Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Προς συνέδριο… διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ...!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Χθες οι πολιτικοί δρόμοι του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, χώρισαν οριστικά.  

Από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός κι από το γήπεδο του Πανελληνίου, ενώπιον μιας εντυπωσιακής συγκέντρωσης,  ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας,  φρόντισαν επιμελώς να δώσουν ένα ευκρινές και λίαν διακριτό διαφορετικό πολιτικό στίγμα….  
Στίγμα, τόσο έντονο, που χαράσσει μια νέα πολιτική και κομματική πορεία…

Την διαφορετικότητα των δύο πλευρών, στην πολιτική προσέγγιση στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία την περίοδο της οικονομικής κρίσης, την έδωσε εύγλωττα ο βετεράνος της αντίστασης και σύμβολο τα ενωμένης μέχρι τώρα παράταξης, ο Μανώλης Γλέζος…, λέγοντας…, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και ως ομιλητής στην εκδήλωση της «Αριστερής Πλατφόρμας», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες και παράλληλα, διερωτήθηκε: Τι σχέση μπορεί να έχει η κυβέρνηση Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και εμβληματική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «το τρίτο μνημόνιο είναι το χειρότερο απ’ όλα τα άλλα γιατί το κάνει η κυβέρνηση του Μεγάρου Μαξίμου. Υπάρχει μονάχα κάποια συνάφεια του Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Είμαστε εναντίον του τρίτου μνημονίου, το καταδικάζουμε» είπε ο Γλέζος και πρόσθεσε οτι «απ’ όποια πλευρά και να εξεταστεί είμαστε εναντίον του μνημονίου γιατί υποδουλώνει τον ελληνικό λαό».!
Από το δικό του βήμα, της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε έκκληση μεν για ενότητα…, αλλά ταυτόχρονα έθεσε και το δίλημμα…, των επόμενων μηνών, τονίζοντας πως είναι «ή να δοθεί μάχη ή να παραδοθεί η εξουσία στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα».!
«Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, θέτοντας μια σειρά από καυτά ερωτήματα :
Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.
Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;
Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε έντονο και δραματικό τόνο, απευθύνθηκε στους διαφωνούντες με την πολιτική της κυβέρνησης…, λέγοντας τους : Θέλετε διάσπαση του κόμματος πριν από την συμφωνία; Θέλετε να τα παρατήσουμε; Κι αυτό που δεν καταφέρνουμε ως κυβέρνηση πιστεύετε ότι θα το καταφέρουμε ως αντιπολίτευση;» Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την μειοψηφία και για την προσπάθειά τους να υιοθετήσουν το 62% του δημοψηφίσματος και να το μεταφράσουν ως εντολή του λαού για επιστροφή στην δραχμή. « Το όχι του δημοψηφίσματος δεν ήταν ναι στην δραχμή»…, επισημαίνοντας ταυτόχρονα…, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική διαφωνία με την επιλογή της δραχμής».!
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας στην Πολιτική Γραμματεία υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος και ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ υπέρ των μνημονίων. Ορισμένα μέλη της πλατφόρμας άσκησαν κριτική στο Μαξίμου για τις διαρροές που αφορούσαν την στάση των βουλευτών που καταψήφισαν….
Στην σημερινή συνεδρίαση, στις 4 το απόγευμα, αναμένεται να βρεθούν ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα για τη διεξαγωγή ή όχι έκτακτου συνεδρίου. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, καθώς και η εσωκομματική διαδικασία εφεξής - δηλαδή θέματα, όπως το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και με ποια ατζέντα...



                                                                    Γ. Σπ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου