ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ, ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ
Την πεποίθησή του ότι, εντός της εβδομάδας, θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, αφενός με τους πιστωτές για την απομείωση του ελληνικού χρέους και αφετέρου με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, εξέφρασε τα ξημερώματα της Τρίτης από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι «οι δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν».
Λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τον Γκιόργκ 'Ασμουνσεν από την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και σε σχέση με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιορισθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011 και δήλωσε αισιόδοξος ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί.
«Εχει ανακτηθεί το 1/3 της ανταγωνιστικότητας»
Σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική οικονομία ανέκτησε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει μεταξύ 2000-2009 έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη καθώς και το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει έναντι όλων των εμπορικών εταίρων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε την έκκληση της σημερινής Συνόδου Κορυφής προς τις ελληνικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το λεγόμενο PSI και να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες.
Ερωτηθείς για το ποιές ακριβώς είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή την περικοπή των δαπανών και τις προσαρμογές για τη μείωση του κόστους εργασίας και τους κόστους παραγωγής.
Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για το PSI, ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω εμπλοκή του δημόσιου τομέα στις προσπάθειες απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Καμία συζήτηση για Επίτροπο
Ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων για το ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα, όπως επίσης και ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το λεγόμενο ζήτημα της επιτροπείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τις δικές της θέσεις και τις δικές της κόκκινες γραμμές.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε ότι προσδοκά από τους Έλληνες βουλευτές να πράξουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής ζητεί από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος, διευκρίνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά και κατέληξε λέγοντας ότι το μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες είναι ότι οι ευρωπαίοι και οι θεσμικοί μας εταίροι έχουν ως τώρα δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, και χρηματοδοτικά και με τεχνική βοήθεια, προκειμένου να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια για την ανόρθωση της οικονομίας. «Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται σημαντικές θυσίες για τον ελληνικό λαό που αποτυπώνονται σε δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων» ανέφερε ο Λ. Παπαδήμος.
Η συνέπεια και η αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλει η χώρα και οι πολίτες, προκειμένου να επιτευχθούν οι τελικοί στόχοι, ήταν ένα ακόμη σημείο των όσων είπε ο πρωθυπουργός: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει όλοι με σύνεση και ενότητα να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό απαιτείται για να μη χαθούν οι θυσίες που έγιναν και για να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και για τα παιδιά μας».
Μπαρόζο - Ρομπάι: Ανάγκγη να βρεθεί λύση
Την ανάγκη η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία, ως το τέλος της εβδομάδας, τόσο με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όσο και με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, εξέφρασαν νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
"Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας με τις τράπεζες και την υιοθέτηση του νέου προγράμματος δανείων 130 δισεκατομμυρίων για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα "έως το τέλος της εβδομάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το PSI και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε σωστή τροχιά.
Το δημοσιονομικό Σϋμφωνο ηυξημένης δημοσιονομικής αυστηρότητας, κυρώσεων και εποπτείας, εγκρίθηκε τελικά από 25 χώρες (πλην Βρετανίας καις Τσεχίας, καθώς οι αμφιβολίες της Πολωνίας εκάμφθησαν).
Αποδοκιμασία της επιτροπείας
Το σενάριο της επιτροπείας τελικά αποδοκιμάστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες», ήταν χαρακτηριστικά η δήλωση του Νικολά Σαρκοζί που πρόσθεσε πάντως ότι «είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας».
Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και ότι αυτό συνιστά και θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό».
Νωρίτερα και η Αγκελα Μέρκελ έδειξε σαφείς τάσεις υπαναχώρησης. «Το ζήτημα τώρα είναι πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που τής έχουν ανατεθεί» δήλωσε προσερχόμενη στη Σϋνοδο.
Πηγή / ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου