Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΚΕΔΕ: Προβλήματα στις οικοδομικές άδειες φέρνουν τα νέα δεδομένα...!!!

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος εντοπίζει σοβαρές αδυναμίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου.
Σοβαρές αδυναμίες εντοπίζει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών το οποίο θα εξετασθεί σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο τον πλήρη διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και λειτουργίας, των αρχών αδειοδότησης, ήτοι των «Υπηρεσιών Δόμησης» των Δήμων και των αρχών ελέγχου, δηλαδή των «Ελεγκτών Δόμησης» που λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου, ώστε η διαδικασία να γίνει πιο διαφανής και ταχύτερη. Ακόμη, στοχεύει στην απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης της έγκρισης δόμησης από τις Υπηρεσίες Δόμησης και της άδειας δόμησης µε ευθύνη των μηχανικών.
Η ΚΕΔΕ προειδοποιεί ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα παρουσιάσει προβλήματα στην εφαρμογή κυρίως από την αναδιοργάνωση των πολεοδομικών υπηρεσιών των Δήμων – σε εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης – που δεν εξασφαλίζει
ότι η μετάβαση στη νέα κατάσταση, έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου κατασκευών, θα γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.
Ας σημειωθεί ότι πριν από την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, επί του συνόλου των 1.034 Δήμων μόνο σε 77 λειτουργούσαν πολεοδομίες. Οι υπόλοιποι εξυπηρετούνταν από τις πολεοδομίες των Νομαρχιών. Στην παρούσα χρονική στιγμή μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη στους 326 Δήμους καταγράφονται 177 πολεοδομικές υπηρεσίες.
Όπως τονίζουν οι δήμοι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για τη δημόσια διοίκηση κατά τη διαδικασία έκδοσης της έγκρισης και άδειας δόμησης αλλά και κατά τη διαδικασία ελέγχου εφαρμογής χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις υπέρβασης των προθεσμιών.
Επίσης οι προθεσμίες δεν μπορούν να ισχύσουν με την ψήφιση του νόμου χωρίς να αντιμετωπιστεί το θέμα της οργάνωσης και στελέχωσης των υπηρεσιών δόμησης, χωρίς να εξοπλισθούν οι ΟΤΑ με τον κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό και χωρίς να ενεργοποιηθεί η πολεοδομική νομοθεσία που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου