Του Γιάννη Σαραντάκου / ΕΘΝΟΣ
Τριγμοί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ηγετική ομάδα εγκαταλείπει τις θέσεις που παραδοσιακά υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία ως φιλελεύθερο κόμμα.
Μακριά από θέσεις που παραδοσιακά υποστήριζε η ΝΔ ως φιλελεύθερο κόμμα κινείται το τελευταίο διάστημα η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια μετακίνηση προς τη λεγόμενη "λαϊκή δεξιά", που φέρει τη "σφραγίδα" του ίδιου του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ακόμη και κατά τη διάρκεια της "κούρσας" διαδοχής του κ. Καραμανλή ήταν ξεκάθαρος όταν μιλούσε για την καθιέρωση του "κοινωνικού φιλελευθερισμού" ως βασικού ιδεολογικού στίγματος του κόμματός του.
Τα γεγονότα που πιστοποιούν τη "στροφή" αυτή, η οποία σαφώς εμπεριέχει για τη ΝΔ κίνδυνο απώλειας ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως "κεντρώοι - κεντροδεξιοί", είναι τα εξής:
Οι αποστάσεις που λαμβάνει το κόμμα από την Ευρώπη, με αφορμή τον τρόπο χειρισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η αντιπαράθεση ηγετικών στελεχών της ΝΔ με εκπροσώπους ανώτατων θεσμικών οργάνων, όπως είναι οι κ. Ρομπάι και Μπαρόζο.
Η αντίθεση του κόμματος, έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Μ. Παπαδόπουλο, στην απόφαση Ραγκούση για το πλήρες "άνοιγμα" του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί. Η ΝΔ, δύο ημέρες αφ' ότου ξέσπασε το θέμα, πήρε θέση και τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης κριτηρίων για την έκδοση άδειας ταξί.
Η προβολή της λύσης της μισθωτής εφεδρείας, προκειμένου να αποφύγουν τα στελέχη της ΝΔ να μιλήσουν για απολύσεις στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα που προβάλλεται αυτή η θέση, μέλη της ηγετικής ομάδας του κόμματος στηρίζουν -σε φραστικό επίπεδο- την ανάγκη μείωσης του κράτους.
Η παροχή άλλοθι στους λεγόμενους "αγανακτισμένους". Ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, κ. Χρ. Λαζαρίδης, κατήγγειλε μεν τους προπηλακισμούς πολιτικών, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η ίδια η κυβέρνηση πυροδοτεί με την πολιτική της τέτοιου είδους αντιδράσεις.
Η άρνηση της ΝΔ να συμμετάσχει στη Διακομματική Επιτροπή που πρότεινε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της βίας. Η επιλογή αυτή ξένισε ακόμη και στελέχη του κόμματος που θεωρούν ότι με αυτήν τη στάση απομακρύνονται από τη ΝΔ οι λεγόμενοι "νοικοκυραίοι" και δίδεται η δυνατότητα στον ΛΑΟΣ και στη Δημοκρατική Συμμαχία να καλύψουν το κενό.
Οι αστερίσκοι που "μπαίνουν" στο μείζον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Η ΝΔ ψήφισε μεν τα σχετικά άρθρα του Εφαρμοστικου Νόμου, αλλά κατέγραψε σημαντικές διαφωνίες για την πορεία ιδιωτικοποίησης μεγάλων εταιρειών, όπως π.χ. η ΔΕΗ.
Η αποφυγή λήψης αποστάσεων από τη "σκληρή γραμμή" που ακολουθεί η ΔΑΚΕ, με αποκορύφωμα την προβολή αφίσας με το σύνθημα που παραπέμπει ευθέως στον Α. Παπανδρέου και στη δεκαετία του '80, "η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες".
Ο παροπλισμός "κεντροδεξιών" δυνάμεων στο κόμμα, όπως είναι οι αντιπρόεδροι κ. Αβραμόπουλος και Δήμας, οι οποίοι έπειτα από μια μακρά περίοδο σιωπής τοποθετήθηκαν για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Η απουσία παρεμβάσεων προσώπων που έχουν "καθαρά" φιλελεύθερη ιδεολογική και πολιτική αφετηρία, όπως είναι οι κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης (ο οποίος οσάκις παρεμβαίνει, διαφοροποιείται από την επίσημη "γραμμή"), Σπηλιωτόπουλος, Δένδιας και Παπαθανασίου.
Οι αλλαγές που επιχειρεί να κάνει ο κ. Σαμαράς, με στόχο να προσεγγίσει μεγαλύτερα "στρώματα" της κοινωνίας που ενδεχομένως να μην είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν το κόμμα του και αψηφώντας τον κίνδυνο να έχει μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο παραδοσιακών ψηφοφόρων του, δεν αιφνιδίασαν τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κόμματος.
Εμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της ΝΔ έλεγε στο "Εθνος της Κυριακής" ότι ο πρόεδρος της ΝΔ από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρος ως προς την ιδεολογική του στρατηγική, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσωπα που επέλεξε να τον πλαισιώσουν.
Ουσιαστικά το συγκεκριμένο στέλεχος παρέπεμψε στους κ. Λαζαρίδη, Σταμάτη, Παναγιωτόπουλο (το πρώτο διάστημα) και Μιχελάκη στη συνέχεια, που βρίσκονται σαφώς πιο κοντά στη λεγόμενη "λαϊκή δεξιά".
ΤΑ "ΟΡΦΑΝΑ" ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ / Ελπίζουν σε... παλιννόστηση και δραστηριοποιούνται.
Το όνομα "Καραμανλής" ακούγεται ολοένα και συχνότερα στο εσωτερικό της ΝΔ, αν και τα στελέχη που επαναφέρουν το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, έχουν διαφορετική αφετηρία και διαφορετικούς στόχους.
Τον προκάτοχό του επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Αντ. Σαμαράς και γι' αυτό σε κάθε δημόσια παρέμβαση παρέχει πλήρη -και χωρίς κανέναν αστερίσκο- κάλυψη στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Τη "γραμμή" αυτή στηρίζουν απόλυτα πλέον και όλοι οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιστεύουν ότι η ΝΔ θα έχει "τύχη" στις επόμενες εκλογές, μόνον εάν υπάρξει η εικόνα της ένωσης στην κορυφή του κόμματος και συσπείρωση και του "καραμανλικού μπλοκ" γύρω από τον κ. Αντ. Σαμαρά.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού ακούγεται και από την πλευρά παλαιότερων στελεχών που πρωταγωνίστησαν στην πενταετία '04-'09. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η αναφορά του κ. Γ. Βουλγαράκη μέσα από την ιστοσελίδα του στο facebook, ο οποίος ούτε λίγο-ούτε πολύ ζήτησε την επιστροφή του κ. Καραμανλή στο πολιτικό προσκήνιο.
"Ο Κ. Καραμανλής θα πρέπει μετά τις εκλογές να ξαναμαζέψει όλη την παράταξη σε ένα κόμμα, που δεν ξέρω πώς θα λέγεται, αλλά θα είναι ξανά η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη", έγραψε ο πρώην υπουργός.
Παρασκήνιο
Ανάλογες σκέψεις, οι οποίες δεν έχουν πάρει τη μορφή δήλωσης, έχουν και άλλα κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων της ΝΔ, όπως είναι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ουδέποτε έφυγε από τον "κύκλο" των τακτικών του συνομιλητών. Κοινό σημείο και των τριών πρώην υπουργών είναι ότι μπορούν ελεύθερα να δηλώνουν ό,τι θέλουν, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διαγραφής.
Η κατάσταση, όμως, γίνεται περίπλοκη, όταν τις ίδιες θέσεις τις έχουν και εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ, όπως είναι οι κ. Σιούφας και Παυλόπουλος που διατηρούν μεν ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας, αλλά αποφεύγουν συνειδητά να τοποθετούνται στα σενάρια περί επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού. Στην ίδια ομάδα στελεχών ανήκουν, επίσης, και οι κ. Αντώναρος, Παπαθανασίου, Σπηλιωτόπουλος, Κοντός και Δένδιας.
Η... μεταβλητή που θα καθορίσει εν πολλοίς και τις εξελίξεις είναι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος μέχρι στιγμής τουλάχιστον αρνείται πεισματικά να εμπλακεί σε συζητήσεις που αφορούν την πορεία της ΝΔ και την τακτική του διαδόχου του.
Πρόσωπα που τον γνωρίζουν πολύ καλά εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα τηρήσει απαρέγκλιτα την ίδια στάση μέχρι τις εκλογές.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου