Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τελεσίγραφο από την Ευρώπη για τις διαπραγματεύσεις ...!!!

Τελεσίγραφο στην Αθήνα να ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα απευθύνει η Ευρωζώνη, η οποία προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει συμφωνία «παγώνουν» οι δόσεις για τρεις μήνες.

Για τις 29 Ιουλίου έχει προγραμματίσει η Κριστίν Λαγκάρντ την απόφαση του ΔΝΤ για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Απομένει η παράδοση της έκθεσης του Πολ Τομσεν που πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Ιουλίου
Από ενημέρωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες προέκυψε ότι με δεδομένο το αγκάθι των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας, θέμα που δεν προβλέπεται να λυθεί εντός των προσεχών ημερών, το πλέον πιθανό σενάριο είναι η καταβολή της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ να γίνει τμηματικά σε υποδόσεις.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος, η εκταμίευσή τους θα συναρτάται με την εκπλήρωση ενδιάμεσων προαπαιτούμενων, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόοδο στο σχέδιο κινητικότητας. Επ' αυτού του θέματος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε μάλιστα ότι, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, η υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα αποτελεί σχετικά μικρό ποσοστό επί του συνόλου και αδικαιολόγητα βρίσκεται σε εκκρεμότητα τόσο καιρό.
Κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τις ελληνικές αρχές για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλο Eurogroup μέσα στον Ιούλιο για την Ελλάδα και τόνισε ότι η συνεδρίαση της Ευρωομάδας τη Δευτέρα είναι «η στιγμή των αποφάσεων». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί τώρα η τρίτη αξιολόγηση, υπάρχει η δυνατότητα «συγχώνευσής» της με την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σημείωσε πάντως ότι η τέταρτη αξιολόγηση παρουσιάζει μεγαλύτερες προκλήσεις, τόσο για την τρόικα όσο και για τις ελληνικές αρχές, σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση. Ο βασικός λόγος είναι ότι το ΔΝΤ αναμένεται να θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, της συνέχισης της χρηματοδότησης και πολλά θέματα τελικά να επανεξεταστούν εξαρχής. Από το καταστατικό του το ΔΝΤ είναι υποχρεωμένο να ζητήσει διασφαλίσεις ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει βιώσιμο.
Σύμφωνα ακόμη με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ελλάδα δεν χρειάζεται το σύνολο της δόσης μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο και εν πάση περιπτώσει εφόσον κριθεί αναγκαίο υπάρχει και η λύση του δανεισμού μέσω έντοκων γραμματίων για βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Λύση που όμως δεν θεωρείται για την ευρωζώνη βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Τόνισε επίσης ότι από τις βασικές προκλήσεις στην εν εξελίξει αξιολόγηση είναι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, το σχέδιο κινητικότητας και οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις, όπου μέχρι στιγμής «η πρόοδος δεν υπήρξε θεαματική» αλλά και το δημοσιονομικό κενό για το 2013 που προκύπτει από ορισμένες υπερκοστολογήσεις στον τομέα της υγείας που όμως δεν θεωρούνται μεγάλες.
Θέλοντας να κλείσει με έναν αισιόδοξο τόνο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε πάντως εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να μην ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς οι ελληνικές αρχές εργάζονται εντατικά προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.
Για την Κύπρο
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα αρχίσει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, ενώ στόχος είναι η επόμενη δόση των δανείων να αποφασιστεί στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα γίνει συζήτηση για την Κύπρο με βάση ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, ενώ θα γίνει και ενημέρωση για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, που βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί. Μάλιστα, όπως είπε, εάν επιλυθεί το θέμα αυτό, η κυβέρνηση θα έχει ξεπεράσει τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα.
Γερούν Ντάισελμπλουμ
«Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα»

«H Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό», ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προσέθεσε δε πως θα εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ με τη δήλωσή του περί μη ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού επιχείρησε να αντικρούσει την επιχειρηματολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει προσδιορίσει το κενό στα 4,5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Το βέβαιο είναι πως στην παρούσα αξιολόγηση το Ταμείο δεν θέτει το θέμα, αλλά σε Αθήνα και Βρυξέλλες θεωρούν σίγουρο ότι θα ζητήσει την κάλυψή του κατά την επίσκεψη της τρόικας το φθινόπωρο. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι στην επόμενη κρίσιμη αξιολόγηση της Ελλάδας, μετά τις γερμανικές εκλογές, το ΔΝΤ αναμένεται να κορυφώσει τις πιέσεις του για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ζητώντας άμεση και χειροπιαστή λύση ώστε να συνεχίσει να δανειοδοτεί την Ελλάδα.
Μάχη για το «κούρεμα»
Από την πλευρά της η Ευρωζώνη δεν αποδέχεται «κούρεμα» στα δάνεια που έχουν δώσει τα κράτη-μέλη στην Ελλάδα, αλλά έχει δεσμευθεί για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον ο προϋπολογισμός «κλείσει» φέτος με πρωτογενές πλεόνασμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου. Εξάλλου, αν και όλες οι πλευρές το επιδιώκουν, το εγχείρημα εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές το 2014, ώστε να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού που ξεκινά να αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τα μέσα του επόμενου χρόνου, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Βρυξέλλες, Β. Δεμίρης / ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου