Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής...!!!

Γράφουν οι Άγγελος Κωβαίος, Άρης Ραβανός
 
Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής
Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός την Κυριακή για την σύσκεψη στο Μαξίμου.
Με τη συμφωνία για τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης αναφορικά με το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, που επετεύχθη στη συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προσέρχεται στη κρίσιμη μάχη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Από τις πληροφορίες προκύπτει πως σε περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν σε ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να αποδεχθούν τα τρία κόμματα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.

Την Κυριακή, έπειτα από δύο ώρες και τρία τέταρτα, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα η σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, κκ. Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης προέκυψε η κοινή δέσμευση των αρχηγών να στηρίξουν την προσπάθεια του κ. Παπαδήμου να εξασφαλίσει την τελική συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων και την νέα δανειακή βοήθεια, όμως την ίδια στιγμή αναδείχθηκαν και οι κοινές θέσεις των αρχηγών ως προς τις περιορισμένες δυνατότητες υποχώρησης της χώρας στις απαιτήσεις και την απαξιωτική στάση των δανειστών.

Παρά ταύτα, καμία από τις τρεις πλευρές δεν ήταν σε θέση λίγη ώρα μετά τη συνάντηση να δηλώσει αισιόδοξη ή βέβαια για την έκβαση των διαπραγματεύσεων των επομένων ημερών και το κατά πόσον η χώρα είναι σε θέση να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή, η οποία θα διακινδυνεύει την πτώχευση και την διακοπή της χρηματοδότησης.
Σημειώθηκε για παράδειγμα ότι:

- Πολύ δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον κάτι τέτοιο θα αντίκειται σε μία ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από συνεργάτη ενός εκ των τριών αρχηγών, ακόμη κι αν οι επικεφαλής των κομμάτων συμφωνούσαν στο να αγνοηθεί η συμφωνία των εταίρων, κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι οι ΚΟ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

- Επίσης, ουδείς εκ των τριών αρχηγών συζητεί ενδεχόμενο υποχώρησης στο θέμα της επιτροπείας της χώρας, κάτι που άλλωστε επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές και σε όλους τους τόνους ότι είναι εκτός πλαισίου της συμφωνίας της 26ης-27ς Οκτωβρίου.

- Διαπιστώθηκε όμως ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια διαπραγμάτευσης στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων, των μερικών περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα (π.χ. να χαθεί ένας από τα επιδόματα Πάσχα - Χριστουγέννων - αδείας), τους όρους με τους οποίους μπορεί να εκχωρηθούν προσβάσεις και εκμεταλλεύσεις σε πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές, καθώς και στην θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών για την προσέλκυση επενδύσεων, στις οποίες θα ισχύει ειδικό φορολογικό, επενδυτικό και εργασιακό καθεστώς.

Ο προβληματισμός όλων και εν πολλοίς η κοινή αντίδραση εστιάζεται στις πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, στο θέμα των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, αλλά κατά τα φαινόμενα κυρίως ενδογερμανικό σχέδιο για ορισμό της ελληνικής κυβέρνησης υπό επιτροπεία, προκειμένου να παρακολουθείται η επίτευξη δημοσιονομικών και άλλων στόχων, εφόσον αποδεσμευτεί η νέα δανειακή βοήθεια.

Εν αναμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την οποία ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και υπό την πίεση των πιστωτών της χώρας για λήψη σκληρών μέτρων στο επίπεδο των μισθών και συντάξεων, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας, ζητούμενο της συνάντησης ήταν η χάραξη μίας κοινής διαπραγματευτικής γραμμής, βάσει της οποίας ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Παπαδήμος μίλησε για πλήρη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων, όμως επισήμανε τις υπαρκτές δυσκολίες και την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Αναλυτικά, ο κ. Παπαδήμος τόνισε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Κατηγορηματική αντίθεση Σαμαρά σε μείωση μισθών και επικουρικών συντάξεων
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να διαπραγματευτεί σθεναρά με τους δανειστές, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα υφεσιακά μέτρα, ούτε η οικονομία της χώρας, ούτε η κοινωνική συνοχή.
«Δεν έχει γίνει από τους δανειστές καμία αναφορά για ανάκαμψη και για αυτό χρειάζεται διαπραγμάτευση» είπε με έμφαση ο κ. Σαμαράς που απέρριψε την κατάργηση 13ου- 14ου μισθού μισθού γιατί θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε θετικός απέναντι στο πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων, όμως διευκρίνισε πως αυτό είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων.
Σε αυτή τη λογική, απέρριψε τη μείωση των επικουρικών συντάξεων προτείνοντας συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα που θα επιφέρουν μεγαλύτερα οφέλη από την περικοπή των επικουρικών.
Μεταξύ αυτών που πρότεινε ήταν: α) μείωση 20% των νέων συμβασιούχων στο δημόσιο (τώρα είναι -10%), β) Χρήση του οφέλους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από έλεγχο συντάξεων ‘‘μαϊμού’’, γ) χρήση της αύξησης των εσόδων από τα νέα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
«Όλα αυτά μαζί με τις 2 περικοπές που έγιναν στις επικουρικές το 2011, ξεπερνούν το στόχο που είχε τεθεί στο μεσοπρόθεσμο» ανέφερε με έμφαση.
Επίσης, ο κ. Σαμαράς, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη μείωση του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως όταν μειώνονται οι μισθοί συνεχώς, χωρίς να πέφτουν οι τιμές, αυτό δεν οδηγεί σε βελτίωση ανταγωνιστικότητας, αλλά σε ανακατανομή του εισοδήματος των αδυνάτων, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί σε χειρότερη ύφεση. Μάλιστα παρουσίασε και ένα πίνακα, βάσει του οποίου εάν υπάρξει μείωση μισθών θα υπάρξει αύξηση της ύφεσης κατά 3.5%.
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε έντονα, ότι μια μεταβατική κυβέρνηση, οφείλει να φέρεται ως μεταβατική και να μην ξεφεύγει του ειδικού έργου της. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι υπουργοί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, όπως συνέβη, με το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων, με το ν/σ για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις των αξιωματικών στα σώματα ασφαλείας, το θέμα του περιορισμού των εκτός σχεδίου δόμησης και το διορισμό γενικών διευθυντών στα υπουργεία.
Στην πρόταση του κ. Παπανδρέου, ότι αρχηγοί θα πρέπει να μιλήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους και να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός, ενώ με τον πρόεδρο της Ν.Δ. συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και ο Πρωθυπουργός που το θεώρησαν παρέμβαση.
Στην εξουσιοδότηση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός για να διαπραγματευθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ο μόνος που συμφώνησε να δοθεί εν λευκώ ήταν ο κ. Παπανδρέου, κατά τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που ήταν της λογικής, να γίνει εκ νέου συζήτηση μετά τη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα με τη ΝΔ θέμα υπογραφών δεν ετέθη, όπως και ζήτημα με την ημερομηνία των εκλογών, ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός στο θέμα του δημοσιονομικού επιτρόπου, λέγοντας ότι δεν το συζητώ.
Καρατζαφέρης: Να στείλουμε τις απαιτήσεις της τρόικας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σύμφωνος σε πολλά σημεία με τον κ. Σαμαρά εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ήταν κάθετα αντίθετος στη μείωση του 13ου και του 14ου μισθού, αλλά και στην κατάργηση του κατώτατου μισθού.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε οι απαιτήσεις της τρόικας να σταλούν προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να αποφανθούν τα μέλη του, εάν οι απαιτήσεις των πιστωτών συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε μαζί του, ενώ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεσμεύτηκε να το συζητήσει και με τον πρόεδρο των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Όμως, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες ενέργειες, γιατί το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό.
Ακόμη, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στο θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που ζητάνε οι πιστωτές, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι ευτελισμός για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να θέτει η τρόικα ζήτημα υπογραφών. 

Πηγή / tovima.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου