Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Χαλάρωση των μέτρων που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε δημοσιονομική ασφυξία 

 θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα με το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει στο Eurogroup της Δευτέρας θα ζητήσει και την αποκατάσταση της συμπεριφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα. 
Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει:
 
-την αύξηση του ορίου έκδοσης  εντόκων γραμματίων από 15δις που είναι σήμερα  σε 23 δισ. ευρώ 
- η ΕΚΤ θα ξαναρχίσει να παίρνει ομόλογα  Ελληνικού δημοσίου 
- να δοθεί  στην Ελλάδα το 1,9 δις που προέρχονται  από τόκους των Ελληνικών γραμματίων. 
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιμείνει ιδιαίτερα σε αυτές τις τρεις διεκδικήσεις δεδομένου ότι η συμπεριφορά της ΕΚΤ έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην χώρα. Έτσι αφού πρώτα  ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάσει το πακέτο των έξι μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση στην συνέχεια θα φέρει στο τραπέζι της συζήτησης τα ελληνικά αιτήματα. 
Όπως σημείωναν πάντως κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις 100 δόσεις η συζήτηση που θα γίνει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα αφού το σχετικό νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να έρθει την ερχόμενη Παρασκευή στην Βουλή. 
Με βάση πάντως τις προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας  αυτό που γίνεται καθαρό είναι ότι η κυβέρνηση ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής. Γι αυτό το λόγο μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσληφθούν στελέχη που θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανεύρεση φοροφυγάδων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 
Οι έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι οι εξής: 
  • Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη) 
  • Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία 
  • Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς. 
  • Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης 
  • Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου 
  • Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.
newpost.gr