Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Είκοσι μέρες πριν τις εκλογές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αποφασισμένα να αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές τους 

προκειμένου να μπουν ενωμένοι στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. 
Έτσι το περασμένο Σάββατο στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  παρουσία 3000 στελεχών τίποτα το φοβερό και τρομερό δεν συνέβη παρά τα …θρυλούμενα. Παρά την επιθυμία ή και την προσμονή κάποιων η διαδικασία του διαρκούς συνεδρίου να μετατραπεί σε μπάχαλο έπεσε στο κενό αφού τελικά η προσμονή για την εξουσία στάθηκε ικανή να κατευνάσει τα όποια πάθη και τις εντάσεις. 

Έτσι με μια ομιλία που κινήθηκε πάνω στο κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε και επίσημα τον προεκλογικό αγώνα  για το κόμμα του. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ  στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης άφησε επιμελώς μια σοβαρή παράμετρο απ έξω. Αυτή που αφορά τις Τράπεζες. 
Στην Θεσσαλονίκη για το θέμα των Τραπεζών  είχε πει   ότι «κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ασκεί πλήρως τα δικαιώματα του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες.  Αυτό σημαίνει ότι έχει το πρώτο λόγο για τη διοίκησή τους.» 
Η παράγραφος αυτή δεν συμπεριελήφθη στην προχθεσινή ομιλία του προφανώς για ευνόητους λόγους αφού όπως φαίνεται την συγκεκριμένη στιγμή δεν θέλει να προκαλέσει τους Τραπεζίτες. 
Επίσης δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των καταθέσεων. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι  εσκεμμένα δεν ήθελε να επανέλθει στο  θέμα το οποίο  δημιούργησε πρόβλημα επικοινωνιακό τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κόμμα του εξ αιτία των δηλώσεων Τόλιου. Άλλωστε ο ίδιος είχε ζητήσει κατά την διάρκεια της ΚΕ να σταματήσει η πολυφωνία που δημιουργεί πρόβλημα στην κοινή γνώμη και είχε ζητήσει από τον Πάνο Σκουρλέτη να ξεκαθαρίσει την θέση του κόμματος του. 
Καμία αναφορά επίσης δεν έγινε στο θέμα της ΕΡΤ αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το θέμα αυτό θα είναι πρώτο στην ατζέντα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
Σε ότι αφορά το κυβερνητικό σχήμα ξεκαθάρισε ότι θα είναι ολιγομελές –μόνο 10 πρόσωπα- ενώ δεν θα υπάρξουν μετακλητοί υπάλληλοι  ως συνεργάτες των υπουργών. Γι αυτές τις θέσεις θα χρησιμοποιηθούν υπάλληλοι των υπουργείων ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. 
Το θέμα της διεύρυνσης φαίνεται ότι παίρνει το δρόμο του και από τους ανεξάρτητους βουλευτές –όπως δείχνουν όλα -  θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι Ο. Βουδούρης,  Σ.Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μ. Μπότσαρης, Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα. 
Για κάποιους από αυτούς υπάρχουν εντάσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά αναμένεται να ξεπεραστούν ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η επιτροπή ψηφοδελτίων της οποίας πρόεδρος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πάντως στο συνέδριο ότι όσοι από τους ανένταχτους βουλευτές  είχαν στο παρελθόν κυβερνητικές θέσεις δεν θα υπουργοποιηθούν και επί ΣΥΡΙΖΑ .

newpost.gr