάσεων μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τελειώνει με το έκτακτο συνέδριο».
Ο κ. Κορωνάκης εκτιμά ότι κάποιες ακραίες τοποθετήσεις γίνονται σήμερα με δεδομένη την υπογραφή του πρωθυπουργού. «Οποιοδήποτε μέλος της ΚΕ ή της ΚΟ ήταν στη θέση του πρωθυπουργού το βράδυ της διαπραγμάτευσης, την ημέρα της υπογραφής δεν θα διάλεγε την άτακτη χρεοκοπία, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος με κίνδυνο να χάσει ο κόσμος το μικρό απόθεμα των καταθέσεων που είχε στις τράπεζες», αναφέρει ο Γραμματέας της ΚΕ σημειώνοντας ότι «πλέον χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά ένα σχέδιο που θα μας απεμπλέκει, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μια κατάσταση άρσης της λαϊκής κυριαρχίας».
Το συνέδριο
Ερωτηθείς για το πώς θα οργανωθεί το έκτακτο συνέδριο, ο Γραμματέας της ΚΕ τονίζει ότι θα επιχειρηθεί να εμπλακούν στο διάλογο πολύ ενεργά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που ενδιαφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ κατά προτεραιότητα, τους άνεργους, τους νέους, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όσους έχουν υποστεί με τον πιο έντονο τρόπο τη βαρβαρότητα των προηγούμενων χρόνων.
«Δεν μιλάω για υπέρβαση του καταστατικού, ούτε υποτιμώ το σοβαρό διάλογο που πρέπει οργανωμένα να αναπτυχθεί στις οργανώσεις του κόμματος, αλλά δεν πρέπει να είναι συγχρόνως ένα εσώκλειστο συνέδριο. Πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με τις αγωνίες των ανθρώπων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», δηλώνει και προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μετατρέψει το συνέδριο του σε έναν σημαντικό σταθμό για το κίνημα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη».
Για το ενδεχόμενο αλλαγών στη δομή του κόμματος μετά από το συνέδριο, ο κ. Κορωνάκης τονίζει ότι το κόμμα χρειάζεται να οργανωθεί με ένα τρόπο αντίστοιχο του σχεδίου και της σημασίας της μάχης που δίνουμε, «δεν μπορεί δηλαδή η συνήθεια του παρελθόντος να αποτελεί νομοτέλεια». Ο κ. Κορωνάκης επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στραφεί πιο πολύ στην ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον οι οργανώσεις να είναι απλώς πεδίο εσωτερικής ζύμωσης αλλά οφείλουν να είναι πρωτοπόρες δυνάμεις που βοηθάνε στην οργάνωσης της κοινωνίας και την ανασυγκρότησης του κοινωνικού ιστού».
Όπως,όμως,τονίζει για να γίνουν όλα αυτά «πρέπει να είμαστε όλοι μαζί» ενώ σπεύδει να υπενθυμίσει ότι« η ενότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν όχι μια συνθήκη εξ ανάγκης,αλλά ένα πολιτικό σχέδιο αντιμετώπισης των δυσμενών συσχετισμών, και αν σήμερα λόγω του 36,5% και του 61,2% κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει χώρος ώστε όλες οι απόψεις να εκπροσωπούνται, κάνουν μεγάλο λάθος. Η ενότητα και πάλι σήμερα είναι προϋπόθεση για να υπερβούμε πρωτοφανείς δυσκολίες και αδιέξοδα. Η περίοδος των εύκολων απαντήσεων τελείωσε οριστικά», αναφέρει ο κ. Κορωνάκης.

Φόρτωση επόμενου άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθέντων ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

 

«Κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.
Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κίνδυνος για Grexit είναι υπαρκτός .Αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βέθος χρόνου».
Ο κ.Δραγασάκης παρουσιάζει τον "οδικό χάρτη" για την άρση του capital controls και αναφέρει ότι « οι έλεγχοι θα συνεχίσουν ημέρα με την ημέρα να χαλαρώνουν. Ομως, για την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τον "οδικό χάρτη"για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πιστωτικό σύστημα και τις οικονομικές προοπτικές γενικότερα».
Τονίζει ότι «οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προστατεύονται και αν η προστασία αυτή αρθεί ,θα υπάρξει ανεπανόρθωτη κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά και στην Ευρώπη προς τα πιστωτικά ιδρύματα.Κάθε κούρεμα καταθέσεων θα είναι μια τιμωρία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα ,έναντι εκείνων που διατηρούν τα χρήματα και τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό». Προσθέτει ότι «θέμα ενοποίησης τραπεζών υπάρχει σχετικά με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.Πρέπει να προχωρήσει και ήδη γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.Για το εσωτερικό της χώρας τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από καμιά πλευρά .Αλλωστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται υπερσυγκεντρωμένο».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμά ότι η ύφεση ,χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα,μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4%-5%,ανάλογα και με τις διεθνείς εξελίξεις και θα κορυφωθεί τους επόμενους 6 με 8 μήνες .Από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα μπορούσε να αρχίσει η ανάκαμψη».Απαντώντας σε ερώτηση με ποιόν τρόπο θα μπορούσε η ύφεση να περιοριστεί προσθέτει ι «με την ψήφιση της συμφωνίας ,την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ρύθμιση του χρέους θα υποχωρήσει η αβεβαιότητα».
Ο κ.Δραγασάκης αναφερόμενος στις δηλωσεις του κ.Βαρουφάκη σημειώνει πως «αν κάποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις προτάσεις του κ.Σόιμλε ή του Eurogroup». Επισημαίνει δε πως «όταν έρθει η ώρα ,η κυβέρνηση έχει να πεί πολλά για φίλους και αντιπάλους και με στοιχεία».
Τέλος,σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «το κόμμα δεν βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης, ούτε διάσπασης και είναι σε πορεία ανασύνθεσης και ουσιαστικής επανίδρυσής του.Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής έδειξε ότι υπάρχουν άτομα που νιώθουν πρώτα ΚΟΕ και μετά ΣΥΡΙΖΑ,πρώτα ΔΕΑ, Πλατφόρμα και μετά ΣΥΡΙΖΑ.Κάποια από τα άτομα αυτά ίσως αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ,αν και δεν τα διώχνει κανείς».

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου