Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πού θα κριθεί το «παιχνίδι» για την ελάφρυνση του χρέους...!!!


Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί το κλειδί για το χρόνο που θα διαρκέσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος εκτιμά η Goldman Sachs.
Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι πολιτικά δυσάρεστο τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό, ενώ υπογραμμίζει πως οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ψηφίζοντας νέα μέτρα από τη Βουλή στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

Επίσης υπογραμμίζει πως επειδή το χρέος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αυτομάτως αυτό πως συνεπάγεται μακροπρόθεσμους κινδύνους ειδικά σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, έχουν επικεντρωθεί γύρω από την παράταση της λήξης και την μείωση των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα. Ωστόσο οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως τέτοια μέτρα θα αντιμετωπίσουν σίγουρα πτυχές των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους, αλλά για να ενεργοποιηθούν αυτές οι συζητήσεις απαιτείται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο ο οίκος εντοπίζει κινδύνους για την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών έχει αυξήσει τους κινδύνους για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015 στα πλαίσια της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τους αναλυτές της τράπεζας ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν αναιρεί ή δεν τροποποιεί την σημερινή μακροοικονομική εικόνα, η συνέχεια της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εάν θα παραταθούν ή όχι οι ευρύτερες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Εν τω μεταξύ η Goldman Sachs επισημαίνει πως η μεταβλητότητα που παρατηρείται στην ελληνική αγορά ομολόγων από τα μέσα Ιουνίου αντανακλά την ευρύτερη αναταραχή που προκάλεσαν στην Ευβωζώνη οι ανησυχίες για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της Πορτογαλίας.
Παράλληλα  υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν αρχίσει να βελτιώνονται και να καταδεικνύουν την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τονίζει παρά τη βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας της Ελλάδας  τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη δεν υποστηρίζουν μια μεγάλη έξοδο της χώρας στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.
Κατά την Goldman η άμεση πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι αναγκαία κάτι που όπως αναφέρει προκύπτει από δύο λόγους. Πρώτον η Ελλάδα έχει μειώσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της με αποτέλεσμα από το 2016 έως το 2020 αυτές να είναι κάτω από τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Δεύτερον, μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, υπάρχουν αχρησιμοποίητοι πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης. Σε αυτούς περιλαμβάνει και τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις.

http://www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου