Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές από το Παρίσι εμμένοντας στην αδιάλλακτη στάση  τους  για την πλήρη εφαρμογή και παράταση των μνημονίων αποκωδικοποιούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η διαπίστωση που ανέφερε  ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στους βουλευτές της ΝΔ ότι δηλαδή η τρόικα είναι αδιάφορη για την πολιτική κατάσταση στην χώρα έρχεται να προστεθεί στην αίσθηση που έχουν όλο το  τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου και η οποία συνοψίζεται στην φράση «έρχεται η ώρα μας». 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μέσα από αυτή την διαδικασία η τρόικα στέλνει και ένα μήνυμα προς την επόμενη κυβέρνηση – που όπως λένε θα είναι του  ΣΥΡΙΖΑ- ότι τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα γι αυτούς.  Από την στιγμή δηλαδή που πιέζουν μια κυβέρνηση που είναι συνεργάσιμη με αυτούς και η οποία εφαρμόζει όλα τα μνημόνια , η πίεση την οποία θα υποστούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  θα είναι απείρως μεγαλύτερη . 
Παρατηρώντας μάλιστα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι «κάτι ψήνεται»… Αυτό μπορεί να είναι από το πιο προφανές όπως η παράταση του μνημονίου μέχρι το πιο πολύπλοκο και ανέφικτο που είναι η αναζήτηση συναίνεσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Όπως σημείωναν μάλιστα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή την φορά οι εταίροι ενδεχομένως να αναζητούν άλλους τρόπους δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ από την υπογραφή των μνημονίων. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει  με κάθε τρόπο προς όλες τις πλευρές  ότι η υπογραφή του δεν μπαίνει σε μνημονικό κείμενο. 
Το τι θα είναι αυτό  που θα ζητήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχει φανεί ακόμα  ή τουλάχιστον η φαντασία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνει μέχρι εκεί. Πάντως καλού κακού τα στελέχη της Κουμουνδούρου εξετάζουν όλα τα σενάρια προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεως. 
Ο Πάνος Σκουρλέτης πάντως χθες μιλώντας για τις συνομιλίες στο Παρίσι εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία μετά την ελεγχόμενη ασυμφωνία. 
«Τα αποτελέσματα των συζητήσεων στο Παρίσι , επιβεβαιώνονται τα όσα είχαμε πει για τις συναντήσει τρόικας – κυβέρνησης είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι το μνημόνιο παραμένει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και θα παραμείνει όσο η κυβέρνηση δεν έχει ένα σχέδιο εξόδου και όσο κινείται στη λογική της εξυπηρέτησης των μνημονιακών πολιτικών. 
Γιατί αν θέλεις να φύγει από το μνημόνιο, έχεις άλλη στρατηγική. Όλες οι δηλώσεις, όλες οι αναλύσεις, όλη η φιλοσοφία και η πολιτική της Ν.Δ. κινείται εντός των μνημονιακών ακραίων νεοφιλελεύθερων λογικών. »

newpost.gr