Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Βόμβες ΔΝΤ: Κάντε απολύσεις και μειώστε συντάξεις - Δεν βγαίνει πλεόνασμα...!!!

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι κατάλληλες για την διασφάλιση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος τη φετινή χρονιά,

  δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ολιβιέ Μπλανσάρ. 
Σε συνέντευξη του στην γαλλική Les Echos ο κ. Μπλανσάρ ανέφερε ότι το 2015 η Ελλάδα  θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3%, αλλά αυτή τη στιγμή, ο στόχος δεν φαίνεται ρεαλιστικός. 

Η αναθεώρηση αυτού του πλεονάσματος προς τα κάτω θα οδηγούσε σε νέες χρηματοδοτικές ανάγκες, για τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαζόταν και πάλι την ευρωπαϊκή στήριξη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πετύχει μόνο αν η Ελλάδα παρουσίαζε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, σημείωσε ο ίδιος. 

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, χρειαζόμαστε αξιόπιστα μέτρα για να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα και να διατηρήσουμε το πλεόνασμα αυτό στο μέλλον» είπε ο κ. Μπλανσάρ.
«Αυτό απέχει πολύ από την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα» πρόσθεσε ο οικονομολόγος, που αποχωρεί από το Ταμείο για να αναλάβει θέση στο Ινστιτούτο Peterson.
Στην ερώτηση τι είδους αξιόπιστα μέτρα θα μπορούσε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο αυτό, ο γάλλος οικονομολόγος απάντησε ότι «θα πρέπει να αναρωτηθούμε αρχικά από πού μπορούμε να κάνουμε οικονομία. Το προφανές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο, ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι» ενώ επίσης θα πρέπει «να εξεταστεί ποια διαρθρωτικά μέτρα απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», είπε.
Όσον αφορά τα σενάρια εξόδου από την κρίση, ο Μπλανσάρ είπε ότι «υπάρχουν πολλά, από τον έλεγχο των κεφαλαίων μέχρι την έξοδο από το ευρώ. Ελπίζουμε να τα αποφύγουμε όλα».
Όταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για την πολιτική λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα, ο Μπλανσάρ διερωτήθηκε: 
Θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημοσιονομική εξυγίανση με πιο αργούς ρυθμούς; Δεδομένου του γιγαντιαίου αρχικού ελλείμματος, εάν είχαμε επιλέξει να το περιορίσουμε πιο ήπια, τότε η οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερη απ' ό,τι υπήρξε. Αν δούμε πού βρισκόταν η Ελλάδα στο ξεκίνημα, η αναγκαία προσαρμογή ήταν, σε κάθε περίπτωση, γιγαντιαία και υπήρχε ένα όριο στο τι ήταν έτοιμοι να πράξουν οι επίσημοι πιστωτές.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου