Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ελιωσαν οι πάγοι στις σχέσεις Στουρνάρα - Τσίπρα...!!!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΥΟ ΩΡΩΝ

Εσπασε ο... πάγος μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας στην άκρη το παρελθόν.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μια νέα σελίδα, βάζοντας ένα τέλος στις σκληρές αντιπαραθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας είχε αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας ακόμη να κατατεθεί μέχρι και πρόταση μομφής εναντίον του.

Τα θέματα ρευστότητας στην οικονομία, τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και το «μαξιλάρι» των 11,5 δισεκατομμυρίων με φόντο την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τέθηκαν επί τάπητος στο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα -κράτησε περίπου δύο ώρες- με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά να ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης προς την κυβέρνηση στέλνοντας το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία που θα δημιουργεί τετελεσμένα, χαρακτηρίζοντας εγκληματική τη διάθεση των 11,5 δισεκατομμυρίων για άλλους σκοπούς.
Χειραψία του Γ. Στουρνάρα με τον Ευ. Τσακαλώτο, με τον Γ. Δραγασάκη να παρακολουθεί χαμογελαστός
Χειραψία του Γ. Στουρνάρα με τον Ευ. Τσακαλώτο, με τον Γ. Δραγασάκη να παρακολουθεί χαμογελαστός
Η συζήτηση
Το «πολύ καλό κλίμα» επιβεβαίωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε δημοσιογράφους, ενώ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρών στη συνάντηση -εκτός του κ. Τσίπρα συμμετείχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης- επιβεβαίωσε το καλό κλίμα προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν και υπαρκτές διαφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον Αλέξη Τσίπρα να ρωτά ακόμη και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και να ζητά διευκρινίσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μάθει για τα «τεστ αντοχής» των τραπεζών, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να απαντά ότι πέρασαν επιτυχώς τα τεστ και πως είχαν τεθεί αυστηρά κριτήρια.
Μεταξύ των δύο ανδρών διημείφθη -σύμφωνα με πληροφορίες- και ένας ενδιαφέρων διάλογος για την άνοδο των σπρεντ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε γιατί ανεβαίνουν με τον κ. Στουρνάρα να απαντά ότι οι αγορές «βλέπουν» και το... πολιτικό περιβάλλον. «Φταίει και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;» είπε ο κ. Τσίπρας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να απαντά ότι «οι αγορές δεν λειτουργούν με αβεβαιότητες».
Η συζήτηση μεταξύ άλλων περιστράφηκε στην κατάσταση της οικονομίας, μετά το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τα επιτυχή στρες τεστ των τραπεζών, ο τρόπος αξιοποίησης των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και τα... «κόκκινα δάνεια».
Συναντήσεις
Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη.

Στη συνάντηση ο κ. Θεοδωράκης θα ζητήσει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα «τεστ αντοχής» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και για την κατάσταση της οικονομίας.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει ακόμα μια συνάντηση στις 13 Νοεμβρίου με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.
ΜΗΝΥΝΑ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία συμφωνία με τετελεσμένα

Μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ?με δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα... ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, ενώ χαρακτήρισε εγκληματική τη διάθεση των 11,5 δισ. του ΤΧΣ για άλλους σκοπούς.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών» και πως πολιτεύεται ισχυριζόμενη πως «το Μνημόνιο πέτυχε και η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο.
Πριν από τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους. Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.


Παναγιώτης Τσούτσιας / ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου