Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παράλληλο νόμισμα: Βατερλό ή πιθανό Plan B σε περίπτωση ανάγκης...???

της Μαρίας Μπακοπούλου  

Την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας και η διαπραγματευτική ομάδα καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις αρχές Ιουνίου, 

η συζήτηση για την πιθανότητα διπλού νομίσματος στην Ελλάδα φουντώνει όλο και περισσότερο, προκαλώντας εύλογες απορίες στους πολίτες για τις σαρωτικές αλλαγές που θα φέρει στην εγχώρια οικονομία ένα τέτοιο σχέδιο.
Παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, η «βόμβα» Σόιμπλε πριν από δύο εικοσιτετράωρα στο Bloomberg ότι στηρίζει το διπλό νόμισμα για την Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, ξαναφέρνει στην επιφάνεια αυτό το σενάριο, που φέρονται, όμως, να απορρίπτουν μετα βδελυγμίας στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, φωνές ευρωπαίων υπουργών, όπως ο γάλλος Μισέλ Σαπέν κάνουν απόπειρες να υποβαθμίσουν τις φήμες, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για εφαρμογή διπλού νομίσματος στην Ελλάδα,  αλλά τελικά φέρνουν ακόμα περισσότερο στον «αφρό» αυτό το εναλλακτικό οικονομικό σενάριο.
Η ιδέα, πάντως, για την εφαρμογή του παράλληλου νομίσματος στην χώρα μας δεν είναι νέα, όπως ίσως πιστεύουν αρκετοί.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του Μνημονίου στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2010, είχαν ξεκινήσει στο εξωτερικό κάποιοι ψίθυροι που ήθελαν την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου να φέρνει μια σχετική νομισματική ανακούφιση στην εσωτερική κυρίως οικονομική αγορά. 
'Ηδη από το 2012 στην Γερμανία, ο εμπνευστής του, οικονομολόγος, Τόμας Μάγιερ είχε ξεκινήσει να αποκαλύπτει στα ΜΜΕ της χώρας πτυχές του μεγαλόπνοου σχέδιου του για το Geuro, το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ για τις εξωτερικές της συναλλαγές, τονώνοντας, όμως, την οικονομία της εντός των τειχών με το καινούριο νόμισμα. 
Μέχρι φυσικά την στιγμή που η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να σταθεί ξανά στα πόδια της και να ξεκινήσει ξανά τις αποκλειστικές συναλλαγές με το ευρώ. 
Η συζήτηση για την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος ξεκίνησε πάλι μετά την αποκάλυψη του πρώην στελέχους της Deutsche Bank, ότι στα τέλη Απριλίου είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Αθήνα για να τους παρουσιάσει το νέο νόμισμα, κάτι, ωστόσο, που ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε.
Τι είναι το παράλληλο νόμισμα-Βασικά σημεία της φιλοσοφίας του
  • Το Geuro είναι επί της ουσίας Iοus, τα οποία θα εκδοθούν από το υπουργίο Οικονομικών, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τα χρήματα να εξοφληθούν βασικές υποχρεώσεις, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις. 
  • Εγχώρια αγαθά, μισθοί και υπηρεσίες θα εξοφλούνται κατά κόρον με το παράλληλο νόμισμα, ενώ οι εισαγωγές θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές τους σε ευρώ προκειμένου να φανούν ανταγωνιστικές απέναντι στους ξένους προμηθευτές. 
  • Θα έχει περισσότερη εφαρμογή στις πιο ανώδυνες, καθημερινές συναλλαγές, τις οποίες, όμως αναμένεται να δυσκολέψει καθώς θα φέρει πιθανές ελλείψεις σε εισαγόμενα είδη, καθώς οι εισαγωγείς θα απαιτούν, προφανώς, να πληρωθούν στο βασικό νόμισμα. 
  • 'Οπως υποστηρίζει ο εμπνευστής του, σταδιακά θα μπορεί να έχει εφαρμογή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ μπορεί να τονώσει και τον τουρισμό.
  • Η ισοτιμία του με το ευρώ θα είναι 1 προς 1, ωστόσο υπάρχει περίπτωση σταδιακά να υποτιμηθεί ακόμα κατά 50% του εθνικού νομίσματος. 
Κενό, βέβαια, υπάρχει ακόμα στο τι θα γίνει με τις καταθέσεις που θα μετατραπούν από το ισχυρό ευρώ στο Geuro και την εφαρμογή του στις τράπεζικές συναλλαγές. 
Χώρες με παράλληλο νόμισμα
Η νομισματική ιστορία έχει δείξει ότι είναι σπάνια αλλά όχι απίθανη η εφαρμογή ενός παράλληλου νομίσματος, παρότι φαίνεται να λαμβάνει χώρα σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.
'Οπως αναφέρει σε άρθρο του, ο καθηγητής  της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, «παράλληλα νομίσματα έχουν υπάρξει καταρχήν σε πολύ μικρές χώρες με ειδικά φορολογικά καθεστώτα, ενώ σήμερα κυκλοφορούν δύο νομίσματα σε χώρες όπως τα νησιά Κιριμπάτι στον Ειρηνικό, στο Λεσότο και στη Ναμίμπια στη Ν. Αφρική και σε ανεξάρτητες μεν χώρες, που πάντα όμως ζούσαν στη σκιά ενός οικονομικά ισχυρού γείτονα με τον οποίο είχαν και έχουν αυξημένες συναλλαγές, όπως π.χ. τα νησιά Φερόε, τα οποία δέχονται πλην της δικής τους κορώνας και τη δανική, το Ελ Σαλβαδόρ το αμερικανικό δολάριο». 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου