Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

"Μύλος" για την πολιτική διαχείριση της απόφασης...!!!

Της Μαρίνας Μάνη


Με την «επόμενη ημέρα» να είναι... αύριο (εάν δεν σημειωθεί και νέα αναβολή στις Βρυξέλλες) η κυβέρνηση επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική διαχείριση της απόφασης, αναζητώντας συμμάχους στην αντιπολίτευση –χωρίς, προς το παρόν, να τους βρίσκει.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε χθες το πρωί το Capital.gr το κυβερνητικό επιτελείο έκανε σαφές χθες ότι δεν θα ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας από μία ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών, καθώς κάτι τέτοιο: Πρώτον, θα ισοδυναμούσε με ομολογία ότι εκχωρείται εθνική κυριαρχία (άρθρο 28 Συντάγματος). Δεύτερον, θα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμείνει στο «όχι».

Ετσι, η φράση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού «θα ισχύσει για τη συμφωνία ό,τι ίσχυσε τον Ιούνιο για το Μεσοπρόθεσμο», δηλαδή απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, διατυπώθηκε και δημοσίως τόσο από τον Δημήτρη Ρέππα, όσο και –εμμέσως– από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο.


ΝΔ: Σε ποια περίπτωση θα πούμε «όχι»


Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
Η ΝΔ συναρτά την ψήφο της από τους όρους που θα συνοδεύσουν τη συμφωνία –οικονομικούς και κυριαρχικούς. «Στην απίθανη, αλλά ευκταία, περίπτωση που είναι βατοί οι πρώτοι και ανύπαρκτοι οι δεύτεροι, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η θετική ψήφος μας. Σε διαφορετική περίπτωση ισχύει η δέσμευση Σαμαρά ‘δεν υπογράφω εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων όποια πλειοψηφία κι αν ζητηθεί’».
Παράγοντες του κόμματος έλεγαν μάλιστα χθες ότι εάν υπάρχει τέτοια εκχώρηση, ακόμη κι αν ο κ. Παπανδρέου ζητήσει απλή πλειοψηφία, το ίδιο το Σώμα της Βουλής θα επικαλεσθεί το Σύνταγμα και θα απαιτήσει ψήφιση από 180 βουλευτές.


ΛΑΟΣ: Πατριωτικό καθήκον οι εκλογές


Ο ΛΑΟΣ, δια του βουλευτή του Μάκη Βορίδη, κατέστησε σαφές ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία ακόμη κι αν είναι καλή διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η παρούσα κυβέρνηση θα καταφέρει να την εφαρμόσει –χαρακτήρισε μάλιστα «πατριωτικό καθήκον» την προσφυγή στις κάλπες.


Κυβερνητικοί βουλευτές: Δεν πάμε άλλο μόνοι μας


Οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν εγγυώνται ότι μία κακή συμφωνία θα «περάσει» στη Βουλή με τις δικές τους ψήφους. Γι΄αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία τους ζητά 180 ψήφους («για να πιεστεί η ΝΔ»), ή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ή ο,τιδήποτε μπορεί να τους βγάλει από το αδιέξοδο –ακόμη κι εκλογές τις οποίες «τρέμουν» καθώς ξέρουν ότι τα δύο τρίτα εξ΄αυτών δεν θα επανεκλεγούν.


Η επαναφορά των 180 ψήφων από τον Ευ. Βενιζέλο ερμηνεύθηκε και ως επιθυμία του ιδίου προκειμένου να «αποδράσει» από το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται. Λέγεται μάλιστα ότι την εκμυστηρεύθηκε συνειδητά στον Γ. Καρατζαφέρη προκειμένου να διαρρεύσει και να ξετυλιχθεί η σχετική συζήτηση.


180 από Μπακογιάννη – όχι από Αριστερά


Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε ευθέως χθες ευρεία πλειοψηφία 180 ψήφων, ο Φώτης Κουβέλης στάθηκε αρνητικά, ενώ οι θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες.
Πού θα βγάλει όλο αυτό; Για να δοθεί απάντηση θα πρέπει να γίνει γνωστή η συμφωνία των Βρυξελλών. Εάν είναι η χείριστη και ο κ. Παπανδρέου επιμείνει στη θέση του «όχι εκλογές», τότε ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης από βουλευτές της που θα την καταψηφίσουν.


Περιμένουν «παγωμένοι» την απόφαση

Προς το παρόν, όλοι περιμένουν «παγωμένοι» τη σημερινή απόφαση. Εάν υπάρξει, θα φανεί εάν η «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα... θα είναι νύχτα, όπως είχε πει προ ημερών ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να πείσει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το άρθρο 37 που πάγωσε τις κλαδικές συμβάσεις...




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου