Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Αρχισε το πόκερ της επιμήκυνσης...!!!

Ειρήνη Χρυσολωρά

Με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» - το οποίο δυσαρέστησε την ...
κυβέρνηση λόγω της συγκυρίας, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του Πρωθυπουργού


μπήκε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ελληνικό αίτημα για παράταση του Μνημονίου κατά δύο χρόνια, έως το 2016.Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μια λιγότερο βίαιη εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας των 11,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το σχετικό σενάριο που διέρρευσε στους «Financial Times» υποβαθμίστηκε χθες από κυβερνητικές πηγές, που υποστήριξαν ότι είναι «ένα από τα σενάρια που εξετάζονται» και ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για επίσημη πρόταση παράτασης.




ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι το θέμα υφίσταται, η κυβέρνηση - σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της - θέλει να δώσει πρώτα τα δείγματα γραφής της με το πρόγραμμα των 11,6 δισ. ευρώ, να εξασφαλίσει μια θετική αντίδραση της τρόικας και στη συνέχεια να διαπραγματευθεί, σε συνεργασία με την τρόικα, την επιμήκυνση και τους όρους της. Πάντως, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί ανεπισήμως στις συζητήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Βερολίνο και το Παρίσι, όπου θα συναντήσει τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και νωρίτερα, στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να διεκδικήσει την παράταση, παρουσιάζοντας έκθεση με βάση την οποία η Ελλάδα έχει ανάγκη από τα δυο επιπλέον χρόνια προσαρμογής λόγω της βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης, της τάξης του 7%. Αυτό θα απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση 20 δισ. ευρώ, αναγνωρίζει η έκθεση που έχει ετοιμάσει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού , καθηγητής Ιωάννης Μουρμούρας.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η έκθεση υποστηρίζει πως τα 20 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθούν χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση από τους εταίρους. Συγκεκριμένα, τα 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ΔΝΤ, που ήδη έχει προβλέψει χρηματοδότηση έως το 2016, τα 6 - 7 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια και τα λοιπά 5 - 6 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση της εξόφλησης των δανείων στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ έως το 2020, εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αντέδρασαν υποστηρίζοντας χθες ότι το θέμα της χρηματοδότησης δεν είναι του παρόντος. Αυτό που προέχει σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφεραν, είναι να υιοθετηθεί το πρόγραμμα των 11,6 δισ. ευρώ και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις, να εγκριθεί η δόση και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για τη χώρα. Τότε θα μπορούμε με αξιώσεις να υποστηρίξουμε έναντι της τρόικας ότι χρειαζόμαστε και την παράταση έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει λιγότερο βίαιη, το ΑΕΠ να μη συρρικνωθεί περαιτέρω και το χρέος να είναι βιώσιμο.
Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, η κυβέρνηση σκοπεύει να διεκδικήσει να γίνει η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ.

«ΝΕΙΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. Η Γερμανία πάντως επιμένει στην τήρηση του Μνημονίου, όπως είπε χθες, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το δημοσίευμα των «Financial Times», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Το Μνημόνιο που καθορίζει τι πρέπει να πετύχουν οι Ελληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για εμάς, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία ή τη βοήθεια της Ελλάδας», είπε.
Πιο ευέλικτος ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ότι «ο χαμένος χρόνος των εκλογών πρέπει να διευθετηθεί».
Σύμφωνα εξάλλου με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σενάριο για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 70 - 100 δισ. ευρώ, ώστε αυτό περιοριστεί στο 100% του ΑΕΠ της, ποσοστό που θεωρείται διαχειρίσιμο. Πάντως, σύμφωνα με το σενάριο του κ. Μουρμούρα όπως το περιγράφουν οι «Financial Times», το χρέος θα είναι 132% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον δοθεί η παράταση και 147% του ΑΕΠ αν δεν δοθεί....


Πηγή / ΤΑ ΝΕΑ.

1 σχόλιο:

  1. Hi there it's me, I am also visiting this site regularly, this web page is truly good and the viewers are actually sharing nice thoughts.
    Visit my blog ... my blog spark

    ΑπάντησηΔιαγραφή