Η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές όσον αφορά τη χρηματοδότησή της, αναφέρει το πρακτορείο Reuters που σημειώνει πως η πίεση προς την Αθήνα για εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αυξάνεται.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δίχως πρόσβαση στις αγορές και με τα φορολογικά έσοδα σημαντικά εκτός στόχων, η Αθήνα αναμένεται να ξεμείνει από μετρητά στα μέσα ή στα τέλη Μαρτίου και παραθέτει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει τη δόση 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σύμφωνα με το Reuters, ευελπιστούν ότι η πίεση από την έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει τη νέα κυβέρνηση
να συμφωνήσει στα σχέδια μεταρρυθμίσεων νωρίτερα από την προθεσμία που έδωσαν οι πιστωτές της Ελλάδας, στα τέλη Απριλίου, ώστε να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης.

«Η κρίση ρευστότητας χρησιμοποιείται ώστε να πιεστούν οι Έλληνες, να ξεκινήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το τέλος του Απριλίου», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.
Οι άλλες εναλλακτικές, σύμφωνα με το πρακτορείο, φαίνεται να είναι προβληματικές. Μία πιθανότητα είναι η μεταφορά 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά ομολόγων. Ωστόσο, η αποπληρωμή δεν θα γίνει εάν δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Η Ελλάδα ήλπιζε πως θα έχει στη διάθεση της 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο όπως αναφέρει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πρόσφατο Eurogroup αποφάσισαν τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν πίσω στο Λουξεμβούργο και να παραμείνουν διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες, υπό την έγκριση ωστόσο της ΕΚΤ.
Η μόνη επιλογή που έχει η κυβέρνηση είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων. Ωστόσο οι πιστωτές έχουν θέσει ένα όριο ύψους 15 δισ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει υπερκαλυφθεί.
Ένα άτομο με γνώση των συζητήσεων στην ΕΚΤ ανέφερε στο πρακτορείο πως οποιαδήποτε αύξηση του ορίου στην έκδοση εντόκων γραμματίων είναι πολύ απίθανη.
Η κυβέρνηση, συνεχίζει το Reuters, κατέθεσε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές της που δεν περιλαμβάνει πολιτικά επικίνδυνα μέτρα όπως περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις στο δημόσιο. Ωστόσο παρά την έγκριση από την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για την έλλειψη λεπτομερειών και δεν είναι σαφές το πόση ευελιξία έλαβε η Αθήνα σε σχέση με το πρόγραμμα πριν τις εκλογές.
Δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο Reuters πως οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε δύο με τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, σχολιάζει το Reuters, αυτό φαντάζει πολύ απίθανο δεδομένου του κλίματος καχυποψίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές που προκύπτει από τα αντικρουόμενα μήνυματα που έρχονται από την Αθήνα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Για ένα σύντομο διάστημα, το Δημόσιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει δάνεια από την καθυστέρηση αποπληρωμής προμηθευτών ή να αύξανε τον δανεισμό από κρατικούς φορείς, σύμφωνα με μία πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι επιλογές θα έδιναν στην Αθήνα χρόνο για ανασάνει μόνο μερικές εβδομάδες να ανασάνει καθώς οι μηνιαίες χρηματοδοτικές ανάγκες της αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ.
Μετά την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει τόκους 800 εκατ ευρώ τον Απρίλιο. Το καλοκαίρι όμως θα πρέπει να αποπληρώσει ακόμα 8 δισ. ευρώ στους πιστωτές.
«Στο τέλος δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να προχωρήσουν» είπε στο πρακτορείο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.