Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Λουκέτο βάζουν οι Δήμοι όλης της χώρας 29 και 30 Αυγούστου...!!!


Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δήμαρχοι της Αττικής, οι οποίοι στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) 

αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο των δημοτικών καταστημάτων τη Τετάρτη 29 και τη Πέμπτη 30 Αυγούστου.  Την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιήσουν σειρά κινητοποιήσεων. Οι δήμαρχοι της Αττικής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα συνέλευση την Πέμπτη 29 Μαρτίου, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχουν με τους αρμόδιους υπουργούς.

Η απόγνωση των αιρετών λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει αποτέλεσε το βασικό χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων των αιρετών του λεκανοπεδίου. Η πλειονότητα των δημάρχων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να διατηρηθούν οι μηνιαίες επιχορηγήσεις των ΚΑΠ στα 135 εκατ. ευρώ, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα εξεύρεσης πόρων για τις 53.000 επιδοτούμενες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς. Επανέλαβαν ότι με τα χρήματα που έχει αυτή τη στιγμή η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις λειτουργικές της ανάγκες.

Όλες οι προτάσεις στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

«Η μηνιαία επιχορήγηση των δήμων το 2011 ανέρχονταν στα 168 εκ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές ανέρχονται στα 96 εκ. ευρώ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουν τους επόμενους μήνες τα 72 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, σε αναστολή υπηρεσιών των δήμων».  Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης μιλώντας σήμερα στην γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Αττικής, η οποία έγινε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ,  που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική.«Η αντίδραση, σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από τον κάθε δήμο. Η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα». Πρόβαλε δε ως πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών για την δεινή κατάσταση των δήμων, ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ, είτε αυτές αφορούν στο κλείσιμο των δήμων, είτε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε  στο ενδεχόμενο να παραδώσουν οι δήμαρχοι τα κλειδιά των δήμων, θα αποτελέσουν πυξίδα για τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. «Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
«Τονίσαμε και τονίζουμε, είπε συνεχίζοντας, ότι χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο δεν είναι δυνατή η ανασυγκρότηση του τόπου. Δυστυχώς, η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό που εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων και κατ΄ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής των μισθών και άλλων υποχρεώσεων».
Ο Κ. Ασκούνης υπογράμμισε ότι οι πόροι της Αυτοδιοίκησης είναι θεσμοθετημένοι και ως εκ τούτου είναι υποχρέωση του κράτους να τους αποδώσει. «Δεν θέλουμε να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι με την κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε όμως περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία και τους πολίτες από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους. Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού που έχει απομείνει όρθιο».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στις τεράστιες μειώσεις, ύψους 54%, που έχουν γίνει στις αμοιβές των αιρετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος για το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης της χώρας το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ, το 2012 μειώθηκε στα 74 εκ. ευρώ, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση, στα 62 εκ. ευρώ. Ζήτησε δε ίση μεταχείριση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Η Κυβέρνηση κλείνει τους δήμους

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης στην εισήγηση του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση με τις περικοπές που κάνει στην τοπική αυτοδιοίκηση  κλείνει τους δήμους. Αναφερόμενος στο θέμα της εφεδρείας επισήμανε ότι σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου θα πληγεί υπέρμετρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους εργαζόμενους που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των εφέδρων θα προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος στα οικονομικά επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι αιρετοί αποτελούν τον εύκολο στόχο, ενώ πρότεινε να υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός εσόδων από την πηγή. Ο Ν. Σαράντης αναφέρθηκε και στο θέμα της αφαίρεσης των ανταποδοτικών τελών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εξέφρασε την αντίθεση του στα σχέδια αυτά. Τέλος επισήμανε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των δημοτών, ότι σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι δήμοι οι προνοιακές δομές κλείνουν, οι πόλεις διαλύονται και οι πολίτες μένουν αβοήθητοι.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους είναι αντισυνταγματική, πρότεινε παράταση των δημοτικών εκλογών για ένα χρόνο και να γίνει κοινή συνεδρίαση δημάρχων και περιφερειαρχών για να «καταλάβουν κάποιοι ποιο είναι το πρόβλημα».
Αν καταρρεύσει η αυτοδιοίκηση καταρρέει και η τοπική κοινωνία
Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος, έκανε γνωστό στους δημάρχους ότι ο φορέας που ηγείται θα είναι «συνεργάτης» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τόνισε ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον Καλλικράτη θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το υπουργείο Εσωτερικών. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάρρευση της αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι αν καταρρεύσει η αυτοδιοίκηση θα καταρρεύσει και η τοπική κοινωνία.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ –ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να δημιουργήσουν αρραγές μέτωπο απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η εφεδρεία. Σε σχέση με τις προσλήψεις τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει άρση του περιορισμού των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και να μην υπάρξει καμία εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες.
Η κυβέρνηση ας αναλάβει τη μισθοδοσία 
Ο επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κίνηματος και δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διατηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση οι δήμαρχοι να παραδώσουν τους δήμους στη κυβέρνηση η οποία και θα αναλάβει να καταβάλει τη μισθοδοσία στους υπαλλήλους. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ρύθμισης των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και στην ανάγκη να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας.
Ο επικεφαλής της παράταξης Αττική Αυτοδιοίκηση και δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα τα 135 εκατ. ευρώ να αποτελέσουν το «πάτωμα» για την μηνιαία επιχορήγηση των δήμων από τους ΚΑΠ. Αναφερόμενος στο θέμα των επιδοτούμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς τόνισε ότι η Αττική είναι αδικημένη σε σχέση με άλλες περιοχές και θα πρέπει να επιχορηγηθεί με επιπλέον κονδύλια προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις στο λεκανοπέδιο.
Η ΚΕΔΕ να δώσει δυναμική απάντηση στη Κυβέρνηση 
Ο Επικεφαλής της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης Γιώργος Ιωακειμίδης υποστήριξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ζει τη χειρότερη στιγμή της. Η μείωση των ΚΑΠ «ξεχείλισε το  ποτήρι», ως ελάχιστο ζητούμενο στη τετραετία αυτή είναι η πληρωμή μισθών και συντηρήσεων. Ο Γ. Ιωακειμίδης πρότεινε τριήμερο κλείσιμο των δήμων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα από τις επαφές με την κυβέρνηση να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και να δοθεί δυναμική απάντηση.
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκητη Πρωτοβουλία Πέτρος Φιλίππου, ανέφερε ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης άλλαξε με τον Καλλικράτη και το όλο εγχείρημα απέτυχε καθώς δεν υποστηρίχθηκε, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά.
Συμπλήρωσε ότι η αυτοδιοίκηση βιώνει μια τεράστια γραφειοκρατική θηλιά και πρέπει να στείλει ένα μήνυμα <<φτάνει πια δεν πάει
άλλο>>. Ο Εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτης Τσουκαλάς επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για την εξασφάλιση της λειτουργίας των δήμων μέσα από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Τέλος εξέφρασε το προβληματισμό όταν ένας δήμος δηλώνει ότι δεν έχει να πληρώσει τι είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από την πτώχευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου