Σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι, Πράσινοι, κεντροαριστεροί ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια «άλλη, ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη»
Μια «κυκλωτική» κίνηση γύρω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σφραγίδα σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών κομμάτων, όπως ο Κ. Σημίτης, εξελίσσεται αυτήν την «ώρα» στα κράτη-μέλη με στόχο τη «διάχυση» και υιοθέτηση ιδεών για μια «άλλη, ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη».
Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που ταράσσουν την αδράνεια σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο; Είναι κατά κανόνα σοσιαλδημοκράτες-σοσιαλιστές, αλλά και φιλελεύθεροι, Πράσινοι, κεντροαριστεροί, που αγωνιούν για τις εξελίξεις και ξανασυναντιούνται από όλες τις χώρες σε μια «οικογένεια». ...
...
Πολιτικοί που έχουν αφήσει τη «σφραγίδα» τους στις χώρες τους και έχουν συμβάλει για την ενωμένη Ευρώπη βάζουν την υπογραφή τους προτείνοντας το δικό τους «μανιφέστο». Ζητoύν γοργά βήματα για μια Ευρώπη που θα σταθεί στα πόδια της και δεν θα επικαλείται «έλλειμμα ηγεσίας».
Η ομάδα «Σπινέλι» συνεδρίασε προχθές στις Βρυξέλλες και υιοθέτησε το πρώτο σχέδιο κειμένου - με 2.000 υπογραφές -, το οποίο θα επανεξετάσει σε νέο ραντεβού τον Μάρτιο.
Φυσικός ηγέτης της θα μπορούσε να ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όμως λόγω του ρόλου του στην Ευρωζώνη περιορίζεται στις αρμοδιότητές του, αλλά εκφράζει ανοιχτά απόψεις που ενεργοποιούν δράσεις. Η όλη κουβέντα αφορά τη διεύρυνση της ενίσχυσης του Μηχανισμού Στήριξης, ώστε πολύ απλά να αγοράζει ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα - ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας με προχθεσινές δηλώσεις του έδειξε ότι δεν κλείνει τα αυτιά του όταν ακούει σχετικές προτάσεις.
Η Μέρκελ
Ο Ολι Ρεν επίσης ενθαρρύνει την κινητικότητα των ιδεών, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ «έβγαλε νύχια» για να απαντήσει στις προτάσεις της Ομάδας «Σπινέλι».
Ο Λουκάς Παπαδήμος από την πλευρά του θεωρεί -βάσει πληροφοριών- αναγκαία την υιοθέτηση ενός ευρωομολόγου που θα συνδέεται ευθέως με το χρέος. Για τον ίδιο η αποδοτικότερη και ρεαλιστική λύση για το μέλλον θα ήταν ένα ευρωομόλογο που θα διαχειριζόταν ο Μηχανισμός Στήριξης. Που θα έχει θεσμική και οικονομική δυνατότητα να παρεμβαίνει, όταν στις αγορές τίθεται ζήτημα ρυθμίσεων και συγκράτησης των spreads.
Δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις του επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ, ο οποίος από την Αθήνα προ ημερών μίλησε για την ανάγκη να εποπτευθούν με κανόνες οι οίκοι αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου θα «οργώσει» εκ νέου τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ευρώπη (και εντός) για μια κοινή προσπάθεια και με τη «διευκρίνιση» ότι «το οικονομικό πρόβλημα δεν είναι κάποιων χωρών, αλλά συνολικά της Ευρωζώνης». Το ταξίδι του στο Νταβός θεωρείται άκρως σημαντικό εξ αυτού του λόγου και γιατί θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει το σχέδιο σε κορυφαίους της Ευρώπης για την «αναγέννησή» της.
Σε κοινή πορεία
Αναπτυξιακό ομόλογο η ελληνική πρόταση
Και στην Ελλάδα; Λέγεται ότι η συμβολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη -ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες- στην Ομάδα «Σπινέλι» ανοίγει δρόμους στο ΠΑΣΟΚ, ώστε η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να ορίσει Επιτροπή για το ευρωομόλογο να διευρύνει τους ορίζοντες και να προσφέρει τις δικές της δυνάμεις.
Η Επιτροπή, υπό τη Βάσω Παπανδρέου και με τον Λουκά Παπαδήμο να αναλαμβάνει εξέχοντα ρόλο, έχει καταλήξει σε κείμενο που εντός των ημερών παίρνει την υπογραφή του Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Χάρβαρντ, έχει υποβάλει δέσμη προτάσεων που συζήτησαν την Παρασκευή στην Επιτροπή. Εισηγείται τη θεσμοθέτηση αναπτυξιακού διασυνοριακού ευρωομολόγου, που έχει ήδη την υποστήριξη πολλών, όπως ο Μπαρόζο και Γερμανοί πολιτικοί. Το εν λόγω ευρωομόλογο αναλύθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κομισιόν και επεκτάθηκε με την «ανοχή» των Γερμανών στους τομείς τουρισμού, υποδομών, έργων. Στόχος; Η αναπτυξιακή τόνωση και η υπέρβαση των προβλημάτων που προκαλεί η ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«ΑΛΥΣΙΔΑ»
Ο Αλτιέρο Σπινέλι. ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους κεντροαριστερούς που ονειρεύτηκαν μια ενωμένη και ελεύθερη Ευρώπη. Η ομάδα «Σπινέλι» προωθεί σειρά παρεμβάσεων για τη θωράκιση της Ευρώπης (π.χ. από κερδοσκόπους).
Ο ιστορικός ηγήτης των Πράσινων της Γερμανίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Φίσερ, οι Βέλγοι Ντεάν και Φερχοφστάτ, ο Κον Μπεντίτ, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Κώστας Σημίτης και άλλοι συνυπογράφουν την κίνηση και τον στόχο για μια ευρωπαϊκή καμπάνια που θα την υιοθετήσει ένας ευρωπαϊκός φορέας, εντάσσοντας άλλους και άλλους...
Ο Χέλμουτ Σμιτ εχει αρθρογραφήσει και έχει αναφερθεί στη Γερμανία, η οποία κατά την άποψή του έχει ωφεληθεί από το ευρώ και τώρα πρέπει να αναλογιστεί τις υποχρεώσεις της.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Αμάτο, ο οικονομολόγος κ. Χόλαντ, αλλά και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα (συνεδριάζουν στις 8 Φλεβάρη) εμφανίζουν κινητικότητα προς την ίδια κατεύθυνση (της αναζήτησης «μανιφέστου»).
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ / ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου