Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι «δύσκολη, αλλά εφικτή» για την Ελλάδα, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Οι δηλώσεις του κ. Μπλέσινγκ είναι μάλλον η πρώτη δημόσια παρέμβαση τραπεζίτη από τον ιδιωτικό τομέα με την οποία προτείνεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την ίδια ώρα που παρατηρείται αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο κ. Μπλέσινγκ προτείνει οι ιδιώτες πιστωτές να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που ήδη κατέχουν με νέα 30ετή ομόλογα, η αξία των οποίων θα είναι μικρότερη κατά 30% σε σχέση με τα υφιστάμενα, και επιτόκιο 3,5%.
Δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2012 είναι 5,25% και 4,57% μέχρι το τέλος του 2014, είναι σαφές ότι ο Γερμανός τραπεζίτης προτείνει χαμηλότερα επιτόκια για την Ελλάδα.
Εναλλακτικά, προτείνει την ανταλλαγή με νέα ομόλογα, χωρίς την πληρωμή επιτοκίων, τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν σε μία περίοδο 5 ετών από τα έσοδα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Η πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων θα μπορούσε ακόμα να προβλέπει την εγγύηση του 80% των πληρωμών από την Ευρωζώνη, με μία πιθανή ζημία 20% να επιβαρύνει τους ιδιώτες πιστωτές, σημείωσε.
Ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης γερμανικής τράπεζας, που έχει σημαντική έκθεση στο ελληνικό χρέος, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μία κίνηση η οποία δεν θα είναι «εθελοντική» και θα οδηγούσε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «χρεοκοπίας».
Εν συνεχεία, προσέθεσε, θα χρειαστεί μία λύση για τη σταθεροποίηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Ο κ. Μπλέσινγκ είπε ακόμα ότι η συγκεκριμένη μορφή αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να είναι το μοντέλο «για την Πορτογαλία, και αν είναι αναγκαίο και για την Ιρλανδία».
Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο που προτείνει, υπολογίζει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου