Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Mε ομοψυχία τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα Κ. Καραμανλή...!!!

Του Σταυρου Tζιμα / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Σε κλίμα ομοψυχίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ευρέος πολιτικού φάσματος -πλην των κομμάτων της Αριστεράς- αλλά και πλήθους πολιτών έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Τέως και νυν δήμαρχοι, αντιπαρερχόμενοι την κατά τον κ. Γιάννη Μπουτάρη «ένταση που δημιουργήθηκε για την τοποθεσία και τη σπουδή για τα αποκαλυπτήρια», αφαίρεσαν από τον μαρμάρινο ανδριάντα μαζί με τον πρόεδρο του ιδρύματος κ. Αχιλλέα Καραμανλή την ελληνική σημαία, παραδίδοντας στην πόλη «τον μεγάλο Ελληνα από τη Μακεδονία για να είναι εφεξής καθημερινά παρών στη ζωή της»....
...


Χωρίς σκιές


Ο κ. Μπουτάρης αφού καταδίκασε από βήματος «οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης», έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως ανθρώπου «αφοσιωμένου στο έργο του, λιτού και αυστηρού που δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εντιμότητας και του αισθήματος δικαίου που τον διέκρινε» και ευχήθηκε «να φωτίζει τον δρόμο των επιγόνων του, αλλά και όσων ασχολούνται με τη δημόσια ζωή». Ο κ. Παπαγεωργόπουλος προσπέρασε τα «καρφιά» του διαδόχου του, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει στην ομιλία του την «τεράστια πολιτική προσωπικότητα του μεγάλου πολιτικού άντρα που προσέφερε πολλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στον οποίο εμείς οι Μακεδόνες είμαστε ευγνώμονες».
Σε καμία περίπτωση, πάντως, τα όσα προηγήθηκαν γύρω από την εγκατάσταση του ανδριάντα, δεν σκίασαν την όμορφη τελετή, την οποία παρακολούθησαν κάτω από έναν λαμπερό ήλιο χιλιάδες Θεσσαλονικείς που χειροκρότησαν όλους ανεξαρτήτως τους ομιλητές, αλλά και εκείνους που παρέστησαν, με τον τέως πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή να γίνεται αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρησή του. Με παρατεταμένο χειροκρότημα έγινε δεκτός και ο νυν πρόεδρος της Ν. Δ. προσερχόμενος στην εκδήλωση, ενώ κάποιοι φώναξαν «πιο ψηλά-πιο ψηλά με Αντώνη Σαμαρά», μολονότι οι οργανωτές, ο δήμος και το Ιδρυμα Καραμανλή, είχαν απαγορεύσει τα συνθήματα.
Στο ενωτικό πνεύμα της ημέρας και με αναφορές στο έργο, την προσφορά και την παρακαταθήκη του Μακεδόνα ηγέτη, κινήθηκαν στις ομιλίες τους οι κ. Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαος Μέρτζος και ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής.
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεωτεριστής πολιτικός, έγινε εθνάρχης και σήμερα είναι σύμβολο. Η Ν. Δ. τιμά την παρακαταθήκη του, διδάσκεται από το έργο του», είπε ο κ. Σαμαράς. Και πρόσθεσε: «Ηταν απέριττος, ευθύς και σαφής. Δεν έκρυβε τις ιδέες του. Δεν λάτρεψε ποτέ τη λεγόμενη «πολιτική ορθότητα». Δεν διακοσμούσε τις απόψεις του με περιττά ψιμύθια. Δεν υπέκυπτε στους πειρασμούς του λαϊκισμού, ήταν αληθινός ηγέτης. Και απόλυτος αντίπαλος της επιδερμικής πολιτικής, της επιφανειακής πολιτικής και του «δήθεν». Δωρικός στο ύφος και το ήθος του. Αλλά αριστοτελικός στη σκέψη του. Με την έννοια της σύνθεσης, της οικουμενικότητας και ταυτόχρονα της ελληνικότητας. Εβλεπε μπροστά, τόσο μπροστά που αρκετές φορές ένιωσε πολύ μόνος...».
Στον «ηγέτη της αντίπαλης πλευράς», εκτός από εθνικό σύμβολο, αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε επ' αυτού: «Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπέυθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό έπραξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει».


Η σχέση του με την πόλη


Στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Μέρτζος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, τη Νέα Παραλία, το λιμάνι, τις εργατικές συνοικίες, την πανεπιστημιούπολη, τη Βιομηχανική Σχολή, το Καυταντζόγλειο Στάδιο, το ΚΘΒΕ, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το ΚΕΑΔΑΚ κ. ά., ενώ ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής, είπε για τη σχέση του αδερφού του με τη Θεσσαλονίκη ότι «την αισθανόταν οικεία και συμμετείχε σε φιλικές κοινωνικές συναθροίσεις, κάτι που δεν έκανε στην Αθήνα».
Με πτήση τσάρτερ έφτασαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα πολλοί αξιωματούχοι, όπως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο αντιπρόεδρος της Ν. Δ. κ. Σταύρος Δήμας, οι πρώην υπουργοί κ. Παυλόπουλος, Βαρβιτσιώτης, Λιάπης, Παλαιοκρασσάς κ. ά. ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Εύα Καϊλή και της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, πρυτανικές και στρατιωτικές αρχές, ο κ. Κώστας Κιλτίδης εκπροσωπώντας την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Αγγελος Κολοκοτρώνης από τον ΛΑΟΣ.
Η ιστορία του ανδριάντα ξεκίνησε την επομένη του θανάτου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον Απρίλιο του 1998. Το τότε δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την εγκατάσταση ανδριάντα προς τιμήν του εκλιπόντος ηγέτη, έργο που ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου. Ξέσπασε ωστόσο διαμάχη ως προς τον χώρο της τοποθέτησης, με τον κ. Παπαγεωργόπουλο να προτείνει αρχικά την πλατεία Αριστοτέλους και κατόπιν να υιοθετεί την πρόταση της παράταξης του κ. Μπουτάρη για τη Νέα Παραλία, αλλά και εκεί υπήρξε διαφωνία, ως προς το ακριβές σημείο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου