Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Βερολίνο - Παρίσι με διαβατήριο τα μέτρα,,,!!!


ΚΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΜΑΡΑ. 
Με αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αλλά και με πλήρη επίγνωση της δύσκολης εξίσωσης για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, προσέρχεται στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους ισχυρούς της Ευρώπης ο πρωθυπουργός.
Για τον κ. Σαμαρά είναι εκ των πραγμάτων η κρισιμότερη εβδομάδα από την ημέρα ανάληψης της πρωθυπουργίας, αφού μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα θα επιχειρήσει να περάσει τη δοκιμασία πυρός σε Βερολίνο και Παρίσι και να κερδίσει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση του σχεδίου.
Τα σενάρια για το πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα επιδιώξει στα διαδοχικά ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ είναι πάνω από τρία,
και υπηρετούν τη στρατηγική που οριστικά θα αποφασίσει αφού του παραδώσει ο Γ. Στουρνάρας (εντός ωρών) τον «καυτό» φάκελο με τα εξειδικευμένα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Σαμαράς έχει ήδη αποφασίσει. Και δεν υπάρχει πια κανείς εκ των έμπιστων συνεργατών του που να μη γνωρίζει τη στρατηγική του. 'Η να μην έχει ακούσει στο Μέγαρο Μαξίμου τη φράση «προχωράμε τώρα χωρίς αμφιταλαντεύσεις στη μάχη μέχρι τέλους - γιατί αν δεν τολμήσουμε τώρα, ποτέ τίποτα...».
Βερολίνο - Παρίσι με διαβατήριο τα μέτρα
Το δίλημμα άλλωστε για τον Ελληνα πρωθυπουργό μέχρι να εμφανίσει η Ευρώπη τις προθέσεις της είναι σαφές και εν πολλοίς περιγράφεται ως εξής: «Τα 11,5 δισ. ή... στη δραχμή».
Κλειστές συσκέψεις
Σε μία από τις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προ των σύντομων διακοπών, κορυφαίος υπουργός εξηγούσε «διαβάζοντας» τα επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα των δανειστών μας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απόκλισης από το να παρουσιάσει πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση το νέο πακέτο μέτρων.

Και όταν ακόμη η κουβέντα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «άκρως επώδυνα μέτρα για πολλές κατηγορίες πολιτών», λέγεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν άλλαξε ρότα.
Μεσολάβησαν βέβαια αρκετά λεπτά, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναζητούσε τηλεφωνώντας στους υπουργούς όλα τα πιθανά ισοδύναμα - π.χ. ζήτησε να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα επίλυσης της εξίσωσης ώστε να μην κοπούν τα «δώρα» των δημοσίων υπαλλήλων. Ισοδύναμα δεν βρέθηκαν, όπως είχε συμβεί και με τους πολιτικούς αρχηγούς όταν έθεταν «κόκκινες γραμμές».
Ο δε σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τους «σταθμούς» αυτής της εβδομάδας. Την Τετάρτη (22 Αυγούστου) έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά και σε γεύμα εργασίας με το οικονομικό επιτελείο να παραδώσει, όπως εκτιμάται, το «τηλεγράφημα» με το σύντομο περιεχόμενο: βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι η παρουσίαση του νέου πακέτου μέτρων με την «υπογραφή» των τριών κυβερνητικών εταίρων για τη (βάσει συμφωνίας) άμεση εφαρμογή τους.
Καθοριστικής σημασίας
Μία ημέρα μετά, οι ισχυροί ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας έχουν ραντεβού στο Βερολίνο για να διερευνήσουν όλες τις πιθανές εκδοχές αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και εντάσσοντας στο «προοίμιο» το ελληνικό ζήτημα.

Είναι πασιφανές ότι το εν λόγω ραντεβού είναι καθοριστικής σημασίας, αφού λίγες ώρες πριν θα έχει αποκτήσει «εικόνα» από τον «οδικό χάρτη» της Ελλάδας για την κρίση ο κ. Γιούνκερ, ενώ μία ημέρα μετά, στις 11.45 το πρωί, θα περνά την πύλη της καγκελαρίας ο Αντώνης Σαμαράς. Πρόκειται για το πρώτο «μεγάλο ραντεβού» του Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς το Σάββατο 25 Αυγούστου, στις 10.30 το πρωί, θα έχει το δεύτερο κορυφαίο ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία.
Ο στόχος έχει ήδη περιγραφεί με ενάργεια από τους συμμετέχοντες στις «κλειστές» συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου από χθες το πρωί όλοι οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά είχαν εντολή να βρίσκονται εκεί για το «χτένισμα» των τελευταίων λεπτομερειών πριν από το «κλείδωμα» του στρατηγικού σχεδίου που ο πρωθυπουργός θα πάρει μαζί του στις «αποσκευές» του για τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη. Θα θέσει το ζήτημα της παράτασης κατά δύο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής;
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι πίσω από τις «κλειστές πόρτες» στο Βερολίνο και το Παρίσι μπορεί να τεθεί το ζήτημα (προς τους Μέρκελ, Ολάντ), να συζητηθεί και να τελεσφορήσει, εφόσον ο κ. Σαμαράς πείσει τους ισχυρούς συνομιλητές του -και αυτό θέλει να κάνει- ότι η χώρα του θα αποδείξει με συνέπεια ότι θα ακολουθήσει, χωρίς να αναζητεί «υπεκφυγές», δηλαδή πιστά, την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Η μάχη εντός
  • Το «εντός συνόρων» σκηνικό κρύβει για τον κ. Σαμαρά τους δικούς του κινδύνους, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης παράλληλα με τη δρομολόγηση των κινήσεων στην Ευρώπη.
  • Το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να προλάβει τις εξελίξεις, διαπιστώνει από την ανάλυσή του ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα υποστεί σημαντικούς τριγμούς αλλά θα αντέξει! Καταρχάς εκτιμούν ότι δεν θα καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία - ειδικά όταν φτάσουν οι μέρες της ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή.|
  • Ο κ. Σαμαράς άλλωστε απέστειλε σαφές μήνυμα αποφασίζοντας την πρώτη διαγραφή βουλευτή του - κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει μπροστά σε νέο σχετικό «συμβάν» που ενισχύει τη ρητορική κατά των νέων μέτρων, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία. Τα ερωτήματα που για το Μαξίμου παραμένουν, αφορούν τα κόμματα των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, όπου θα ασκήσει το μέγιστο των πιέσεων προς αποφυγή των «ξαφνικών εμπλοκών».
  • Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός θέλει να επισημάνει -σε κάθε ευκαιρία- την υποστήριξή του προς τον Γιάννη Στουρνάρα στον οποίο έχει εμπιστευτεί τα «κλειδιά» για τη συμπόρευση προς την έξοδο από την κρίση.
Θα τα πουν
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε συνάντησή τους στο Βερολίνο, θα διερευνήσουν όλες τις πιθανές εκδοχές αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους


ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου