Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πιθανή πλέον η επιλεκτική χρεοκοπία...!!!

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών, εάν η Ευρωζώνη καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες κράτους και τραπεζών
Του Σωτηρη Nικα
 
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default), εφόσον όμως η Ευρωζώνη καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους και των τραπεζών, άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η όποια λύση θα πρέπει να έχει δοθεί το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο παροχής κάποιων εγγυήσεων στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις από την Ευρωζώνη αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο όρος της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» «τρομάζει χωρίς λόγο», αφού δεν πρόκειται για ένα «πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία», αλλά για «μία αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης».
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας, ενώ σημείωσε με νόημα πως «εάν εμείς είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα προς όφελός μας... Αρα αυτά όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και μια διέξοδος».
Επί της ουσίας, σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τίθεται μία χώρα από τους οίκους αξιολόγησης όταν αθετεί μέρος των υποχρεώσεών της. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «χρεοκοπία» και δεν έχει τις αρνητικές της συνέπειες, καθώς η χώρα συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της (τόκοι, λήξεις κ. λπ.). Μάλιστα, αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι από τη στιγμή που εισέρχεται σε αυτό το καθεστώς μία χώρα, αρχίζει να αντιστρέφεται το κλίμα στις αγορές γι' αυτήν και αρχίζει η ανοδική της πορεία.
Αν και ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τη «δεδηλωμένη θέση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με το ότι δεν αποδέχεται ούτε την «επιλεκτική χρεοκοπία», ούτε το «πιστωτικό γεγονός» (δηλαδή τη χρεοκοπία), υποστήριξε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο νέο πρόγραμμα, το θέλουμε και θα συμβάλουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις», αλλά κάτω από δύο προϋποθέσεις:
1. Να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ζητήματα τις επόμενες εβδομάδες και το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
2. Να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δημοσιονομικών αναγκών της Ελλάδας, καθώς και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. «Θέλουμε απόλυτη κάλυψη» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας αναφορικά με τις τράπεζες ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάλυψης αναγκών των τραπεζών στον βαθμό που δεν λειτουργεί πλήρως η διατραπεζική αγορά» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κάλυψη αυτή των τραπεζών μπορεί να προέλθει είτε από την ΕΚΤ είτε από την Ευρωζώνη, είτε από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως ο υφιστάμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (EFSF). Επίσης, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συνολικά, θα μπορούσε να προέλθει από το EFSF (όπως σε Ιρλανδία και Πορτογαλία) και όχι με διμερή δανεισμό (όπως γίνεται τώρα).
Ολα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος και στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, με τον υπουργό να αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι ένα εργαστήριο που δοκιμάζεται η αντοχή της Ευρωζώνης». Από την πλευρά της, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα. Μάλιστα, μιλώντας χθες το βράδυ στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως μέχρι τις 15 Αυγούστου θα πρέπει να ψηφιστεί ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα έχει ασφαλιστικά θέματα, τουριστική κατοικία, τυχερά παίγνια, τραπεζικές οδηγίες και ορισμένες φορολογικές διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να έχουν κλείσει πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το Μνημόνιο ΙΙ.
Σε ό, τι αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων - ενέχυρων για νέο δανεισμό που απαιτούν διάφορες χώρες της Ευρωζώνης (Φινλανδία, Σλοβακία κ. λπ.), ο υπουργός δήλωσε ότι «εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ερώτημα μεγάλης επιμήκυνσης, μεγάλης μείωσης επιτοκίων και μεγάλης ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης, και πρέπει εκεί να αντιμετωπίσουμε ζητήματα εγγυητικών μηχανισμών, αυτό πρέπει να το κάνουμε, γιατί ο εγγυητικός μηχανισμός θα μας επιτρέψει πολλά πράγματα».

Πηγή / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου