Σενάρια για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 35% κι όχι 50%-60% που έπαιζε τις τελευταίες ημέρες, διαρρέει η κυβέρνηση, αλλά φαίνεται να έχουν και κάποια βάση. Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο καθώς όλα είναι στον αέρα.
Πάντως, οι φήμες αυτές βοηθούν το χρηματιστήριο να ανακάμψει με αιχμή τις τράπεζες οι οποίες αν γίνει πραγματικότητα το παραπάνω σενάριο, θα έχουν μικρότερες απώλειες.
Η διαρροή του σχεδίου για κούρεμα 35% ξεκίνησε από το Μαξίμου αλλά φαίνεται να το υιοθετούν και οι τράπεζες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιους όρους θα γίνει κάτι τέτοιο, ποιες τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μπορέσουν δηλαδή να αντέξουν ή θα πάμε σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και τεράστια ύφεση της οικονομίας;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη για τη μείωση του χρέους της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε γενναίες λύσεις από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση της G20, που θα αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους. «Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να μειώσουμε το χρέος. Είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη σχετικά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό άνω του 21%, όπως οριζόταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο έκανε λόγο για «κρίσιμες μάχες» που έρχονται στη Βουλή και υπογράμμισε ότι «θα είναι πολύ σημαντικό βήμα η απόφαση του Κοινοβουλίου, να στηρίξει τις βασικές αποφάσεις» που έχουν ληφθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής, «ώστε πηγαίνοντας εκεί, να κάνουμε με καλύτερους όρους μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία προσδοκούμε να πετύχουμε ένα και θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα».
Αγώνας δρόμου των τραπεζών
Οι τράπεζες, πάντως, δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να φτιάξουν κάποιες γραμμές άμυνας. Ετσι, η Εθνική ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την τουρκική τράπεζα Finansbank ενώ Alpha και Eurobank θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη συγχώνευση και κοιτούν αν βγαίνουν τα νούμερα.
Στο μεταξύ, αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, κάνει η Εθνική τράπεζα η οποία σε έκθεσή της τονίζει ότι φέτος η ύφεση θα είναι 5,9% και το 2102 θα είναι 2,7% αλλά εκεί θα πιάσουμε τον πάτο και θα δημιουργηθεί πλεόνασμα. Να σημειωθεί πάντως ότι για φέτος ο Β. Βενιζέλος έκανε λόγο για ύφεση στο 5,5%.
Μάλλον φιλόδοξοι είναι οι στόχοι που λέει η Εθνική ότι θα πιάσει η οικονομία καθώς τα πάντα βουλιάζουν, η ανεργία είναι πάνω από 1 εκατ., επενδύσεις δε γίνονται ενώ και κανείς δε γνωρίζει πόσο θα είναι το κούρεμα και πόσο θα επηρεάσει την κοινωνία.
Η Εθνική των εκλεκτών της κυβέρνησης κ. Ταμβακάκη και Ράπανου λέει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να επανέλθει σε θετικό έδαφος το 4ο τρίμηνο του 2012 (+0.3%).
«Ενάμιση χρόνο μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, και τρία σχεδόν χρόνια από την είσοδο της οικονομίας σε ύφεση, οι πρώτες ενδείξεις προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο πρότυπο έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, καταδεικνύοντας ότι οι θυσίες αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα. Οι συντελούμενες αλλαγές αποτυπώνονται τόσο στη διάρθρωση της εγχώριας ζήτησης, με συρρίκνωση της κατανάλωσης και των εισαγωγών, έντονη προσαρμογή της αγοράς εργασίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους (ειδικά στον τουρισμό) και ανάκαμψη των εξαγωγών», τονίζεται.
Μακάρι να μη διαψευστεί αλλά και να επιβεβαιωθεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουν ματώσει εκατομμύρια Έλληνες.
Πηγή / antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου