Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης
Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος
Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής
Ειδικός Επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
Με κύριο γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές που αναδείχτηκαν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 καλούνται να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις και να εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία για την υλοποίηση σε τοπικό επίπεδο των τομεακών πολιτικών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Με τον τρόπο αυτό, οι νέες τοπικές αρχές θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση στην τοπική ανάπτυξη και αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Η απαίτηση των πολιτών από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές είναι η συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία πρότυπων δημοτικών υπηρεσιών με όραμα την τοπική ανάπτυξη μέσα σε ένα πλαίσιο προγραμματισμού και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών και πρακτικών που έφεραν αποτέλεσμα....
...
1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Η τρέχουσα αντίληψη της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης δίνει έμφαση στη διοίκηση μέσω στόχων με ποιοτικό χαρακτήρα και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για απλές, προσιτές, διαφανείς υπηρεσίες που θα εστιάζουν στον πολίτη -πελάτη, η δημόσια τοπική διοίκηση οφείλει να παρακολουθεί τα νέα δεδομένα, να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται ανάλογα, ώστε να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις αλλαγές και στις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο επιτελικός προγραμματισμός και η ανάγκη αποκεντρωμένης λειτουργίας της διοίκησης αποτελούν εγγυήσεις για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση και ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες ανάγκες - απαιτήσεις των πολιτών. Παράλληλα, ο καθορισμός προτεραιοτήτων και οι επιχειρησιακά μετρήσιμοι στόχοι σε συνδυασμό με την ορθολογική χρήση και διαχείριση των διαθέσιμων πόρων κρίνονται ως απαραίτητα κριτήρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
1α. Νόμιμη, Λειτουργική και Χρηστή Δημοτική Διοίκηση.
Κάθε αυτοδιοικητική αρχή που σέβεται τον εαυτό της και την αποστολή που της έχει ανατεθεί από τους πολίτες οφείλει να τηρεί -στο πλαίσιο της καθημερινής διαχείρισης των τοπικών αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί από την κεντρική διοίκηση- μια σειρά από βασικές αρχές, όπως:
• Η Αρχή της Νομιμότητας προβλέπει ότι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν τα όργανα της δημόσιας τοπικής διοίκησης (αιρετά και μη) δεν πρέπει να αντίκεινται, αλλά να είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Κάθε διοικητική δράση διέπεται από την αρχή της νομιμότητας, όπου τα διοικητικά όργανα δεσμεύονται να προβαίνουν σε υλικές ενέργειες ή νομικές πράξεις μόνο σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας. Μια διοικητική πράξη που δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο δεν είναι νόμιμη.
• Η Αρχή της Ισότητας (και ειδικότερα της αναλογικής ισότητας) επιβάλλει κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της τοπικής διοίκησης την ίση μεταχείριση όμοιων υποθέσεων των πολιτών. Η αρχή αυτή δεσμεύει την τοπική διοίκηση τόσο κατά την άσκηση της κανονιστικής της αρμοδιότητας, όσο και κατά την έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά της προς τους πολίτες.
• Η Αρχή της Αξιοκρατίας αποτελεί κανόνα οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης καθώς σχετίζεται ιδιαίτερα με το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, αποδίδοντας ιδιαίτερη αξία σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των διοικητικών - δημοτικών δομών. Στην περίπτωση αυτή, η αρχή της αξιοκρατίας υποστασιοποιείται ως κανόνας της προσωπικής αξίας, καθώς ο διορισμός σε θέση δημοσίου - δημοτικού υπαλλήλου πρέπει να γίνεται ανάλογα με την προσωπική αξία κάθε υποψηφίου και να είναι βασισμένη σε αντικειμενικά και απρόσωπα κριτήρια.
• Η Αρχή της Αμεροληψίας επικεντρώνεται στη διαφύλαξη του αδιάβλητου της κρίσεως του τελικώς αποφασίζοντος οργάνου στην τοπική δημόσια διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η θεμελίωση της πεποίθησης σε κάθε διοικούμενο περί της ορθής αξιολογήσεως των προϋποθέσεων εφαρμογής του νόμου και ακολούθως της έκδοσης δικαίας και νομίμου κανονιστικής πράξεως - απόφασης.
• Η Αρχή της Προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος αποτελεί κεντρική και θεμελιακή αρχή για την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής δημόσιας διοίκησης. Στην πράξη κατευθύνει τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του διοικητικού μηχανισμού και των υπηρεσιών. Με τον όρο δημόσιο συμφέρον αναφερόμαστε στο συμφέρον του λαού. Με την έννοια αυτή, η τοπική δημόσια διοίκηση στην περίπτωση επιλογής περισσότερων εξίσου νόμιμων λύσεων, οφείλει να επιλέξει κατά την άσκηση της διακριτικής της ευχέρειας, εκείνη η οποία, κατά την κρίση της εξυπηρετεί καλύτερα το τοπικό δημόσιο συμφέρον.
• Η Αρχή της Αναγκαιότητας οδηγεί σε δράση τη δημόσια τοπική διοίκηση, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον. Η δράση αυτή υλοποιείται ως νόμιμη και ως θεμιτή κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάντοτε αφού πρώτα κριθεί αναγκαία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
• Η Αρχή της Επικουρικότητας του Κράτους ενισχύει την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων υπέρ της αυτοδιοίκησης, ενώ η κεντρική διοίκηση οφείλει πλέον να δρα επιτελικά με κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η αξιολόγηση αλλά και ο έλεγχος νομιμότητας των αποτελεσμάτων της δράσης των αυτοδιοικούμενων μονάδων, χωρίς να παρεμποδίζεται η πρωτοβουλία και η ελευθερία δράσής τους.
• Η Αρχή της Αιτιολογίας των Διοικητικών Πράξεων αφορά τις πράξεις όλων των λειτουργών της ενιαίας εξουσίας του κράτους και επιβεβαιώνει την αρχή της φανερής δράσης των οργάνων του. Η υποχρέωση αιτιολογίας, συνδέεται τόσο με τα δικαιώματα γνώσης των διοικητικών στοιχείων και προηγούμενης ακρόασης, όσο και με την αποδεικτική διαδικασία που τηρείται για την έκδοση της διοικητικής πράξης.
• Η Αρχή της Συνέχειας και Λειτουργίας των Οργάνων εστιάζεται στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της κεντρικής και τοπικής διοίκησης και την αποσύνδεσή της από την οποιαδήποτε κυβερνητική ή δημοτική θητεία. Στο ίδιο πλαίσιο επιβάλλεται και η αναγνώριση των πράξεων της προηγούμενης διοίκησης, πάντοτε εντός των υφιστάμενων νομικών και κανονιστικών διατάξεων.
• Η Αρχή της Καλής Πίστης και της Προστατευόμενης Εμπιστοσύνης, Ασφάλειας Δικαίου του Διοικουμένου επιβάλλει στη δημόσια διοίκηση να μην εκμεταλλεύεται το διοικούμενο ή ακόμη περισσότερο να μη δημιουργεί καταστάσεις πλάνης, απάτης ή απειλής του. Η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης επιβάλει στη δημόσια διοίκηση να μην επικαλείται δικές της παραλείψεις, για τις οποίες ο διοικούμενος δεν φέρει καμία ευθύνη ή να αγνοεί μια ευνοϊκή για το διοικούμενο πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επί μακρό χρονικό διάστημα και να αρνείται το δικαίωμα του να συνάγει τις ωφέλιμες έννομες συνέπειες της. Η αρχή αυτή συνδέεται με τη διαδικασία ανάκλησης συγκεκριμένων διοικητικών πράξεων, ενώ στην ουσία παρεμποδίζει την αντιφατική δράση της δημόσιας διοίκησης.
• Η Αρχή της Ακρόασης του Διοικουμένου πριν τη Λήψη Δυσμενούς Απόφασης συνίσταται στη δυνατότητα του διοικούμενου να διατυπώσει τις απόψεις του πριν από την έκδοση δυσμενούς γι΄ αυτόν διοικητικής πράξης. Το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και σε περίπτωση που δεν τηρηθεί όπως προβλέπεται, μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση ή ανάκληση της απόφασης που έχει ληφθεί.
• Η Αρχή της Αναλογικότητας Σκοπού και Μέσου ορίζει ότι, μεταξύ του συγκεκριμένου διοικητικού μέτρου και του επιδιωκόμενου σκοπού, πρέπει να υπάρχει εύλογη σχέση. Η αρχή της αναλογικότητας υποδηλώνει το όριο των περιορισμών, που δύναται να επιβάλλει η τοπική δημόσια διοίκηση στην άσκηση και απόλαυση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Για παράδειγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχεται ότι, εφόσον οι δημόσιες ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν με ηπιότερο τρόπο, δεν επιτρέπεται ως επαχθέστερο να επιβληθεί το μέτρο της στέρησης ατομικής ιδιοκτησίας με απαλλοτρίωση.
• Η Αρχή της Χρηστής Διοίκησης και της Επιείκειας ορίζει ότι τα όργανα της τοπικής δημόσιας διοίκησης πρέπει να σέβονται την προστασία των δικαιωμάτων του διοικουμένου και να λειτουργούν με επιείκεια. Η αρχή της χρηστής διοίκησης υποχρεώνει τα διοικητικά όργανα να ασκούν τις αρμοδιότητές τους με βάση το περί δικαίου αίσθημα τους, με αναλογικότητα και επιείκεια και στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με την αρχή αυτή η δημόσια διοίκηση οφείλει να διευκολύνει τους διοικούμενους να προστατεύουν τα συμφέροντά τους και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.
• Η Αρχή του Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης υλοποιείται μέσα από την άσκηση του δικαιώματος αναφοράς στις διοικητικές αρχές και του δικαιώματος προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά πράξεων των οργάνων της δημόσιας διοίκησης.
Οι παραπάνω δεκατέσσερις (14) αρχές διοίκησης θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά από τις εκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και από το διοικητικό μηχανισμό τους. Η τήρηση αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο σεβασμό και καταξίωση στην τοπική κοινωνία και για τις δύο διαστάσεις του δημοτικού συστήματος (αιρετοί και διοικητικά στελέχη), όπως και στη θετική αξιολόγηση του έργου που συντελείται τοπικά.
1β. Αποτελεσματική, Αποδοτική και Οικονομική Δημοτική Διοίκηση.
Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων οργανώσεων, η βελτίωση της αποδοτικότητας του υφιστάμενου διοικητικού μηχανισμού και στελεχιακού δυναμικού και η μεγιστοποίηση της οικονομικότητας της διοικητικής δράσης αποτελούν τρεις κομβικές ασφαλιστικές δικλείδες για μια σύγχρονη και καθολικά αναγνωρισμένη και αποδεκτή δημόσια – δημοτική διοίκηση. Ως εκ τούτου, οι αρχές της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της οικονομικότητας πρέπει να διέπουν οριζόντια κάθε φορέα δημόσιας και δημοτικής διοίκησης και παρά το γεγονός ότι και οι τρεις τους συνδέονται πολύ στενά, στην πραγματικότητα είναι και πρέπει να παραμένουν διακριτές.
Αυτές οι τρεις (3) αρχές συμπληρώνουν τις προαναφερθείσεις, αλλά αφορούν ειδικά την ορθολογική οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας τοπικής διοίκησης. Αναλυτικότερα είναι:
• Η Αρχή της Αποτελεσματικότητας (effectiveness) της Δημοτικής Διοικητικής Δράσης που αναφέρεται στην ικανότητα της δημόσιας – δημοτικής διοίκησης να εκπληρώνει συγκεκριμένους, προκαθορισμένους στόχους και να προσεγγίζει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αναφέρεται με άλλα λόγια σε μια δημοτική διοικητική πρακτική που βασίζεται στον προγραμματισμό και επιμερισμό εργασιών και πόρων, αλλά και στην καταμέτρηση και αξιολόγηση του αποτελέσματος. Η αρχή αυτή συνδέεται με τις διαδικασίες ποιότητας και με τη διαχειριστική επάρκεια στους δήμους.
• Η Αρχή της Αποδοτικότητας (efficiency) του Δημοτικού Συστήματος που εστιάζεται στην ικανότητα της δημόσιας – δημοτικής διοίκησης να μεγιστοποιεί ένα αποτέλεσμα με δεδομένους πόρους ή να ελαχιστοποιεί τη χρήση πόρων για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κυρίαρχο στοιχείο της αποδοτικότητας είναι η επίτευξη της βέλτιστης δυνατής σχέσης ανάμεσα σε χρησιμοποιούμενα μέσα και επιτυγχανόμενα αποτελέσματα. Σε μια περίοδο προϊούσας και επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, αλλά και στέρησης αναμενόμενων και μελλοντικών εσόδων για τις δημοτικές αρχές, η εφαρμογή και βελτίωση αυτού του δείκτη είναι μονόδρομος.
• Η Αρχή της Οικονομικότητας (economicness) της Δημοτικής Πολιτικής που επικεντρώνεται στην αέναη προσπάθεια της δημόσιας – δημοτικής διοίκησης να διαθέτει τους αναγκαίους ή και απαραίτητους μόνο οικονομικούς πόρους και αντίστοιχα το έμψυχο δυναμικό για την υλοποίηση και εφαρμογή των προγραμματισμένων και ενίοτε εκτάκτων πολιτικών και δράσεων της οικείας αρχής. Είναι συγκεκριμένα η διαρκής προσπάθεια της επίτευξης για την καλύτερη δυνατή τιμή αγοράς των απαιτούμενων προϊόντων και την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών, όπως και για τη διάθεση του ελάχιστου δυνατού από το διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό για την υλοποίηση των πολιτικών της δημοτικής αρχής.
Με βάση τα παραπάνω, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του δημόσιου - δημοτικού συστήματος διοίκησης καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία και τις δυνατότητες του υφιστάμενου συστήματος διοίκησης. Στην ίδια κατεύθυνση όμως επιβάλλονται και οι αλλαγές που το καθορίζουν και το εξελίσσουν σε σχέση με το όραμα και τους στόχους της δημοτικής αρχής, αλλά και τις ανάγκες του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.
Η αποδοτικότητα των υπηρεσιών διακρίνεται από την αποτελεσματικότητα, καθώς αυτή δεν εξετάζει απλώς την επίτευξη ή μη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων, αλλά και τις συνέπειες τους στο περιβάλλον της δημόσιας – δημοτικής διοίκησης. Εξίσου, ο προσδιορισμός του βαθμού οικονομικότητας μιας δραστηριότητας ή διαδικασίας, βάσει της προσέγγισης κόστους – οφέλους, είναι αυτός που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των περιττών δαπανών και στην εξεύρεση βέλτιστων τρόπων διαχείρισης των περιορισμένων δημόσιων - δημοτικών πόρων.
Ο συσχετισμός των διαθέσιμων πόρων με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα πάντα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος με στόχο τη διεύρυνση του κοινωνικού οφέλους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δημοτικών υπηρεσιών.
Η επιδίωξη της επίτευξης των παραπάνω αρχών αποτελεί ένα έργο με πολλές προκλήσεις, καθώς οι αρχές αυτές συνιστούν κριτήρια αξιολόγησης της εκάστοτε δημοτικής διοικητικής λειτουργίας. Ιδιαίτερα δε ως προς το βαθμό ανταπόκρισης στις εκάστοτε ανάγκες των πολιτών – χρηστών των υπηρεσιών που αυτές παράγουν ή παρέχουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή τους παραμένει η συστηματική εκτίμηση της απόδοσης των δημοτικών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη προδιαγραφεί συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της αυτοδιοίκησης.
Οι διαδικασίες διαρκούς αξιολόγησης πρέπει να γίνουν οραματικός στόχος για κάθε αιρετό της αυτοδιοίκησης, καθώς μέσω αυτής (και συγκεκριμένα με την εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης) επιτυγχάνεται η ενίσχυση της διαφάνειας, η πληρέστερη αξιοποίηση των διαθέσιμων δημόσιων – δημοτικών πόρων και εξασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των δημοτών, κατοίκων και χρηστών των υποδομών και υπηρεσιών της πόλης.
1γ. Διαφάνεια και Διαύγεια στην Εξυπηρέτηση του Πολίτη.
Η αρχή της διαφάνειας απορρέει ιδίως από την αρχή του κράτους δικαίου και συνιστά αναγκαίο παρακολούθημα της αρχής της αξιοκρατίας. Είναι όμως δεδομένη και η θεώρηση ότι η διαφάνεια στη διοίκηση, και περισσότερο στην αυτοδιοίκηση, οδηγεί ως μοχλός στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Οι αρχές της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της οικονομικότητας για να θωρακισθούν ακόμη περισσότερο πρέπει να συνδυασθούν και με την αρχή της διαφάνειας τόσο στις δράσεις της δημόσιας δημοτικής – διοίκησης, όσο και στις διαδικασίες, αλλά και τις οικονομικές πτυχές των λειτουργιών της.
Η διαφάνεια είναι βασικό στοιχείο της βέλτιστης λειτουργίας της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, καθώς δίνει έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης στην πληροφορία, ενισχύει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε όλα τα στάδια λήψης των αποφάσεων, εξασφαλίζει το συνεχή έλεγχο των διοικητικών πράξεων και ως εκ τούτου οδηγεί στην άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Στην κατεύθυνση αυτή θεσπίστηκε ο Νόμος 3861/2010 για την «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο “Πρόγραμμα Διαύγεια”». Στόχος του “Προγράμματος Διαύγεια” είναι η ενίσχυση της χρηστής διοίκησης, αλλά και της εξωστρέφειας του δημόσιου – δημοτικού τομέα μέσα από την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των διοικητικών πράξεων στο Διαδίκτυο για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της διοικητικής δράσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση.
Η υποχρέωση των Δήμων για διαφάνεια (και κατ΄ επέκταση των δημοτικών αρχών) έγκειται στην ανάρτηση όλων των διοικητικών πράξεων που δεν περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, κανόνες πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, κρατικού, εταιρικού ή άλλου απορρήτου. Συγκεκριμένα προβλέπεται η ανάρτηση των παρακάτω:
- Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου.
- Προϋπολογισμός, απολογισμός και επιμέρους δαπάνες.
- Προκηρύξεις και διαγωνισμοί επιλογής προσωπικού.
- Διορισμοί κάθε είδους.
- Συγκρότηση επιτροπών, ομάδων εργασίας, και ομάδων έργου με αμοιβές μελών.
- Αποφάσεις - πράξεις κατακύρωσης - ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών.
- Πράξεις δωρεών.
- Επιχορηγήσεις κάθε είδους.
- Παραχώρηση χρήσης δημόσιας και κοινοτικής περιουσίας ή περιουσιακών στοιχείων.
- Πράξεις αλλαγής χρήσης γης.
- Καθορισμός βιομηχανικών ζωνών.
- Σύνταξη και έγκριση πολεοδομικών μελετών και Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου.
- Έγκριση και καθορισμός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) κ.ά.
Για τη διευκόλυνση της αναζήτησης των αναρτώμενων πράξεων, αλλά και την εγγύηση της διαφάνειας, οι πράξεις που αναρτώνται στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι σε μορφή άμεσα προσβάσιμη και κατανοητή από όλους τους πολίτες.
Η διαφάνεια ως προς τις πράξεις των αυτοδιοικητικών οργανισμών, οδηγεί σε σημαντική αλλαγή νοοτροπίας εφόσον καθιστά τα έγγραφα και τις πληροφορίες προσβάσιμες και εύκολα ελέγξιμες. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς περιορίζεται -με στόχο την εξάλειψη- ο κίνδυνος δωροδοκίας και δοσοληψίας. Παράλληλα, επιτυγχάνεται μια αποτελεσματικότερη, επιτελική και διαχειριστική διοίκηση, η οποία είναι ανοιχτή προς τους πολίτες και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ασυμμετρία πληροφόρησης στις συναλλαγές ανάμεσα στον πολίτη – πελάτη και τις αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.
2. ΚΟΜΒΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Στην περίοδο που διανύουμε, η σύγχρονη Τοπική Διοίκηση αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του κράτους και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες. Είναι δεδομένη η τάση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 της αποκέντρωσης περισσότερων αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους Ο.Τ.Α. σε θέματα διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής, υγείας, παιδείας, πληροφορικής και επικοινωνίας. Παράλληλα, η ανάγκη για εύρυθμη και χρηστή λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης επιτείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η εγγύτητα στον πολίτη – εξαιτίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει την ελληνική κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της - δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις και ευθύνες για τις τοπικές αρχές.
H επικείμενη εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» από την 1η Ιανουαρίου 2011, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις αυτοδιοικητικές αρχές, που διέπεται από έναν αυστηρό οικονομικό ορθολογισμό και διαχειριστική συνέπεια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και τη διευρυνόμενη τάση για αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία -έστω και χωρίς πόρους- η Τοπική Διοίκηση καλείται να ανταποκριθεί σε ένα νέο, δυναμικότερο ρόλο, αυξάνοντας παράλληλα τις απαιτήσεις για νέα προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Απαιτήσεις, στις οποίες οφείλει να ανταπεξέλθει, για να ενισχύσει τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητά της, με γνώμονα την ικανοποίηση του πολίτη. Αυτό, όμως, είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνο με την ορθολογική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων λειτουργίας των νέων αυτοδιοικητικών αρχών για την περίοδο 2011-2014, που εντοπίζονται σε πέντε (5) άξονες – τομείς δράσης.
2α. Άξονας Πρώτος: Δήμος Πρότυπο με Ποιότητα και Διεθνείς Συνεργασίες.
Η Τοπική Διοίκηση του μέλλοντος χαρακτηρίζεται από διαφανείς και καινοτόμες ενέργειες, που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη και αξιοποιούν τις δημόσιες πολιτικές, τη σύγχρονη γνώση και τις εμπειρίες της διακυβέρνησης, προκειμένου αυτή να παρέχει υψηλού επιπέδου και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες. Ένας σύγχρονος Δήμος, οφείλει να εντάσσει στις καθημερινές του λειτουργίες, το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών, που στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του, καθώς και την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Διαδικασίες, όπως η εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων μοντέλων και προτύπων, το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης και το ISO, ενισχύουν την τοπική και εθνική παρουσία και εμβέλειά του, καθιστώντας τον πρότυπο σύγχρονου Δήμου με ισχυρές προοπτικές για το μέλλον.
Στο πλαίσιο της νέας διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία σύγχρονη τάση που έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των αδελφοποιήσεων. Ο θεσμός αυτός παρέχει στους Δήμους τη δυνατότητα να προάγουν, με συστηματικό τρόπο, διμερείς ή και πολυμερείς συνεργασίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ομοειδή προβλήματα και να επιτύχουν στόχους αμφίδρομης ζωτικότητας. Παράλληλα, συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των εσωτερικών λειτουργιών του, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή διοικητικής και αναπτυξιακής τεχνογνωσίας. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, οι αδελφοποιήσεις αποτελούν μοχλό για την ανάπτυξη διασυνοριακών δομών συνεργασίας προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας και αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή και διεθνή παρουσία ενός σύγχρονου Δήμου.
2β. Άξονας Δεύτερος: Ενεργός Κοινωνική Συμμετοχή για Τοπική Ποιότητα Ζωής.
Η πυκνή δόμηση, η υψηλή κυκλοφορία, η ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων και η συνολική υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος αποτελούν αναμφισβήτητα καίρια καθημερινά προβλήματα για τους πολίτες και κατά συνέπεια για την Τοπική Διοίκηση. Η ανάγκη για αναζωογόνηση των πόλεων είναι σήμερα πιο εμφανής από ποτέ. Η επίλυση των προβλημάτων αυτών και η διαρκής επιδίωξη για συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί όραμα για κάθε σύγχρονο Δήμαρχο και δημοτική αρχή. Όραμα, που σε πολλές περιπτώσεις περιορίζεται από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και την έλλειψη πόρων. Όραμα, όμως, κάθε άλλο παρά ανέφικτο. Βασική προϋπόθεση αποτελούν η ύπαρξη ολοκληρωμένων προτάσεων καθώς και η καλλιέργεια του εθελοντισμού και της συλλογικότητας.
Ένας σύγχρονος δήμαρχος, που υιοθετεί ή σκοπεύει να εντάξει στο στρατηγικό του σχεδιασμό την προσέγγιση περί βιώσιμης ανάπτυξης, ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος, έχει ποικίλες ευκαιρίες να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, βασιζόμενος στις πολυάριθμες ευκαιρίες συγχρηματοδότησης που του παρέχονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), αλλά και του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Με την προσέγγιση αυτή, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και αξιοποίησης επιδοτούμενων προγραμμάτων για συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, στην εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων, στο φωτισμό δημόσιων κτιρίων και δρόμων από τον ήλιο, καθώς και στα αιολικά πάρκα. Δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε τα προγράμματα ανακύκλωσης, την υλοποίηση προμηθειών ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, τις πράσινες ζώνες, τις πράσινες ταράτσες κ.ά. Κάθε δήμαρχος λοιπόν που οραματίζεται να επιτελέσει έργο υψηλών προδιαγραφών για την αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος, έχει στη διάθεσή του -αν το θελήσει οραματικά- τα απαραίτητα εργαλεία για να διαμορφώσει ένα Δήμο πρότυπο για το μέλλον.
2γ. Άξονας Τρίτος: Τοπική Υγεία και Πρόνοια με Ανθρώπινο Πρόσωπο.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Τοπικής Διοίκησης είναι η εγγύτητά της με τον πολίτη, καθιστώντας την άμεσο δέκτη των πάσης φύσεως κοινωνικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό, οι Δήμοι επιβάλλεται να συνεργαστούν με τους φορείς της κεντρικής εξουσίας, στοχεύοντας στην υλοποίηση μιας αποτελεσματικότερης κοινωνικής πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τμήμα των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτή η κοινωνική πολιτική οφείλει να είναι προσανατολισμένη στην αποτελεσματική διαχείριση, κάλυψη και επίλυση αναγκών και προβλημάτων των πολιτών, αναλογικά προσανατολισμένη στην ιδιαιτερότητα της τοπικής κοινωνίας.
Διασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ή εθνικές δράσεις, κάθε Δήμος οφείλει να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έργα και δράσεις δημιουργίας κατάλληλων υποδομών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη στήριξη της τοπικής κοινωνικής ανάπτυξης. Υποδομές και υπηρεσίες όπως Δημοτικά Πολυϊατρεία, Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών ή Παιδιών, Δημοτικό Ασθενοφόρο, δράσεις Προληπτικής Ιατρικής για την παιδική και Τρίτη Ηλικία, δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, σύσταση εθελοντικών ομάδων υποστήριξης μοναχικών ατόμων, δράσεις προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων κ.ά. είναι παραδειγματικές περιπτώσεις, που καταδεικνύουν το ρόλο των αυτοδιοικητικών αρχών στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στη νέα τάση συνεργασίας και συμπράξεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με Επιχειρήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) κοινωνικού χαρακτήρα.
Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα ένας «ανθρώπινος Δήμος», που έχει σοβαρές προοπτικές για το μέλλον, είναι σε θέση να αναπτύξει και να υλοποιήσει πολυδιάστατες κοινωνικές δράσεις με σκοπό την ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, τον άνθρωπο και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
2δ. Άξονας Τέταρτος: Πρωτοβουλίες για Πολιτισμό, Αθλητισμό, Τρίτη Ηλικία.
Βασική αποστολή της Τοπικής Διοίκησης είναι η διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου πολιτικών για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, όπως και τη διάδοση της γνώσης και του πολιτισμού. Κεντρικός στόχος είναι ο συνδυασμός της εξωστρέφειας του Δήμου με αυτή των δημοτικών πολιτικών, ώστε να καλύπτονται και να ικανοποιούνται οι δημότες του, με απώτερο στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σε συνεργασία με τους ειδικούς ανά περίπτωση δημοτικούς και άλλους φορείς ένας υπεύθυνος προς το κοινωνικό σύνολο Δήμος ιδρύει, υποστηρίζει και αναβαθμίζει διαρκώς υποδομές όπως τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, καθώς και αθλητικούς οργανισμούς, Πνευματικά Κέντρα, μουσεία, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, διοργάνωση ειδικών πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την ταυτότητα μιας ολοκληρωμένης δημοτικής πολιτικής, που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της γνώσης, του πνεύματος και του σώματος για τους πολίτες όλων των ηλικιών.
2ε. Άξονας Πέμπτος: Ψηφιακός Δήμος με Καινοτόμες Λειτουργίες.
Κάθε Δημοτική Αρχή οραματίζεται να δημιουργήσει ένα Δήμο ισχυρό, κοντά στον πολίτη και με αυξημένα αντανακλαστικά ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών του. Έχοντας αντιληφθεί ότι οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα του πολίτη, ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να κατανοήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τις πιθανές εφαρμογές τους σε ολόκληρο το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών. Αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω της ευρείας χρήσης της πληροφορικής, των ευρυζωνικών και των ασύρματων δικτύων προωθείται και ενισχύεται ο διαδραστικός ρόλος του δημότη με τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας, πληροφόρησης, ενημέρωσης και συμμετοχής στις αποφάσεις που τον αφορούν. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Δήμος -ως σύστημα- είναι σε θέση να αναπτύξει μία εξαιρετικά θετική δυναμική για την τοπική ανάπτυξη και τη γενικότερη ευημερία των πολιτών.
Ένας σύγχρονος ψηφιακός Δήμος πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τους ταχείς ρυθμούς ζωής και με κύριο χαρακτηριστικό την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου προς όφελος του δημότη, να διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά του με ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, ευέλικτες, καινοτόμες και πρωτοποριακές υπηρεσίες. Αυτός ο στόχος υλοποιείται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της γενικότερης προσπάθειας για ενίσχυση της διαφάνειας και των δημοκρατικών διαδικασιών συμμετοχικότητας.
Συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως τα ασύρματα δίκτυα wi-fi, η εφαρμογή συστημάτων χαρτών GIS, η άμεση ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Δήμου μέσω της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα ή την ηλεκτρονική πύλη του Δήμου, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και πιστοποιητικών, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μίας στάσης κ.ά.
Αυτά είναι τα κεντρικά στοιχεία ανά άξονα του οράματος κάθε Δημάρχου που επιδιώκει τη δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης, με υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις επιταγές της εποχής, με σεβασμό στο δημότη και στις ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνικής ομάδας και γι’ αυτό έχει επιλεγεί από τους δημότες του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010.
3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Οι ανωτέρω άξονες δράσης πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα του οράματος, του επιχειρησιακού προγραμματισμού και της λειτουργίας κάθε δημοτικού συστήματος για την περίοδο 2011-2014. Η οικονομική κρίση επιβάλλει τον προγραμματισμό στοχοθετημένων δράσεων από τους Ο.Τ.Α., δίνοντας προτεραιότητα στην ορθή αξιοποίηση των πόρων, καθώς και τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση των δημοσιονομικών τους.
Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά από πενήντα (50) προτεινόμενες δράσεις που άλλοτε ενισχύουν και αξιοποιούν περαιτέρω τις δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών και άλλοτε οδηγούν στην υλοποίηση καινοτομικών δράσεων από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Όλες οι προτάσεις είναι υλοποιήσιμες με τις αναγκαίες, βέβαια, προσαρμογές σε κάθε αυτοδιοικητικό σύστημα, το οποίο είτε παραμένει ως έχει, είτε συνενώνεται ανεξαρτήτως αν είναι αστικός ή αγροτικός ή ημιορεινός δήμος. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάζονται με συνοπτική ανάλυση, που εστιάζεται κυρίως στην πρόταση αυτή καθεαυτή, χωρίς μεγάλες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες και ομαδοποιούνται σε ευρύτερους άξονες – τομείς δράσης του Δήμου:
- Πρότυπη Διοίκηση και Συνεργασίες
- Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
- Πρόληψη Υγείας και Κοινωνική Μέριμνα
- Πρωτοβουλίες με Στόχο την Κοινωνική Ανάπτυξη
- Ψηφιακός Δήμος με Καινοτομικές Εφαρμογές
3α. Προτάσεις για Πρότυπη Διοίκηση και Συνεργασίες.
Πρόταση 1: Δημιουργία Πενταψήφιας Τηλεφωνικής Γραμμής Δημότη. Με απόφαση Δημάρχου μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ειδική πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή, π.χ. η Γραμμή Δημότη «15321». Στη γραμμή αυτή μπορούν να απευθύνονται οι δημότες και οι κάτοικοι της πόλης για κάθε ζήτημα καθημερινότητας που τους απασχολεί και αφορά τομείς ευθύνης του Δήμου. Ζητήματα, όπως λακκούβες που πρέπει να κλείσουν, λαμπτήρες που έχουν καεί και πρέπει να αλλάξουν, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που πρέπει να αποσυρθούν, ενημέρωση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα αθλητικά τμήματα, το δημοτικό ιατρείο, κ.ά. μπορούν να καταγραφούν και να επιλυθούν με δείκτες μέτρησης και με παροχή άμεσης ενημέρωσης και πληροφόρησης. Η γραμμή δημότη είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο κινητοποίησης των υπηρεσιών και πολιτικής επικοινωνίας για το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή εν γένει, καθώς μπορεί να δώσει λύσεις σε πληθώρα αιτημάτων των πολιτών.
Πρόταση 2: Δημιουργία Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου- συστήνεται γραφείο πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων για το συντονισμό και τη διαχείριση των θεμάτων πολιτικής προστασίας και την ανάπτυξη και εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών για τη διαχείριση κρίσεων στο Δήμο. Το γραφείο αυτό υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών ή άλλων καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κρίσεων και μεριμνά για τη διάθεση και το συντονισμό των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, μηχανικά και άλλα μέσα), για τη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση και αποκατάσταση καταστροφών.
Πρόταση 3: Δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου συστήνεται γραφείο εθελοντισμού με στόχο την προαγωγή και προώθηση δράσεων εθελοντισμού στο δήμο και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη συμμετοχή τους σε δράσεις εθελοντισμού που αφορούν κυρίως θέματα: περιβάλλοντος και εκτάκτων αναγκών, κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, νέας γενιάς, πολιτισμού και αθλητισμού. Επίσης, μεριμνά για την ενεργοποίηση των ομάδων εθελοντών, ώστε να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την επικουρική δραστηριοποίησή τους και την αρωγή προς τις υπηρεσίες του δήμου.
Πρόταση 4: Δημιουργία Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου συστήνεται γραφείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με στόχο την προώθηση δράσεων ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο δήμο για συνεργασία μαζί του σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως είναι η κοινωνική μέριμνα, το περιβάλλον, η παιδεία και ο πολιτισμός. Οι τοπικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο αυτό, διαθέτουν προϊόντα για διανομή σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, συμβάλλουν στην ενίσχυση του δημοτικού εξοπλισμού με δωρεά ασθενοφόρου, πυροσβεστικών οχημάτων, πολυμηχανημάτων πρασίνου, απορριμματοφόρων ανακύκλωσης, εξοπλισμού των εθελοντών του Δήμου, κατασκευή παιδικών χαρών και πλατειών κ.ά. σε γειτονιές της πόλης.
Πρόταση 5: Δημιουργία Γραφείου Εφαρμογής Εσωτερικών Διαδικασιών και Διασφάλισης Ποιότητας. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου συστήνεται γραφείο εφαρμογής εσωτερικών διαδικασιών και διασφάλισης ποιότητας με στόχο το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών και τη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου. Το γραφείο αυτό έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του Νόμου 3230/2004 «Καθιέρωση συστήματος Διοίκησης με στόχους, μέτρηση της αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις» καθώς και για τη σύνταξη συστήματος δεικτών ποιότητας και αποδοτικότητας που αφορούν στην καταγραφή των επιδόσεων των υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης, εφαρμόζει στο δήμο συστήματα διοικητικών νεωτερισμών, καινοτομικών διαδικασιών και διεργασιών, όπως προβλέπονται από τα διάφορα πρότυπα ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, μέτρησης της απόδοσης, ασφάλειας τροφίμων (ISO, EMAS, CAF, HACCP, κλπ.).
Πρόταση 6: Δημιουργία Γραφείου Αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου συστήνεται γραφείο αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με τρεις στόχους: α) προσέλκυση και αξιοποίηση πόρων από την Ε.Ε. με διεθνείς συνεργασίες και συμμετοχή σε δίκτυα με σκοπό την εισαγωγή καινοτομικών εφαρμογών, β) διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εθνικά προγράμματα για έργα του δήμου, και γ) επιχειρησιακός σχεδιασμός, προγραμματισμός και συντονισμός των έργων του δήμου. Επιπρόσθετα, ασχολείται με την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας για το δήμο, καθώς αυτή διευκολύνει την προσέλκυση κονδυλίων στο δημοτικό σύστημα.
Πρόταση 7: Δημιουργία Αποκεντρωμένης Υπηρεσίας Ληξιαρχείου σε Τοπικό Μαιευτήριο. Πρόκειται για υπηρεσία του Ληξιαρχείου του Δήμου, η οποία εδρεύει σε Τοπικό Μαιευτήριο κι έχει ως στόχο την άμεση αποστολή και παράδοση πιστοποιητικών και άλλων δημοσίων εγγράφων (π.χ. Ληξιαρχικών Πράξεων Γέννησης). Με τη δημιουργία αυτής της υπηρεσίας περιορίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών, που δε χρειάζονται πλέον να μεταβούν στο Ληξιαρχείο του Δήμου στις ώρες και μέρες λειτουργίας του. Η χρήση της υπηρεσίας είναι προαιρετική και λειτουργεί με την καθιερωμένη διαδικασία αποστολής και παράδοσης μέσω ταχυδρομείου.
Πρόταση 8: Πλήρης Ηλεκτρονική Χαρτογράφηση Ακινήτων του Δήμου. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας βάσης πολεοδομικών δεδομένων της πόλης. Ο στόχος είναι η πλήρης χαρτογράφηση των περιοχών του Δήμου με βάση το χαρακτήρα τους (αγροτική, αστική, ορεινή, δασική κ.ά.), και η χαρτογράφηση ανά πολεοδομική ενότητα – γειτονιά, που επιτρέπει την ακόμη μεγαλύτερη ανάλυση πληροφορίας για χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης κ.ά. Η χαρτογράφηση αυτή είναι απαραίτητη για την πολιτική γης που πρέπει να εφαρμόζει ένας δήμος, στις δεσμεύσεις γης και κτιρίων προς απαλλοτρίωση και για την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης.
Πρόταση 9: Πρόσληψη Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας. Πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης της εργασίας, όπως και τον περιορισμό των επικινδυνοτήτων σε θέματα ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Δημιουργία μητρώου εργαζομένων για θέματα υγείας και υγιεινής της εργασίας και κάρτας αντιμετώπισης επικινδυνοτήτων για κάθε εργασιακό χώρο. Αντίστοιχα διενέργεια ενημερωτικών συναντήσεων σε σύμπραξη με τα σωματεία των εργαζομένων με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο δήμο.
3β. Προτάσεις για Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής.
Πρόταση 1: Δημιουργία Γραφείου Βιοκλιματικών Αναπλάσεων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου- συστήνεται γραφείο βιοκλιματικών αναπλάσεων με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, των παιδικών σταθμών, των πλατειών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Όλα αυτά με την τήρηση των υψηλότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών, όσον αφορά το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
Πρόταση 2: Σχεδιασμός και Δημιουργία «Πράσινων Διαδρομών» στην Πόλη. Με απόφαση του Δημάρχου συστήνεται ομάδα μηχανικών που της ανατίθεται ο σχεδιασμός και η δημιουργία «πράσινων διαδρομών», που θα διασχίζουν τις γειτονιές και το κέντρο του δήμου με στόχο την ενδυνάμωση του πρασίνου και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής της πόλης.
Πρόταση 3: Δημιουργία Επισκέψιμου Φυτωρίου και Καθιέρωση Ημέρας Δένδρου για το Δημότη. Με απόφαση του Δημάρχου δημιουργείται επισκέψιμο φυτώριο σε υπαίθριο χώρο της πόλης, όπου αναπαράγονται, καλλιεργούνται και φροντίζονται φυτά και δενδρύλλια φυτωρίων προς φύτευση στους χώρους πρασίνου της πόλης. Καθιερώνεται δύο φορές το χρόνο (Μάιο και Νοέμβριο) η ημέρα των λουλουδιών και η ημέρα υιοθέτησης ενός δένδρου αντίστοιχα, όπου το φυτώριο θα δίνει δωρεάν εποχιακά άνθη το Μάιο και μικρά δενδρύλλια για φύτεμα το Νοέμβριο στους πολίτες, που το επιθυμούν. Τις ίδιες ημέρες ο δήμαρχος προβαίνει σε αντίστοιχη δωρεάν διανομή στα σχολεία της πόλης.
Πρόταση 4: Εφαρμογή Προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Φωτιστικών Σωμάτων. Με απόφαση του Δημάρχου καταρτίζεται πρόγραμμα εγκατάστασης νέων φωτιστικών σωμάτων υψηλής φωτεινότητας και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις γειτονιές και στο κέντρο της πόλης.
Πρόταση 5: Εγκατάσταση Κινητού Σταθμού Ελέγχου και Μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και της Καταλληλότητας των Υδάτων της Πόλης. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου- υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας με αρμόδιο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο (ή τα ερευνητικά τους κέντρα) για την εγκατάσταση κινητού σταθμού ελέγχου και μέτρησης των τιμών των ατμοσφαιρικών ρύπων και της καταλληλότητας των υδάτων του δικτύου του δήμου. Στόχος είναι ο περιορισμός και η εξάλειψη φαινομένων ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων της πόλης με τη λήψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.
Πρόταση 6: Σύμπραξη με Φορέα για την Ανακύκλωση Οικιακών Αποβλήτων Συσκευασίας. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου- υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης «Ε.Ε.Α.Α.», οργανώνοντας έτσι σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης οικιακών αποβλήτων συσκευασίας για το δήμο, που αποβλέπει στην εξοικείωση των πολιτών με τη διαλογή και ταξινόμηση των οικιακών αποβλήτων τους σε ανακυκλώσιμα και μη υλικά.
Πρόταση 7: Σύμπραξη με Φορέα για την Ανακύκλωση Ηλεκτρικών – Ηλεκτρονικών Συσκευών και Λαμπτήρων Φθορισμού. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου- υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας με την εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε», που οδηγεί στην τοποθέτηση ειδικών κάδων σε κομβικά σημεία του δήμου (Δημαρχείο, Κ.Ε.Π., σχολικές μονάδες), όπου θα συλλέγονται μικρές οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, στην είσοδο του Δημαρχείου τοποθετείται κάδος συγκέντρωσης μεταχειρισμένων λαμπτήρων φθορισμού για τους δημότες. Τα προς ανακύκλωση υλικά, με τη βοήθεια των Τεχνικών Συνεργείων του Δήμου αποθηκεύονται σε ειδικό κάδο που βρίσκεται στο αμαξοστάσιο του Δήμου και κατόπιν παραδίδονται στην εξειδικευμένη εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε» για την αξιοποίησή τους.
Πρόταση 8: Σύμπραξη με Φορέα για Οικολογική Διαχείριση Ελαστικών και Ανακύκλωση Ορυκτελαίων Δημοτικών Οχημάτων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου- υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας με την εταιρεία ‘‘Ecoelastica’’ για τη διαχείριση των ελαστικών των φορτηγών και επιβατικών που διαθέτει ο δήμος. Η αποκομιδή γίνεται σε συνεργασία με αδειοδοτημένους μεταφορείς και τα ελαστικά καταλήγουν σε εγκαταστάσεις τελικής αξιοποίησης συνεργαζόμενες με την ως άνω εταιρεία. Αναφορικά με τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια των δημοτικών οχημάτων, αντίστοιχα υπογράφεται συνεργασία του Δήμου με την εταιρεία «Ελληνική Τεχνική Περιβαλλοντικών Εφαρμογών – Κοινοπραξία Συλλογής Χρησιμοποιημένων Ορυκτελαίων» για την παραλαβή και μεταφορά αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.). Η εν λόγω εταιρεία είναι εγκεκριμένη από το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να συλλέγει και να διαχειρίζεται υδραυλικά έλαια, έλαια μηχανής, κιβωτίου ταχυτήτων και λίπανσης (βαλβολίνες), έλαια μόνωσης και μεταφοράς θερμότητας κ.ά.
Πρόταση 9: Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στα Σχολεία. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου –μετά από πρόταση του Δημάρχου- σχεδιάζεται και εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία της πόλης. Εκεί τοποθετούνται ειδικοί κάδοι χρώματος μπλε για τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.ά. και χρώματος πράσινου για τις μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Με τον τρόπο αυτό ευαισθητοποιούνται οι μαθητές συμμετέχοντας ενεργά στην ανακύκλωση από μικρή ηλικία, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούνται και οι γονείς έχοντας επιπλέον σημεία ανακύκλωσης.
Πρόταση 10: Πρόγραμμα Υιοθεσίας Πρότυπων Παιδικών Χαρών από Χορηγό. Με απόφαση του Δημάρχου σχεδιάζεται και εφαρμόζεται πρόγραμμα υιοθεσίας πρότυπων παιδικών χαρών σε συνεργασία με χορηγούς, οι οποίοι με επίσημη σύμπραξή τους με το δήμο αναλαμβάνουν την κάλυψη του κόστους κατασκευής, τοποθέτησης των κατάλληλων οργάνων και υλικών, ομαλής λειτουργίας και συντήρησης τους σε ετήσια βάση.
3γ. Προτάσεις για Πρόληψη Υγείας και Κοινωνική Μέριμνα.
Πρόταση 1: Ένταξη στο Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ. Συμμετοχή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- στο Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών πρόληψης υγείας στον οικείο Δήμο. Η εμπειρία του Δικτύου να κινητοποιεί εθελοντές ιατρούς χωρίς κόστος για δράσεις πρόληψης στις μεγάλες πόλεις, αλλά με προτεραιότητα στην περιφέρεια, δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες για τη διενέργεια σειράς εκδηλώσεων πρόληψης σε κάθε ηλικία. Πρωτοβουλίες δράσεων που μπορούν να υλοποιηθούν -με συνεργασία Δήμου και Δικτύου- με μεγάλο τοπικό αποτέλεσμα σε ευρείες ομάδες πληθυσμού είναι:
Εκδήλωση και μετρήσεις του σακχάρου του αίματος για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Εκστρατεία κατά του καπνίσματος σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Εκδήλωση και μετρήσεις οστικής μάζας για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Ενημερωτικές εκδηλώσεις και μετρήσεις σπιρομέτρησης για διάγνωση, όσο και για παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων των πνευμόνων του βρογχικού άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Ενημερωτική εκστρατεία για την απεξάρτηση των νέων από τα ναρκωτικά σε συνεργασία με αντίστοιχες μονάδες (ΚΕΘΕΑ, Ιθάκη κ.ά.).
Ενημερωτική εκδήλωση για την αντιμετώπιση του εθισμού των παιδιών στο διαδίκτυο σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.
Ενημερωτική εκστρατεία για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων από τους νέους και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.
Ενημέρωση για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος στην τρίτη ηλικία.
Ενημέρωση για την αντιμετώπιση των θεμάτων υπογονιμότητας και του οικογενειακού προγραμματισμού.
Ενημέρωση για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β με ειδική έμφαση στις υπηρεσίες πρασίνου του Δήμου.
Πρόταση 2: Συνεργασία με το Νομαρχιακό ή το Περιφερειακό Νοσοκομείο για Πρόληψη Ειδικών Παθήσεων. Σύμπραξη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με το Νομαρχιακό ή Περιφερειακό Νοσοκομείο, με στόχο την ανάπτυξη των υπηρεσιών πρόληψης υγείας στον οικείο Δήμο. Η δυνατότητα του Νοσοκομείου να παρέχει τις υποδομές του και να κινητοποιεί το ιατρικό δυναμικό του εθελοντικά χωρίς κόστος για δράσεις πρόληψης -ειδικότερα στην περιφέρεια- δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες για τη διενέργεια σειράς εκδηλώσεων πρόληψης για κάθε ηλικία με θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές –Δήμο και Μονάδα Υγείας. Πρωτοβουλίες δράσεων που μπορούν να υλοποιηθούν με μεγάλο τοπικό αποτέλεσμα σε ευρείες ομάδες πληθυσμού είναι:
Εκδήλωση και εξετάσεις αίματος για την προστασία των ανδρών από τον καρκίνο του προστάτη.
Εκδήλωση και εξετάσεις ψηλάφησης στήθους από γυναικολόγο ιατρό για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του στήθους.
Εκδήλωση και εξετάσεις TEST PAP από γυναικολόγο ιατρό για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με έμφαση στην παιδική και μαθητική ηλικία.
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος υγιεινής διατροφής για όλες τις ηλικίες με έμφαση στους ενήλικες.
Πρόταση 3: Συνεργασία με το Νομαρχιακό ή το Περιφερειακό Νοσοκομείο για Δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος και Μητρώου Αιμοδοτών. Σύμπραξη και υπογραφή μνημονίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με το Νομαρχιακό ή Περιφερειακό Νοσοκομείο με στόχο τη δημιουργία δημοτικής τράπεζας αίματος σε συνεργασία με το αιμοδοτικό τμήμα του οικείου φορέα υγείας. Οι εξειδικευμένοι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στον οικείο φορέα υγείας και οι δυνατότητες ψύξης και φύλαξης, που αυτό διαθέτει παρέχουν τη δυνατότητα στο Δήμο να δημιουργήσει σταδιακά σημαντική τράπεζα αίματος προς χρήση από όλους τους δημότες και κατοίκους της περιοχής, ανεξαρτήτως αν αυτοί είναι εθελοντές αιμοδότες ή όχι. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη, καθώς μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα προσέλκυσης για μόνιμη κατοίκηση στην περιοχή. Πρωτοβουλίες δράσεων που μπορούν να υλοποιηθούν με μεγάλο τοπικό αποτέλεσμα σε ευρείες ομάδες πληθυσμού είναι:
Διενέργεια ενημερωτικής εκδήλωσης και εθελοντική αιμοδοσία δύο φορές (Μάρτιο και Νοέμβριο) το χρόνο σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό ή με το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Γραμμή Ζωής».
Ετήσια εκδήλωση αιμοδοσίας (Μάιο) για τη συγκέντρωση αιμοπεταλίων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Πρόταση 4: Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Πρόληψης. Δημιουργία δημοτικού κέντρου πρόληψης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο την ανάπτυξη ή τη διεύρυνση δράσεων πρόληψης υγείας στον οικείο Δήμο. Η αξιοποίηση εθελοντών ιατρών ή νοσηλευτών με χαμηλό ή χωρίς κόστος δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες για τη διενέργεια σειράς εκδηλώσεων πρόληψης σε κάθε ηλικία. Πρωτοβουλίες δράσεων, που μπορούν να υλοποιηθούν με μεγάλο τοπικό αποτέλεσμα σε ευρείες ομάδες πληθυσμού, είναι:
Αντιφυματικός εμβολιασμός σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.
Έλεγχος ακουστικής οξύτητας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια.
Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στους μαθητές των σχολείων.
Ενημερωτική εκδήλωση και επίσκεψη ιατρών στα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σκολίωσης και ραχίτιδας στις ηλικίες 6-18 ετών.
Εμβολιασμός στους εργαζόμενους των εξωτερικών συνεργείων, των συνεργείων καθαριότητας εξωτερικών χώρων, της καθαριότητας δημοτικών κτιρίων (δημαρχείο, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, πολιτιστικά κέντρα και χώροι, μουσεία, βιβλιοθήκη κ.ά.).
Εμβολιασμός σχολικών καθαριστριών και φυλάκων.
Αντιγριπικός εμβολιασμός σε παιδική και τρίτη ηλικία σε συνεργασία με τοπικούς ιατρούς.
Οργάνωση Προγράμματος «κατ’ οίκον νοσηλείας».
Οργάνωση Προγράμματος Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό ή το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).
Οργάνωση προγράμματος ενημέρωσης και πληροφόρησης εγκύων.
Πρόταση 5: Λειτουργία Κινητής Μονάδας Πρόληψης. Διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την απόκτηση κινητής μονάδας πρόληψης υγείας ή δωρεά από επιχειρηματία χορηγό (μεταχειρισμένη κινητή μονάδα) ή χρήση με περιορισμένη παραχώρηση από ΜΚΟ (π.χ. Δίκτυο Υγείας). Η κινητή μονάδα είναι ιδανική για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ορεινούς, ημιορεινούς και αγροτικούς δήμους που έχουν απομακρυσμένες δημοτικές ενότητες.
Πρόταση 6: Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Φροντίδας Ατόμων με Alzheimer. Δημιουργία δημοτικού κέντρου φροντίδας ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Altzheimer σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία για τη νόσο Altzheimer σε δημοτική υποδομή με εθελοντές ως έμψυχο δυναμικό.
Πρόταση 7: Ίδρυση Δημοτικού Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Ίδρυση δημοτικού κέντρου συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο την ανάπτυξη δράσεων συμβουλευτικής και ψυχικής υγείας στον οικείο Δήμο. Η αξιοποίηση εθελοντών ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κλινικών ψυχολόγων, όπως και κοινωνικών λειτουργών με χαμηλό ή χωρίς κόστος δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες για τη διενέργεια σειράς εκδηλώσεων και ενεργειών συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για κάθε ηλικία. Πρωτοβουλίες δράσεων που μπορούν να υλοποιηθούν με μεγάλο τοπικό αποτέλεσμα σε ευρείες ομάδες πληθυσμού είναι σε συνεργασία με οικείες Μονάδες Ψυχικής Υγείας:
Συνεργασία με τις Σχολικές Μονάδες του οικείου Δήμου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την αντιμετώπιση περιστατικών από ανήλικα παιδιά.
Διοργάνωση ειδικού προγράμματος διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, τους γονείς τους και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Αντιμετώπιση περιστατικών δημοτών με δυσκολίες στην επικοινωνία και στη συναισθηματική έκφραση.
Αντιμετώπιση περιστατικών δημοτών με προβλήματα στη διαχείριση άγχους και κρίσεων πανικού.
Συνεργασία με Μονάδες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών ή Παιδιών (π.χ. το Χαμόγελο του Παιδιού).
Συμμετοχή σε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού και των τυχερών παιχνιδιών σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ.
Πρόταση 8: Δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες. Διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για μελέτη και δημιουργία υποδομής ανάπτυξης βρεφονηπιακού σταθμού ολοκληρωμένης φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε παιδιά ΑμεΑ, αλλά και στις οικογένειές τους.
Πρόταση 9: Απόκτηση Δημοτικού Ασθενοφόρου. Σύμπραξη με χορηγό για την απόκτηση δημοτικού ασθενοφόρου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο την παροχή άμεσης μεταφοράς με υπηρεσίες υγείας στους οικείους πολίτες. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων απόκτησης δημοτικού ασθενοφόρου από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από σύμπραξη με Μη Κυβερνητική Οργάνωση του τομέα υγείας, από συμφωνία χορηγίας μεγάλης ιδιωτικής ιατρικής μονάδας ή άλλης επιχείρησης, θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση των δράσεων πρόληψης υγείας στον οικείο Δήμο.
Πρόταση 10: Συνταγογράφηση Φαρμάκων στα ΚΑΠΗ. Σύμπραξη των ΚΑΠΗ με ιατρούς από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ο Οίκος Ναύτου, ο ΟΠΑΔ κ.ά., με στόχο τη συνταγογράφηση των μελών τους στα οικεία παραρτήματα. Με τη διαδικασία αυτή μειώνεται δραστικά η ταλαιπωρία των μελών των ΚΑΠΗ, καθώς αποφεύγεται η αναμονή της συνταγογράφησης των φαρμάκων τους στα ασφαλιστικά καταστήματα.
Πρόταση 11: Παροχή Υπηρεσιών Φυσιοθεραπευτή στα ΚΑΠΗ. Σύμπραξη με φυσιοθεραπευτές της πόλης για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών συνταγογραφημένων ή με πολύ χαμηλό κόστος στα μέλη του ΚΑΠΗ. Παράλληλα, αγορά ή χορηγία από εταιρείες ειδικών μηχανημάτων για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών στα μέλη του ΚΑΠΗ.
Πρόταση 12: Σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης. Σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης για τους άπορους της πόλης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο τη δημιουργία επιδοματικής πολιτικής -με την τήρηση συγκεκριμένων και αυστηρών διαδικασιών- για τους πολίτες και τις οικογένειες που βρίσκονται σε ένδεια και πραγματική ανάγκη.
Πρόταση 13: Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου. Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου για τους άπορους της πόλης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσης για τις άπορες οικογένειες, ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που θα καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα εξυπηρετούνται, όσοι δημότες βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας, με τακτική επιχορήγηση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης είτε εντελώς δωρεάν είτε με μεγάλη έκπτωση για όσους έχουν μικρά εισοδήματα.
Πρόταση 14: Δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου. Δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου για τους άπορους της πόλης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο την κάλυψη την κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να είναι ευχερέστερη η κοινωνική και προνοιακή τους αποκατάσταση. Η επιλογή γίνεται με κριτήρια την οικονομική κατάσταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος υγείας. Επιπλέον, βασικός στόχος του «Κοινωνικού Φαρμακείου» είναι και η σταδιακή ασφαλιστική κάλυψη των απόρων μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς εντοπίζονται πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται βιβλιάρια πρόνοιας και δεν το γνωρίζουν. Ταυτόχρονα, με την εγγραφή του δικαιούχου στο Φαρμακείο, θα ξεκινούν από την κοινωνική υπηρεσία οι διαδικασίες για την έκδοση Βιβλιαρίου Απορίας.
3δ. Προτάσεις για Πρωτοβουλίες με Στόχο την Κοινωνική Ανάπτυξη.
Πρόταση 1: Δημιουργία Κέντρου Εξατομικευμένης Παρέμβασης. Δημιουργία Κέντρου Εξατομικευμένης Παρέμβασης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο την υποβολή ερωτημάτων από την πλευρά των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν ένα σημείο αναφοράς για όλα αυτά που θα ήθελαν να μάθουν, αλλά, είτε δεν γνωρίζουν πού θα έπρεπε να απευθυνθούν, είτε, όταν απευθύνονται, δεν εξυπηρετούνται. Τα ερωτήματα, που δέχεται το Κέντρο Εξατομικευμένης Πληροφόρησης Πολιτών, αφορούν σε θέματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, μισθολογικά, εργασιακών σχέσεων και ανεργίας.
Πρόταση 2: Έκδοση Κάρτας για Παροχή Υπηρεσιών Υγείας και Ειδικών Εκπτώσεων. Σε συνεργασία με τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, τα τοπικά διαγνωστικά κέντρα, τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, τις τράπεζες, τον εμπορικό σύλλογο, και τα τοπικά εμπορικά καταστήματα συνάπτεται συμφωνία για την έκδοση κάρτας η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας και ειδικών εκπτώσεων σε δημότες και εργαζόμενους στην περιοχή του δήμου.
Πρόταση 3: Απαλλαγή Μελών Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων από Δημοτικά Τέλη. Σύσταση Γραφείου στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου για την καταγραφή σε ετήσια βάση των πολύτεκνων οικογενειών, των τρίτεκνων οικογενειών, των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), των μονογονεϊκών οικογενειών, των μακροχρόνια ανέργων, των αποφυλακισμένων, των απεξαρτημένων, των διαπιστωμένα απόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα κάτω του ορίου διαβίωσης, με στόχο την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τη δωρεάν χρήση των δημοτικών υπηρεσιών. Καλό θα είναι, αυτή η δράση να γίνεται σε συνεργασία με το τοπικό Γραφείο του ΟΑΕΔ ή αν υπάρχει με το αντίστοιχο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης.
Πρόταση 4: Παροχή Γευμάτων σε Απόρους. Σύμπραξη με τοπικές επισιτιστικές επιχειρήσεις, καταστήματα τροφίμων και ξενοδοχεία της πόλης για την παροχή γεύματος σε άπορους και πολίτες, όπως και σε οικογένειες που βρίσκονται σε ένδεια και μεγάλη ανάγκη. Τα γεύματα αυτά μπορούν να παρέχονται δύο φορές την εβδομάδα και την περίοδο των εορτών σε συνεργασία με εθελοντές για την παρασκευή και τη συσκευασία τους, ώστε να επιτυγχάνεται το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Πρόταση 5: Οργάνωση Παροχής Δωρεάν Προϊόντων και Υπηρεσιών σε Άπορες Οικογένειες. Σύμπραξη με τοπικές επιχειρήσεις για την παροχή υπηρεσιών και ειδών σε άπορους και πολίτες, όπως και σε οικογένειες που βρίσκονται σε ένδεια και μεγάλη ανάγκη. Στους ανθρώπους αυτούς οργανώνεται ένα πλαίσιο διάθεσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ειδών ρουχισμού, διατακτικών για την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως και παιχνιδιών για τις γιορτές. Επιπλέον, σε συνεργασία πάλι με επαγγελματίες της πόλης, μπορεί να διατεθούν δωρεάν σχολικά είδη, δωρεάν φοίτηση σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, δωρεάν φοίτηση σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, δωρεάν φοίτηση σε φροντιστήρια εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και δωρεάν συμμετοχή σε γυμναστήρια της πόλης μας.
Πρόταση 6: Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία. Διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για μελέτη και δημιουργία κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ με Α) με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου- με στόχο την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε παιδιά ΑμεΑ, αλλά και στις οικογένειές τους.
Πρόταση 7: Δημιουργία Κέντρου Φύλαξης Παιδιών (baby parking). Επιλογή της καταλληλότερης υποδομής εκ των παιδικών σταθμών του δήμου για δημιουργία κέντρου φύλαξης παιδιών (baby parking) με λειτουργία την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο συμβάλλει στην τόνωση της εμπορικότητας του κέντρου της πόλης. Στην ίδια κατεύθυνση, θα μπορούσε να επιμηκυνθεί το ωράριο εργασίας του σταθμού για τους εργαζόμενους με παρατεταμένο ωράριο εργασίας στις καθημερινές.
Πρόταση 8: Δημιουργία Κέντρου Ανάπτυξης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων. Διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για δημιουργία υποδομής κέντρου ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -μετά από πρόταση του Δημάρχου. Κύρος στόχο είναι η παροχή υπηρεσιών δια βίου μάθησης και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων σε νέους και ανέργους της πόλης. Το Κέντρο αυτό θα προσφέρει:
Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και προετοιμασία για συνέντευξη.
Συμπλήρωση αιτήσεων και προετοιμασία υποψηφιότητας για διαγωνισμούς.
Ενημέρωση για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, νέες θέσεις απασχόλησης και τεχνικές ανεύρεσης εργασίας.
Πληροφορίες για εξειδικευμένες δομές απασχόλησης και κατάρτισης.
Ενημέρωση για δομές κοινωνικής φροντίδας.
3ε. Προτάσεις για Ψηφιακό Δήμο με Καινοτομικές Εφαρμογές.
Πρόταση 1: Δημιουργία Δημοτικής Ιστοσελίδας. Δημιουργία δημοτικής ιστοσελίδας με απόφαση του Δημάρχου από την υπηρεσία πληροφορικής του δήμου. Η δημοτική ιστοσελίδα πρέπει να περιλαμβάνει υπερσυνδέσεις, οι οποίες να παρέχουν ενημερωτικά στοιχεία για το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Γενικό Γραμματέα, το οργανόγραμμα του Δήμου, τους κάθε είδους διαγωνισμούς και προκηρύξεις, τις υπηρεσίες που παρέχονται από το δήμο σε ποικίλους τομείς της καθημερινής ζωής, όπως τα προγράμματα για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις δράσεις για τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα σημεία στα οποία έχουν προγραμματιστεί αναπλάσεις, τις ενέργειες για το δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, τη συντήρηση οδών, κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων του δήμου, τα δελτία τύπου κ.ά. Ακόμη πρέπει να περιλαμβάνονται υπερσυνδέσεις για το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, το ΕΣΠΑ κ.ά.
Πρόταση 2: Δημιουργία Συστήματος Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας με Δημότη. Δημιουργία συστήματος διαδραστικής ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της δημοτικής ιστοσελίδας με κατοίκους, δημότες, η χρήστες των υπηρεσιών του δήμου. Η επικοινωνία αυτή θα επιτυγχάνεται με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Δήμου, την ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων των πολιτών, τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους δημοτικούς λειτουργούς μέσω e-mail, την ηλεκτρονική καταχώρηση των επιχειρήσεων των ενδιαφερομένων, καθώς και τη δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.
Πρόταση 3: Δημιουργία Συστήματος Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Πολιτών. Δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών με επιδίωξη την πλήρη παραγωγική λειτουργία Δημοτικής Πύλης, που έχει ως στόχο την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών επιπέδου 2 και 3 από το Δήμο προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η ανάπτυξή της Δημοτικής Πύλης πρέπει να είναι σύμφωνη με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η Δημοτική Πύλη προσφέρει στους πολίτες που βρίσκονται μακριά από τα διοικητικά κέντρα, δημόσιες πληροφορίες και υπηρεσίες στο κοντινότερο σε αυτούς σημείο σε τοπικό επίπεδο σε προσιτή και ομοιογενή μορφή. Η χρήση των εργαλείων της Κοινωνίας της Πληροφορίας παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων και της καταγραφής τους. Για παράδειγμα, σχετικά με αίτημα που αφορά στη συντήρηση σχολικών κτιρίων, οι δημότες πληροφορούνται ότι πρέπει να αποταθούν στη Διεύθυνση Εξωτερικών Συνεργείων και συγκεκριμένα στο τμήμα συντήρησης οδών και κοινόχρηστων χώρων, ενώ παράλληλα ενημερώνονται για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Πρόταση 4: Αξιοποίηση Δυνατοτήτων Δικτύου Σύζευξις. Αξιοποίηση της συμμετοχής στο δίκτυο της δημόσιας διοίκησης Σύζευξις με πλήρη ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών, δικτύων δεδομένων και ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και ηλεκτρονική διασύνδεση του Δήμου με τους άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας τηλεπικοινωνιακής υποδομής και η εξοικονόμηση σημαντικών ποσών για τα οικονομικά του δήμου.
Πρόταση 5: Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου σε Σύστημα Εσωτερικής Διακίνησης Εγγράφων. Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου με στόχο τη σταδιακή ανάπτυξη και αναβάθμισή του σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και παρακολούθησης εγγράφων. Κύριοι στόχοι είναι η ελαχιστοποίηση της διακίνησης έντυπου υλικού μεταξύ των υπηρεσιών και σταδιακά η μετάβαση σε μια μη έντυπη διοίκηση (paperless administration) με τη δημιουργία εσωτερικής διαδικτύωσης (intranet), καθώς και η αυτοματοποίηση της διακίνησης εγγράφων από την είσοδό τους στην υπηρεσία μέχρι την έξοδο – απάντηση στον αιτούντα (εισερχόμενα – εξερχόμενα). Πρόταση 6: Ανάρτηση Κανονιστικών Αποφάσεων στο Πλαίσιο του Προγράμματος Διαύγεια. Οργάνωση συστήματος για την ανάρτηση όλων των διοικητικών πράξεων του δημοτικού συμβουλίου και άλλων οργάνων, που δεν περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, κανόνες πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, κρατικού, εταιρικού ή άλλου απορρήτου, στην ιστοσελίδα του δήμου. Ο σκοπός της Δημοτικής Διαύγειας είναι η διαφάνεια και η πρόσβαση των δημοτών σε όλες τις αποφάσεις κανονιστικού χαρακτήρα.
Πρόταση 7: Ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Εξωνοσοκομειακής Φροντίδας για ΑμεΑ και Άτομα Τρίτης Ηλικίας. Δημιουργία και ανάπτυξη συστήματος παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας για άτομα με αναπηρία και άτομα κατάκοιτα ή τρίτης ηλικίας με φορητές συσκευές (τηλεειδοποιητές κ.ά.) και σταθερό σύστημα ενημέρωσης σε κέντρο βάσης του δήμου.
Πρόταση 8: Ανάπτυξη Ευρυζωνικού Ασύρματου Δικτύου στην Πόλη. Δημιουργία και ανάπτυξη ευρυζωνικού ασύρματου δικτύου για την παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε επιλεγμένα σημεία αρχικά (κεντρικές πλατείες και πολυσύχναστα σημεία) και αργότερα σε ολόκληρη την πόλη.
Πρόταση 9: Ανάπτυξη Πολυεπίπεδης Βάσης Δεδομένων Γεωγραφικής Πληροφορίας. Δημιουργία και ανάπτυξη πολυεπίπεδης βάσης δεδομένων γεωγραφικής πληροφορίας (multilayer GIS) με στόχο την αποτύπωση όλων των δικτύων στην περιοχή του δήμου, όπως πράσινο, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, σχολικές μονάδες, παιδικοί σταθμοί, άλλα δημοτικά κτίρια, πεζοδρόμια, φρεάτια, ηλεκτρισμός (υπόγειος – υπέργειος), τηλεφωνία, φυσικό αέριο, οπτικές ίνες, ύδρευση, αποχέτευση, όμβρια, οδικό δίκτυο κ.ά. Αυτή η αποτύπωση θα συμβάλει τα μέγιστα στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων του δήμου.
Έχοντας λάβει υπόψη όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης των δημοτικών υπηρεσιών, τα περιθώρια που δίνονται για δράση είναι πραγματικά μεγάλα. Είναι όμως εξίσου δεδομένο ότι, η Διοικητική Μεταρρύθμιση, που συντελείται στην αυτοδιοίκηση μέσω του Προγράμματος Καλλικράτης, θέτει νέες προκλήσεις για τους αιρετούς της περιόδου 2011-2014, οι οποίοι θα κληθούν να διαδραματίσουν έναν ακόμα πιο δυναμικό ρόλο, αλλά με πλήθος περιορισμών και προβλημάτων.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ
Δρ. Διεθνών Σχέσεων (Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος)
Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στα Ευρωπαϊκά Θέματα και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία (Masters). Με υποτροφία του ΝΑΤΟ εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του ΚΕΝΤ στην Αγγλία, όπου και αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων.
Είναι Ειδικός Επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Από τον Ιανουάριο του 2007 είναι Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου, με αρμοδιότητες τη Διοίκηση του Προσωπικού του Δήμου, το Συντονισμό και την Οργάνωση των Υπηρεσιών, την Έκδοση των Διαδικασιών Λειτουργίας του Δήμου και του Συστήματος Ποιότητας, το συντονισμό και την εποπτεία των θεμάτων που αφορούν Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, καθώς και τα θέματα Διεθνών Σχέσεων του Δήμου.
Ειδικεύεται στα Ευρωπαϊκά Θέματα, στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βαλκανικές Χώρες και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, καθώς επίσης σε θέματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ειδικότερα στα Επιχειρησιακά Προγράμματα της χώρας και τις Κοινοτικές Χρηματοδοτήσεις.
Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος σε σειρά Υπουργείων. Παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και υπήρξε επιστημονικός συντονιστής σε πλήθος Κοινοτικών Προγραμμάτων.
Επίσης διαθέτει σημαντική διδακτική δραστηριότητα στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα οικονομικά θέματα.
E-mail επικοινωνίας: mchris@maroussi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου