Μέγιστο πρόβλημα ανακύπτει από τις πιέσεις της τρόικας για υπουργεία, νοσοκομεία, ταμεία και ΟΤΑ.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: "Η κυβέρνηση εκκαθαρίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2010 και διασφαλίζει ότι δεν θα συσσωρευτούν ξανά ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά"
Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα, προκειμένου η κυβέρνηση άμεσα να βάλει τέλος στην άτυπη "στάση πληρωμών" και να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, χρέη προς τους προμηθευτές του Δημοσίου, ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Γι' αυτό και έβαλε σχετικό όρο στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Παράλληλα ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να ορίσει εντός του μήνα οικονομικούς υπευθύνους σε κάθε υπουργείο για τον έλεγχο δαπανών και οφειλών.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ισχυρούς "πονοκεφάλους" στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό, το οποίο αντιπροσωπεύει το 2,3% του ΑΕΠ και πρέπει να καταβληθεί σε μία περίοδο που τα ταμεία είναι... άδεια. Γι' αυτό και το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί το δοκιμασμένο μοντέλο αποπληρωμής με τίτλους του Δημοσίου.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: "Η κυβέρνηση εκκαθαρίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2010 και διασφαλίζει ότι δεν θα συσσωρευτούν ξανά ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά".
Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, υπουργείων και λοιπών φορέων του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 5,3 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Από εκεί και πέρα, εντός του 2011 τα χρέη αντί να περιορίζονται αυξάνονται μήνα με τον μήνα
Στα τέλη Μαΐου έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 1,1 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στην πρώτη θέση των κακοπληρωτών του δημόσιου τομέα. Χρωστούν 2,62 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 952 εκατ. ευρώ οφείλονται σε προμηθευτές από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Μετά τα ταμεία ακολουθούν τα νοσοκομεία, που παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών με τίτλους του Δημοσίου χρωστούν 1,89 δισ. ευρώ από 1,51 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.
Το 1 δισ. ευρώ "αγγίζουν" οι οφειλές των υπουργείων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούν στα υπουργεία Αμυνας (χρέη 288 εκατ. ευρώ) και Υποδομών (230,47 εκατ. ευρώ).
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρωστούν 787,7 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα 952,5 εκατ. ευρώ.
Ελεγχοι
Οικονομικοί υπεύθυνοι
Για την παρακολούθηση των δαπανών ώστε να μη μαζευτούν εκ νέου χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση βάσει Μνημονίου θα πρέπει:
Εντός του Ιουλίου να υιοθετήσει μια απόφαση που καθορίζει τα προσόντα και τις ευθύνες των οικονομικών υπευθύνων που θα διοριστούν σε όλα τα υπουργεία με την ευθύνη να εξασφαλίζουν χρηστούς οικονομικούς ελέγχους,
Στο ίδιο διάστημα διορίζει τους οικονομικούς υπευθύνους.
Διενεργεί εντός του τρέχοντα μήνα επιθεωρήσεις σε όσα υπουργεία και φορείς της γενικής κυβέρνησης έχουν τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές για να διασφαλίσει την εφαρμογή των μητρώων ανάληψης υποχρεώσεων. Οι επιθεωρήσεις θα καλύψουν τους φορείς που κατέχουν τουλάχιστον το 75% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Κώστας Τσαχάκης / www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου