ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης θα κληθούν να συναποφασίσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση και τις απαιτήσεις των δανειστών, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στο «παρά ένα» της συμφωνίας. Στο τραπέζι τα περιθώρια για «κόκκινες γραμμές»
Συν-απόφαση τώρα, και συν-υπογραφή «μεθαύριο» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς προϋποθέτει η επιδιωκόμενη συμφωνία και αποτελεί το κορυφαίο «στοίχημα» της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Είμαστε σε μια οριακή στιγμή των εξελίξεων.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για το PSI και για τις ενέργειες που το συνοδεύουν - η δεύτερη συμφωνία θα είναι με την τρόικα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, υπογραμμίζοντας μια χαρακτηριστική φράση: «η συμφωνία με τους εταίρους θα γίνει με τη συν-από-φαση και των τριών αρχηγών».
Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση βρίσκεται στο «παρά ένα» μιας πάρα πολύ μεγάλης συμφωνίας, που σημαίνει ότι δεν έχει την «πολυτέλεια» να αποκλίνει από τον στόχο, ώστε να κάνει εγκαίρως και αποτελεσματικά το επόμενο καθοριστικό βήμα.
Γι' αυτό και η εκ νέου σύσκεψη της τρόικας των αρχηγών, των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη υπό τον Λ. Παπαδήμο (είναι θέμα ωρών, πιθανόν να γίνει απόψε στις 7.30 μ.μ. ή το αργότερο αύριο το μεσημέρι), θα αποδειχθεί το «διαβατήριο» για την τελική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού και του Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Είναι πασιφανές ότι αν οι αρχηγοί δεν ξεκαθαρίσουν απολύτως τη στάση τους σχετικά με τα στάδια της στήριξης που χρειάζεται η κυβέρνηση κατά τις προσεχείς «κολασμένες» εβδομάδες, τότε θα υπάρξει «εμπλοκή» στο «παρά ένα» της συμφωνίας.
Εγκυρες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικων που έχει την κύρια ευθύνη των διαπραγματεύσεων σ' αυτή τη «λεπτή» φάση, καταγράφει σημαντική πρόοδο, ενώ, όπως διεφάνη και από τη συνέντευξη του κ. Τόμσεν στην «Καθημερινή», το ΔΝΤ δεν εμμένει στην πλέον σκληρή και απόλυτη γραμμή για περαιτέρω θυσίες των Ελλήνων πολιτών, όπως είναι η πρόταση για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
«Ελπίδα διάσωσης»
«Υπάρχει ελπίδα διάσωσης σημαντικών κεκτημένων, αλλά ουδείς μπορεί να μιλά εκ των προτέρων με αισιοδοξία», επισημαίνει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, που ταυτόχρονα «θυμίζει» ότι οι επί των φορολογικών αναφορές του κ. Τόμσεν δεν είναι στο νυν «πακέτο» διαβούλευσης.
Το σίγουρο είναι ότι κατά τη σύσκεψη των αρχηγών θα συζητηθούν όλα τα μέτρα, ένα ένα και αναλυτικά, τα ισοδύναμα και τα περιθώρια για «κόκκινες γραμμές». Θα εξεταστούν δηλαδή οι εναλλακτικές και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου θα τονιστεί η ανάγκη για τη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης και της εξασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. «Νομίζω ότι είναι κρίσιμο στοιχείο και η συνάντηση των αρχηγών», είπε χθες ο Π. Καψής, επαναλαμβάνοντας ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να λάβουν πολύ ουσιαστικές αποφάσεις.
Πρόσθεσε δε ότι οι αρρυθμίες στην κυβέρνηση συνεργασίας θα αντιμετωπιστούν την επόμενη φορά με τις διεργασίες που απαιτούνται και πέταξε την «μπάλα» στην ευθύνη και των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων σε ό,τι αφορά στις ψηφοφορίες, λέγοντας ότι «περιμένουμε η πλειοψηφία που στηρίζει αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας να εκφραστεί και στις ψηφοφορίες που θα τεθούν στη Βουλή εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης».
ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Καθαρές δεσμεύσεις ζητεί η τρόικα
Εγκυρότατες πληροφορίες επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα των υπογραφών των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη στο υπό σύνταξη νέο μνημόνιο, κάτι που ζητούν οι δανειστές μας θέλοντας να εξασφαλίσουν καθαρό τοπίο και μετεκλογικά.
Προς το παρόν η πίεση αφορά στην ψήφιση μέτρων, όπως οι συγχωνεύσεις οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τα εργασιακά, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι ανατροπές στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. Οσο για τις μετοχές των τραπεζών μετά το PSI; «Οσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, δεν θα απαντήσω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «κανείς μας δεν θέλει να κρατικοποιηθεί η διαχείριση των τραπεζών»...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Γ. Παπανδρέου
Συνομιλία με Παπαδήμο
Το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε χθες -κατά πληροφορίες- επιστρέφοντας από το Ισραήλ στην Αθήνα ο Γ. Παπανδρέου ήταν στον πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο.
Συζήτησαν αναλυτικά για το «δια ταύτα» της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, για την πορεία του PSI και τις επαφές του πρωθυπουργού στη Φραγκφούρτη, για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα νέα σκληρά μέτρα (π.χ. τον 13ο-14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα) και συμφώνησαν να μην καθυστερήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει συναπόφαση για την τελική μάχη.
Κατά πληροφορίες εκτίμησαν ότι η τρόικα μπορεί και πρέπει να αντιληφθεί ότι η μείωση του εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα «διογκώνει» την ύφεση, δεν την αντιμετωπίζει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου