Oλοι γνωρίζουν ότι η κρίση χρειάζεται λύση, οι αγορές ηρεμιστικό, αλλιώς η παγκόσμια οικονομία απειλείται με διάλυση. Είναι μια μέρα αποφασιστικής σημασίας για την Ευρώπη. Και για την Aνγκελα Μέρκελ.
Γιατί πάνω από όλες τις συνόδους κορυφής, τις συσκέψεις για την κρίση και τις ψηφοφορίες επικρέμεται το ερώτημα: Τι στάση θα κρατήσει η Γερμανία και η καγκελάριος; Θα πάει ενισχυμένη στη σύνοδο ή θα τη φρενάρουν οι ίδιοι οι άνθρωποί της; Θα βοηθήσει τη σύνοδο της ΕΕ να καταλήξει σε οριστική λύση ή θα αρκεστεί σε μικρές λύσεις, που θα οδηγήσουν σε παράταση της κρίσης;
Είναι σαφές ότι, αν η Μέρκελ δεν στηριχθεί από τους δικούς της, θα εμφανιστεί το βράδυ στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ΕΕ ως αποδυναμωμένη καγκελάριος.
Σε μία περίοδο, κατά την οποία το ζητούμενο για την ίδια είναι να δείξει ηγετικό προφίλ στην ευρωζώνη, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε. Και μάλιστα όταν έχει να κάνει με έναν αλαζόνα γάλλο πρόεδρο.
Εδώ και εβδομάδες ο Νικολά Σαρκοζί ασκεί έντονες πιέσεις. Θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα στην ευρω-διάσωση πριν από τη σύνοδο του G 20 τον Νοέμβριο στις Κάννες, μια μεγάλη, οριστική λύση. «Αν δεν καταλήξουμε σε απόφαση, πεθάναμε», δήλωσε ο Σαρκοζί πρόσφατα, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.
Για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Αθήνα, ενδεχόμενο φιάσκο του Βερολίνου θα ήταν καταστροφικό. Αν τελικά δεν συμπράξουν οι Γερμανοί, τότε γιατί να συμπράξει η δική τους χώρα; Παρόμοιο μήνυμα από το Βερολίνο θα ευνοούσε τους αντιπάλους του αυστηρού προγράμματος λιτότητας.
Απαιτούνται γρήγορα αποφάσεις. Η τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μέχρι το 2020 η Αθήνα θα χρειαστεί 252 δισ. ευρώ βοήθεια από φορολογικά έσοδα των 17 κρατών της ευρωζώνης. Αλλά καμια κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να διαθέσει τέτοια ποσά, αφού ήδη το πρώτο πακέτο βοήθειας των 109 δισ. ευρώ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα κράτη της ευρωζώνης.
Το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι οι τράπεζες, που και με τη βοήθεια του Βερολίνου δέχονται πιέσεις: Αν τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα, το ποσό της απαιτούμενες βοήθειας μέχρι το 2020 θα μπορούσε να περικοπεί στο μισό. Αν οι τράπεζες αποποιηθούν του 60% των απαιτήσεών τους, θα χρειαστούν «μόνο» 114 δισ. ευρώ από χρήματα των εθνικών προϋπολογισμών για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Αλλά όταν και το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας στη χώρα εφαρμοστεί πραγματικά και εισπραχθούν επίσης πραγματικά οι φόροι. Αν δεν πετύχει αυτό, τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο στην ευρωζώνη. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ έχουν ήδη υπολογίσει πόσα χρήματα τότε θα έπρεπε να χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα: 444 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου