ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ενισχυμένο ρόλο θα έχουν οι επίτροποι του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια
και αποτελεσματικότητα στις χρηματοδοτήσεις καθώς και στη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος.
«Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει το γρηγορότερο η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημειώνουν.
Παράλληλα μελετούνται διάφορα μοντέλα, ώστε οι τράπεζες να συμβάλουν ουσιαστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ήδη ειδική ομάδα εργασίας μελετά τα συστήματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.
Οι θυσίες του λαού
«Οι τράπεζες υπάρχουν χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και υπάρχουν ακριβώς για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να λογοδοτούν -οι διοικήσεις τους, όπως και η κυβέρνηση- στον ελληνικό λαό», αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και συνεχίζει: «Στόχος της κυβέρνησης είναι τόσο η πλήρης άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στις τράπεζες, μέσω των εκπροσώπων του, αλλά και η διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών. Το Δημόσιο έχει επιτρόπους στις τράπεζες, όμως δεν υπάρχει τίποτα παραδοτέο. Καλά δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες, δεν είδαν τίποτα», αναρωτιέται χαρακτηριστικά η πηγή....
Επίσης εξετάζεται ο μετασχηματισμός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο συμβούλου του Δημοσίου.
«Το ΤΧΣ, ενώ έχει το πλειοψηφικό πακέτο στις 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες, λόγω περιορισμών δεν μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του και το management το ασκεί η μειοψηφία», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος και διευκρινίζει πως τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, αφού για την όποια μετατροπή του ΤΧΣ απαιτείται αλλαγή του σχετικού νόμου που διέπει τη λειτουργία του (νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, όπως και η συμβολή των τραπεζών στην πάταξη της φοροδιαφυγής είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
«Το μεγάλο ?βαρίδι? και συνάμα η αιτία για την ύπαρξη ενός φαύλου κύκλου είναι τα ?κόκκινα? δάνεια, η διευθέτηση των οποίων αποτελεί κεντρικό κεφάλαιο της πολιτικής μας για το 2015», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Οπως λένε: Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εξαρτάται η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ομως τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν τροχοπέδη, αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε οι τράπεζες, ούτε οι επιχειρήσεις.
Στόχος, λοιπόν, είναι η δημιουργία του ενδιάμεσου δημόσιου φορέα που θα πάρει το «βάρος» από τις τράπεζες, με χρήση σύγχρονων εργαλείων όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Ετσι οι ισολογισμοί των τραπεζών θα ανασάνουν, όπως και οι επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα προκύψει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), που διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια. Ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί θα είναι ικανός να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια. Ενώ η κυβέρνηση θα απευθυνθεί και σε ξένους επενδυτές για τη χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Επίσης στο νέο τραπεζικό τοπίο σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων σε περιφερειακό επίπεδο.
Η Τράπεζα Αττικής
Ιδιαίτερος ρόλος προορίζεται και για την Τράπεζα Αττικής, που μπορεί να εξελιχθεί σε φορέα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων. «Ο μέτοχος (το ΤΣΜΕΔΕ) έχει στηρίξει με αυξήσεις κεφαλαίου την τράπεζα. Είναι, λοιπόν, ζήτημα υψίστης σημασίας να τη βοηθήσουμε, ακόμα και τα Ταμεία - μέτοχοί της θέλουν να φύγουν», αναφέρει η πηγή, σημειώνοντας πως η Attica Bank είναι η μοναδική τράπεζα εκτός ΤΧΣ και μπορεί να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κομβικής σημασίας είναι, τέλος, η συμμετοχή των τραπεζών στο «κυνήγι» των φοροφυγάδων.
Οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και της διαφθοράς, αφού εκ των πραγμάτων οι ίδιες κατέχουν σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τις συναλλαγές που γίνονται, σημειώνουν πηγές της αντιπροεδρίας.
Μάλιστα το θέμα έχει ήδη συζητήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες δήλωσαν ότι θα συνδράμουν σε ό,τι τους ζητηθεί. Ενώ ήδη ένας από τους μεγαλομέτοχους της Eurobank έχει ήδη εγγράφως προτείνει τρόπους πάταξης της φοροδιαφυγής.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών είναι επίσης βασική προϋπόθεση. Διότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η χρήση του «πλαστικού» χρήματος θα συμβάλουν ουσιαστικά στον περιορισμό της παραοικονομίας και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Ενώ, για παράδειγμα, η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS μπορεί να αποφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία από την άμεση απόδοση του ΦΠΑ.
Eφη Καραγεώργου / ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου