Του Άρη Ραβανού
Παρά την άρνηση της τρόικας να αποδεχθεί την πρόταση της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να επιμένει πως το σχέδιό της είναι κοινωνικά πιο δίκαιο και έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Η στάση της τρόικας και το γεγονός ότι απορρίπτει βασικά σημεία της πολιτικής πρότασης του κ. Σαμαρά, προκαλεί συζητήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., αν και μερικοί βουλευτές επέλεξαν να «ωραιοποιήσουν» την κατάσταση, όπως π.χ. ο γραμματέας προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης (Ρ/Σ Βήμα fm).
Επιμένει στη σκληρή γραμμή, επενδύοντας στην κοινωνική οργή.
Σκηνικό έντασης και σύγκρουσης με την τρόικα στήνει η Νέα Δημοκρατία, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς δεν καταλαβαίνει από πιέσεις.
Η ηγεσία της Ν.Δ., παρά το χάσμα απόψεων με την τρόικα για την εργασιακή εφεδρεία κυρίως, αλλά και για πολλές άλλες πτυχές της οικονομικής πολιτικής, επιμένει στη σκληρή γραμμή, επενδύοντας στην κοινωνική οργή. Η στρατηγική του κ. Σαμαρά είναι σαφής και εντάσσεται στη προσπάθειά του να ενισχύσει το φιλολαϊκό του προφίλ. Γι' αυτό και στενοί του συνεργάτες, όπως π.χ. χθες ο σύμβουλός του κ. Δ. Σταμάτης, αλλά και εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, κ.α. προτάσσουν το επιχείρημα, ότι «ο Αντώνης Σαμαράς δεν καταλαβαίνει από πιέσεις».
Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς θεωρούν ότι θα έχουν πολιτικά οφέλη από αυτό το σκηνικό σύγκρουσης που στήνεται. Στόχος είναι να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως ο πολιτικός που συγκρούεται με τους δανειστές, αλλά και τις εγχώριες πολιτικές και άλλες δυνάμεις που προωθούν εξωθεσμικές λύσεις.
«Εκείνοι που συζητούν και μιλάνε για συγκυβέρνηση ουσιαστικά τι προτείνουν, προτείνουν να συμβαδίσουμε χέρι με χέρι με μια πολιτική λαθεμένη που οδηγεί στον καιάδα… Βλέπουμε κάποια δημοσιεύματα, βλέπουμε κάποια σχόλια κακόπιστης κριτικής και οφείλουμε να είμαστε σαφής» ανέφερ ο κ. Σταμάτης «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά και μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ.
Στην ίδια λογική, ο κ. Σταμάτης, εκ των εμπίστων συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. επέμεινε ότι ο ο κ. Σαμαράς «δεν ετεροκαθορίζεται και κανείς δεν μπορεί να τον πιέσει» για να ενισχύσει λίγο αργότερα το επιχείρημά του ο κ. Μιχελάκης.
Τι εννοούσαν και οι δυο; Σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη που είναι στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, τα όσα είπε κυρίως ο κ. Σταμάτης δεν αφορούν μόνο τις πιέσεις συγκεκριμένων εγχώριων συστημάτων για «συναίνεση» και «συγκυβέρνηση», αλλά και εκείνα τα στελέχη εντός Ν.Δ. που υποστηρίζουν παρόμοιες θέσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, και παρά την οδηγία που υπάρχει κεντρικά από το κόμμα να μην γίνεται συζήτηση για συγκυβέρνηση ή συναίνεση, εμφανίστηκε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Αθ. Γιαννόπουλος και προκάλεσε έκπληξη με την κίνησή του να ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλιας.
«Ο κ. Παπούλιας πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρώην πρωθυπουργούς, προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση αδιεξόδου από την κρίση» είπε (Ρ/Σ 102 της ΕΡΤ3) και συμπλήρωσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι απλός θεατής απέναντι στις αθλιότητες που συντελούνται ακόμη και από θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. σε βάρος της χώρας μας».
«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα, όχι εμείς»
Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους συνεργάτες του, παρά και τις εσωτερικές ενστάσεις και αμφιβολίες στην Κ.Ο. της Ν.Δ. ότι η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει, «φθάνει να το πιστεύει κανείς».
Η κεντρική γραμμή πλέον της Ν.Δ. είναι πως «δεν διαπραγματευόμαστε εμείς με την τρόικα, αλλά η κυβέρνηση». Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουν στο επιχείρημα πως μια νέα, δυνατή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να διαπραγματευθεί.
Οι τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης με την τρόικα συζητήθηκαν και χθες στον «πρωινό καφέ» στα γραφεία της Ν.Δ. στη Λεωφ. Συγγρού, όπου κυρίαρχη ήταν η άποψη:
«Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης, παρά τη σκληρή στάση και των δανειστών. Απλά η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί, αφού έχει παραδώσει τα όπλα».
Παρά την άρνηση της τρόικας να αποδεχθεί την πρόταση της Ν.Δ. για την εργασιακή εφεδρεία, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να επιμένει πως το σχέδιό της είναι κοινωνικά πιο δίκαιο και έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Αν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας, δείξανε «κόκκινη κάρτα» στη Ν.Δ. για την πρότασή της, στην ηγετική ομάδα υπογραμμίζουν ότι όταν γίνουν κυβέρνηση θα την επαναδιαπραγματευτούν.
Επιφυλάξεις για τη στρατηγική
Η στάση της τρόικας και το γεγονός ότι απορρίπτει βασικά σημεία της πολιτικής πρότασης του κ. Σαμαρά, προκαλεί συζητήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., αν και μερικοί βουλευτές επέλεξαν να «ωραιοποιήσουν» την κατάσταση, όπως π.χ. ο γραμματέας προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης (Ρ/Σ Βήμα fm).
Επίσης είναι χαρακτηριστική η κίνηση του τομεάρχη Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου που ανέφερε ότι η τρόικα δεν συμφώνησε με τη Ν.Δ. για να μην «αδειάσει» την κυβέρνηση. «Αν άδειαζε η τρόικα την κυβέρνηση, θα είχαμε μείζον πολιτικό γεγονός και απαρχή τεράστιων εξελίξεων» είπε (Ρ/Σ Flash), αν και πολλοί συνάδελφοί του διαφωνούν με αυτή τη γραμμή.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που υπογραμμίζουν στις ιδιωτικές τους συζητήσεις το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της Ν.Δ.
Σε αυτό το κλίμα, σύγχυση εξακολουθούν να προκαλούν διάφορες δηλώσεις και κινήσεις, είτε βουλευτών, είτε συνδικαλιστών. Ενδεικτικά, ο τομεάρχης Εργασίας κ. Ν. Νικολόπουλος επιμένει ότι για τη Ν.Δ. δεν θεωρούνται απολυμένοι όσοι τεθούν σήμερα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας με βάσει το κυβερνητικό σχέδιο.
Πηγή / tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου