Του Gustave Rey 

«Η σκληρή στρατηγική που ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Ελλάδα απέτυχε»,  

 εκτιμά ο γνωστός, έγκυρος πολιτικός συντάκτης Romaric Godin της γαλλικής εφημερίδας “La Tribune”.  Αυτό, όπως γράφει, αποδεικνύει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Ισπανία.
Για τον Godin, οι πιστωτές της Αθήνας δεν σκόπευαν την αποπληρωμή των χρεών της χώρας αλλά στο να παραδειγματίσουν όσους τολμούν να αμφισβητούν τις αποφάσεις, που έχουν ληφθεί από το 2010 και έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα έπρεπε να «γονατίσει» προκειμένου να αποφευχθεί το να ζητήσουν και άλλες χώρες την αναδιάρθρωση των χρεών τους, αναφέρει ο συντάκτης.

«Το σχέδιο απέτυχε, η ελληνική κυβέρνηση καθιστά τους πιστωτές συνυπεύθυνους για την πιθανή χρεοκοπία της χώρας και αυτό αντανακλάται στο ότι οι Ισπανοί ψηφοφόροι δε δίστασαν να «τιμωρήσουν» τα δυο κόμματα, που υποστήριξαν την λιτότητα. Ακόμη κι αν οι Ποδέμος δεν βρίσκονται κοντά στην εξουσία, και παρόλο που η Ισπανία δεν είναι η Ελλάδα, η στρατηγική της "ανάσχεσης" των Ευρωπαίων ναυάγησε ξεκάθαρα την περασμένη Κυριακή»,  υπογραμμίζει στο άρθρο του.
Το χειρότερο όμως είναι πως η στρατηγική της "ανάσχεσης" ενδυνάμωσε και τα κινήματα των ευρωσκεπτικιστών της δεξιάς, γράφει.
Για τον αρθογράφο, το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να τροφοδοτηθεί ο εθνικισμός και τα στερεότυπα κατά της Ελλάδας αλλά και το αίσθημα πως επιβεβαιώνονται κάποιες από τις πεποιθήσεις των ευρωσκεπτικιστών, όπως η ανικανότητα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, η έκθεση σε κίνδυνο των χρημάτων των φορολογουμένων και η αποτυχία των σχεδίων σωτηρίας των 2010-2011.  

http://kourdistoportocali.com/post/44023/h-sklhrh-strathgikh-poy-akoloythhsan-oi-eyrwpaioi-sthn-ellada-apetyxe