Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Κυβέρνηση σε ναρκοπέδιο...!!!



 Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός


Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την βαθύτερη και πολυπλοκότερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, 

μέσα σε ένα περιβάλλον λίαν εκρηκτικό και με στενό περιθώριο ελιγμών. Η αγορά ασφυκτιά από παντελή έλλειψη ρευστού, η ανεργία δεν τιθασεύεται, οι κοινωνικές δομές λυγίζουν, οι νέοι μεταναστεύουν για μια θέση εργασίας, ενώ η ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία από την κατακρήμνιση μισθών και συντάξεων επιβαρύνεται και με πρόσθετα προβλήματα δημόσιας τάξης κι ασφάλειας.!

          
Η υπό τον Αλέξη Τσίπρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ , για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της, βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με μια ωμή, σκληρή, αδυσώπητη πραγματικότητα. Οι εταίροι και δανειστές, - είτε από πολιτική αδιαλλαξία, είτε από ιδεολογική ακαμψία, είτε από ορθοδοξία τεχνοκρατική, είτε από ηγεμονική υπεροχή - , εμμένουν στις αρχικές θέσεις τους και ζητούν την απαρέγκλιτη υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος που άφησε σε εκκρεμότητα η απελθούσα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Εν κατακλείδι, θεωρούν αδιαπραγμάτευτα τα όσα στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη αναφέρονται, περί μεταρρυθμίσεων στους ευαίσθητους τομείς του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού.
      Εκεί ακριβώς, -  Ασφαλιστικό και Εργασιακό -, εντοπίζονται οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, τις οποίες όλοι οι υπουργοί εν χορώ θεωρούν «κόκκινες γραμμές» που επ ουδενί μπορούν να υπερβούν.    
      Πάνω σ αυτές τις «κόκκινες γραμμές» συγκρούονται οι δύο αντιτιθέμενες λογικές κυβέρνησης και δανειστών. Η μεν Αθήνα δεν θέλει να τις περάσει, ενώ, αντίθετα,  οι δανειστές θέλουν να τις καταρρίψουν κι εν τέλει αναπτύσσεται μια πολεμική ρητορεία μεταξύ των δύο μερών…, κι η ελληνική κοινωνία άναυδη ερωτά και διερωτάται…, «που θα καταλήξει αυτή  η κόντρα».!
                     Ατέρμονες πιέσεις
       Σε ένα μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών και τεχνοκρατών αλλά και δημοσιευμάτων του ξένου τύπου, - τα οποία οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν κατευθυνόμενα - , η κυβέρνηση απαντά με ιδιαίτερα επιθετικούς  τόνους :
        1. το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα
       2. και πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τις «κόκκινες» γραμμές της.
        Κυβερνητικοί επιτελείς αποδίδουν τις δηλώσεις των ξένων επισήμων σε πιέσεις υπερσυντηρητικών κύκλων εντός κι εκτός συνόρων, προκειμένου να υπαναχωρήσει η κυβέρνηση από τα «όχι» της σε περικοπή μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Και προσθέτουν με νόημα : «Αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».!
   Παρά ταύτα, η εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμα στη διαδικτυακή της έκδοση, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων την χαρακτηριστική ελληνική «κωλοτούμπα» γραμμένη στα ελληνικά, καλούν τους αναγνώστες τους να μην... ποντάρουν ότι ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει από τις θέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Όπως εξηγούν…, «πολλοί ευρωπαίοι» κάνουν την «ευχάριστη» σκέψη ότι κάτω από το βάρος των διαρκώς μειούμενων ταμειακών αποθεμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποκύψει στην πραγματικότητα και θα αναγκαστεί να κυβερνήσει ως δεξιός ή τουλάχιστον ως λιγότερο αριστερός.  Συνεχίζοντας, οι FT αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διαπραγματευτεί καλή τη πίστη με τους δανειστές της Ελλάδος, να μην σπαταλήσει άλλο χρόνο σε «αντικαπιταλιστικές» χειρονομίες, να δώσει αξιόπιστες υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία, και το κυριότερο, να τις εφαρμόσει.
     Στο ίδιο πνεύμα, επανέρχεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι  η νέα κυβέρνηση της χώρας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», είπε σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, «χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις». Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας», είπε.!
      Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές» τις προσδοκίες για χρηματοδότηση της Ελλάδας εντός του Απριλίου, προσθέτοντας πως «κανείς στο Eurogroup δεν περιμένει ότι τα θέματα στήριξης της Ελλάδας θα λυθούν στη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου». Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έρχεται να επιβεβαιώσει τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος είπε στην Handesblatt πως δύσκολα θα υπάρξει απόφαση στο Eurogroup για εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα. Όπως επεσήμανε, το πιθανότερο είναι ότι στο Eurogroup της Λεττονίας θα γίνει «ένας απολογισμός της προόδου» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
                       Πως αντιδρά ο πρωθυπουργός
     Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι έχει πλήρη εικόνα των δυσκολιών, αλλά δεν προτίθεται να υποκύψει στους εκβιασμούς που ασκούνται από την πλευρά των δανειστών. Αυτό που μπορεί να περιμένει κάποιος από τον Αλέξη Τσίπρα- αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, ο οποίος όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα ακυρώνει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. !
                    Άκαμπτοι και σκληροί οι ΑΝΕΛΛ
        Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα. Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο : «Δεν υποχρεώνεται αυτή η κυβέρνηση. Έχει πάρει λαϊκή εντολή. Σας το ξεκαθαρίζω αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Και δεν υπάρχει περίπτωση κιόλας να ακολουθήσουμε τις απειλές τις οποίες δεχόμαστε από μέσα και τα οποία είναι και έγκυρα». Ο υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας: «Αυτή η πολιτική της πίεσης προκειμένου οι Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία από αυτή την οποία έχουν πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό και να πάμε στην πολιτική του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθηθεί».
                      ‘Άλλες πηγές χρηματοδότησης.;
     Την άποψη πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να λυγίσει και να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές εξέφρασε με δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά FM» ο Κώστας Λαπαβίτσας. «Οι δανειστές μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, η χώρα αντιμετωπίζει μια εξαιρετική πίεση και η κυβέρνηση δεν πρέπει να λυγίσει», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύοντας πως μια υποχώρηση θα ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. «Να μην κάνουμε πίσω και να έχουμε ρήξη. Το θέμα της ρήξης το έχουν θέσει και υπουργοί της κυβέρνησης», σημείωσε. Παράλληλα, πρότεινε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης όπως την Ρωσία, οι συζητήσεις με την οποία για θέματα ενέργειας έχουν μεγάλη προοπτική και θα μπορούσαν να δώσουν μια πολύ σημαντική ανάσα.
    Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ θεώρησε παρακινδυνευμένο να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των διαπραγματεύσεων υπογράμμισε ότι  και να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup  της 24ης Απρίλη  «η χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις».
      Παρά την πρόταση του Κώστα Λαπαβίτσα «να στραφούμε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης»…, και τον «γρίφο» του Παναγιώτη Λαφαζάνη «η χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις»…., το ερώτημα παραμένει κι είναι συνεχές : Αν δεν υπάρξει ανάσα ρευστότητας από τις Βρυξέλες πώς η Ελλάδα θα αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία αφού μέχρι τον Ιούνη πρέπει να πληρώσει στους τοκογλύφους δανειστές πάνω από 4 δις ευρώ.; Το μόνο που μπορεί να υποθέσουμε –κι αν έχει βάση θα αλλάξει όλο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης με τους λεγόμενους εταίρους- είναι ότι ο Λαφαζάνης έκλεισε με την Ρωσία –και επισφραγίστηκε με την πρόσφατη συνάντηση στην Μόσχα Τσίπρα – Πούτιν- το μεγαλύτερο ενεργειακό deal των τελευταίων πολλών ετών στην ευρύτερη περιοχή. Την συμφωνία σύνδεση μέσω του ελληνικού εδάφους του αγωγού φυσικού αερίου που αυτή την ώρα φτάνει μέχρι την Τουρκία – ο λεγόμενος Turkish Stream- με τα Δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, κάτι, που όπως γράφτηκε μπορεί να αποδώσει άμεσα στα ελληνικά κρατικά ταμεία, ένα ποσό κοντά στα 5 δις. ευρώ!.



          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου