Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Συνεχίζεται η απάντληση υδάτων από δυνάμεις της πυροσβεστικής και συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής στις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές.

Την ίδια ώρα τα συνεργεία της Περιφέρειας προχωρούν σε καθαρισμό φρεατίων (σε όσους δήμους δεν είχαν κάνει), καθάρισμα από φερτά υλικά και καθάρισμα ρεμάτων.
H υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται στους δήμους Καματερού, Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, Περιστερίου, Φυλής και στο Ίλιον.

Οι μηχανικοί των δήμων και της Περιφέρειας έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να έχουν συγκεντρώσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας τον ακριβή αριθμό των πληγέντων κατοίκων που πρέπει να αποζημιωθούν.
Στον Πειραιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Μανιάτικα και στην Κοκκινιά.
Στις περιοχές αυτές, περίπου 30 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πειραιά Νίκο Πλατανησιώτη.
Πολλά καταστήματα που βρίσκονται στο λιμάνι, δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό, πλημμύρισαν, ενώ συνεργεία της τροχαίας φρόντισαν να απομακρυνθούν τα παρασυρμένα αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβίσει δρόμους.
 

Όπως λέει στο newpost η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Ίλιον, Παναγιώτα Μηλιώνη, περισσότερα από 100 είναι τα σπίτια που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή, καθώς τα ορμητικά νερά μπήκαν κυριολεκτικά μέσα στα δωμάτια παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αντίθετα, ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης αναφέρει στο newpost πως μέχρι στιγμής οι κλήσεις πολιτών δεν ξεπερνούν τις 20. Στο Περιστέρι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονταν στο οδικό δίκτυο, αλλά και στην περιοχή "Τσαλαβούτα" η οποία, όπως αναφέρεται, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη.
Μετά από έκτακτη σύσκεψη η δημοτική αρχή των Αχαρνών αποφάσισε να κηρύξει το δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχει πληγεί σοβαρά το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί. Η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες.
Περίπου 20 υπόγεια και μερικά σπίτια πλημμύρισαν από τη χθεσινή νεροποντή στο δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νίκος Σαράντης, χθες και σήμερα δουλεύει όλο το προσωπικό προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα.
Χθες τα συνεργεία του δήμου αντλούσαν τα νερά από τα σπίτια, μαζεύτηκαν τα δένδρα που είχαν πέσει και άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν πλημμυρίσει. Σήμερα η τεχνική υπηρεσία προχώρησε στην καταγραφή των ζημιών. Ο δήμος -όπως επισημαίνει ο κ. Σαράντης- είχε ήδη καθαρίσει τους αγωγούς ομβρίων. Όμως, το δίκτυο έχει πολύ μικρή έκταση σε σχέση με τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής, αλλά και της Αττικής εν γένει.
Ελάχιστα προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος Αγ. Ι. Ρέντη - Νίκαιας μετά την κακοκαιρία.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, υπάρχουν μόνο κάποια πλημμυρισμένα μαγαζιά και σπίτια, ενώ ζημιές παρουσιάσθηκαν σε μερικά έργα που διενεργεί η ΔΕΗ και η Περιφέρεια.
«Τα προβλήματα είναι ελεγχόμενα και έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό» σημειώνει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι συνεργεία του δήμου καταγράφουν από το μεσημέρι τις ζημιές.
Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε από την κακοκαιρία ο δήμος Χαϊδαρίου.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, έχει γίνει μεν άντληση νερών, αλλά πλημμύρισαν και καταστράφηκαν πάρα πολλά υπόγεια και ισόγεια, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και σε αυτοκίνητα.
Όπως εξηγεί ο κ. Σελέκος, υπάρχουν κάποια σημεία στην πόλη που -όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα- πλήττονται σοβαρά. Αυτά είναι οι οδοί Ρίμινι και Ιερού Λόχου,κοντά στο Αττικό Νοσοκομείο, η οδός Κορυτσάς, όπου υπάρχει ρέμα, οι οδοί Στρατάρχου Καραϊσκάκη - Επαύλεως - Στέφου Φιλοππάπου και Αγωνιστών Στρατοπέδου, όπου πλημμύρισαν πολλά σπίτια και η Αστυθέα, μια ολόκληρη περιοχή που επλήγη σοβαρά.