Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Σκιές για μπίζνες στην αυλή του Νικήτα...!!!

Τα έργα και οι ημέρες Κακλαμάνη έχουν μπει στο μικροσκόπιο της νέας δημοτικής αρχής, η οποία ερευνά καταγγελίες για συνεργάτες του πρώην δημάρχου, ενώ κάνει «φύλλο και φτερό» διαγωνισμούς προμηθειών.



Μετά την -απρόσμενη για τα στελέχη της προηγούμενης δημοτικής αρχής- νίκη του Γ. Καμίνη στην Αθήνα, αποκαλύπτονται με γοργούς ρυθμούς τα έργα και οι ημέρες της διοίκησης του Ν. Κακλαμάνη. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων ξεσκονίζονται, με αποτέλεσμα να αναδύονται μικρές και μεγάλες παρατυπίες, που χρεώνονται στο περιβάλλον του πρώην δημάρχου.

Αλλωστε, εδώ και καιρό, σε αποκαλυπτικά μπλογκ του Διαδικτύου, καταγγέλλεται η συμπεριφορά ενός εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην δημάρχου, που δεν είναι άλλος από τον διευθυντή του γραφείου του, κ. Σωτήρη Καρατζά.

Την ίδια ώρα και ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι έχει μπει στον «χορό» των αποκαλύψεων....
 ...
Δύο υποθέσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο της νέας δημοτικής αρχής. Η πρώτη έχει να κάνει με την προμήθεια απορριμματοφόρων και η δεύτερη με την αγορά 1.000 κάδων απορριμάτων.
Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Σωτήρης Καρατζάς, η σύζυγός του και ο κουνιάδος του πρωταγωνιστούν σε μια σειρά από γεγονότα που έχουν σχέση με απευθείας αναθέσεις αλλά και καταγγελίες για πλουτισμό.
Κάπως έτσι, ο πρώην «βασιλιάς» του Δήμου της Αθήνας κινδυνεύει να αποδειχθεί «γυμνός», αφού δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι αγνοούσε τη συμπεριφορά των στενών συνεργατών του, οι οποίοι τον συνόδευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Σε πέτρα του σκανδάλου εξελίσσεται ο Σ. Καρατζάς, διευθυντής του Γραφείου του πρώην δημάρχου. Oπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στον Δήμο της Αθήνας, ο στενός συνεργάτης του Ν. Κακλαμάνη ήταν άνθρωπος που «έλυνε και έδενε», το «alter ego» του δημάρχου, ο «αντ’ αυτού».
Υπήρξε το «δεξί χέρι» του κ. Κακλαμάνη επί περίπου μία 15ετία και ακολούθησε τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων σε όλες τις πολιτικές θέσεις που κατείχε, από την Ευρωβουλή, στο υπουργείο Υγείας και μετά στον Δήμο Αθηναίων.


Εισοδηματίας.


Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, γεγονός που δεν τον εντάσσει στην κατηγορία των «υψηλών εισοδημάτων», ιδίως μετά τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στις συντάξεις λόγω μνημονίου.
Σύμφωνα με τις αναφορές όσων καταγγέλλουν τον Σ. Καρατζά, ο ίδιος και η σύζυγός του φέρονται να διαθέτουν εξοχική βίλα στο Μαρμάρι Ευβοίας. Επίσης, το 2005, διευθυντής τότε στο Γραφείο του υπ. Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, αγόρασε με τη σύζυγό του, Παγώνα, διαμέρισμα στο Κολωνάκι (Πατριάρχου Ιωακείμ και Ηροδότου 27).
Σήμερα η αντικειμενική αξία στην περιοχή ανέρχεται περίπου στα 6.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η εμπορική μπορεί να ξεπερνά και τα 10.000 ευρώ ανά τ.μ., ποσά απλησίαστα για έναν μέσο συνταξιούχο, ακόμα και για έναν διευθυντή Γραφείου υπουργού. Λίγο καιρό αργότερα εικάζεται ότι απέκτησε μαζί με τη σύζυγό του υπόγειο διαμέρισμα στην περιοχή του Κολωνακίου.


1 . Ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια απορριμματοφόρων χάθηκε στη... μετάφραση


2. Οι κάδοι απορριμμάτων των 800 ευρώ έκαστος, που κόστιζαν... 320 ευρώ


3. Η αναβάθμιση δημοτικών ιατρείων με «τσιμπημένα» υλικά δεν έγινε ποτέ


4. Η δραστήρια σύζυγος του στενότερου συνεργάτη του και ο «πολυθεσίτης» αδερφός της


Οι επιχειρήσεις της συύγου Καρατζά


Αυθαίρετες κατασκευές σε κάμπινγκ της Ελαφονήσου
Η κ. Παγώνα Καρατζά - Τριανταφύλλη εργαζόταν ως γραμματειακή υποστήριξη στο γραφείο του πρώην δημάρχου, υπό τις εντολές του συζύγου της Σωτήρη.
Σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού Σκάι, η ίδια φέρεται ότι από το 2008 συμμετέχει μαζί με τον αδελφό της Βαγγέλη κατά 50% στην εταιρεία «Σίμος Τουριστικές Επιχειρήσεις», ιδιοκτήτρια κάμπινγκ στην παραλία Σίμου της Ελαφονήσου.
Το υπόλοιπο 50% ανήκει στους αδελφούς Ιωάννη και Αναστάσιο Τζουμάνη και το συνολικό τίμημα για την αγορά της εταιρείας ανήλθε σε 1.894.260 ευρώ.
Σε έλεγχο της Πολεοδομίας Μολάων, που πραγματοποιήθηκε στο κάμπινγκ στις 24 Δεκεμβρίου 2010, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές που αφορούν στην ανέγερση περίφραξης από μπετόν.
Να σημειωθεί ότι τα αδέρφια Τζουμάνη φέρονται να διατηρούν και άλλη εταιρεία, με την οποία ανελάμβαναν τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης από τον Δήμο της Αθήνας.

Ο κουνιάδος.


Αλλο ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος Καρατζά με πλούσια δράση στο πλευρό του Νικήτα Κακλαμάνη είναι ο Βαγγέλης Τριανταφύλλης.
Ο αδελφός της Παγώνας Καρατζά διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» κατά τη διάρκεια της θητείας του Ν. Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας.
Οταν ο τελευταίος εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων, ο Βαγγέλης Τριανταφύλλης παραιτήθηκε για να βρεθεί στο πλευρό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κουνιάδος του Σ. Καρατζά διατηρούσε τεχνική εταιρεία και είχε οριστεί από τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων ως μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια οργανισμών του δήμου, όπως του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Αθηναίων ΑΕ.


Ερευνα για τους δύο διαγωνισμούς


Μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου και σε συνδυασμό με την απογραφή των οικονομικών στοιχείων του δήμου που έχει ζητήσει ο νέος δήμαρχος Γ. Καμίνης, έχουν μπει στο μικροσκόπιο μια σειρά διαγωνισμών και αναθέσεων που «ταλαιπώρησαν» το δημοτικό συμβούλιο και τις εγχώριες και ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές, στο πρόσφατο παρελθόν.


Τα 57 εκατ. ευρώ που έγιναν 480.000


Από το τέλος του 2007 η δημοτική αρχή Κακλαμάνη ξεκίνησε τη διαδικασία για την προμήθεια απορριμματοφόρων με τη διαδικασία του leasing. Ο τελικός προϋπολογισμός για το έργο οριστικοποιήθηκε το 2008 στα 57 εκατ. ευρώ, ποσό που υποχρέωνε τη διοίκηση του δήμου να πραγματοποιήσει διεθνή διαγωνισμό. Η προκήρυξη έπρεπε να δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την προσέλκυση και ξένων προμηθευτών.
Διαπιστώθηκε όμως ότι στη δημοσίευση που έγινε δεν καταγραφόταν το είδος της προμήθειας και το ποσό είχε «μετατραπεί» σε... 480.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ! Η διοίκηση έκανε λόγο για λάθος που ποτέ δεν διορθώθηκε, αλλά απέτρεπε ουσιαστικά ξένους προμηθευτές από το να καταθέσουν προτάσεις. Ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση. Αρχικά την καταγγελία έκανε ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γ. Αναγνωστόπουλος και τότε δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Κ. Σκανδαλίδη, όπου μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους προσέφυγε κατά του διαγωνισμού στην Περιφέρεια Αττικής, στην ΕΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.


Κάδοι απορριμμάτων με δύο...τιμές


Η δεύτερη περίπτωση είναι η επέκταση του διαγωνισμού για προμήθεια 1.000 κάδων απορριμμάτων στα τέλη του 2008. Ο δήμος είχε ήδη προμηθευτεί 5.000 κάδους απορριμμάτων με τη μέθοδο του leasing από ελληνική τράπεζα, σε διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί, ύψους 4 εκατ. ευρώ. Το κόστος δηλαδή κάθε κάδου υπολογιζόταν στα 800 ευρώ. Μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας η διοίκηση επικαλέστηκε την ανάγκη προμήθειας 1.000 κάδων λόγω των καταστροφών που είχαν υποστεί. Ετσι πρότεινε την επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης με την τράπεζα, κόστους 320.000 ευρώ.
Δηλαδή κάθε κάδος θα κόστιζε 320 ευρώ και όχι 800 ευρώ όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες. Ο Ν. Κακλαμάνης, παρά τη διαπίστωση ότι η αρμόδια υπηρεσία του δήμου δεν είχε εισηγηθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια ως όφειλε, έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο έχοντας «απέναντί» του το σύνολο των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Τελικά το ΔΣ, όπου πλειοψηφούσε η παράταξη του κ. Κακλαμάνη, ενέκρινε την προμήθεια των κάδων.


NΙΚΟΣ B. ΤΣΙΤΣΑΣ

Στρώματα αέρος με φουσκωμένες τιμές


Με μια «φαρμακευτική ντουλάπα» και εξοπλισμό υπερσύγχρονων ακτινολογικών εργαστηρίων, μαζί με... στρώματα αέρος (!) και άλλα ιατροφαρμακευτικά υλικά, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, ξεκινούσε το 2007 ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αναβάθμισης των 6 δημοτικών ιατρείων, στα αντίστοιχα διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων.
Αυτά πρόβλεπε ένας «περίεργος» διαγωνισμός προμήθειας για τα δημοτικά ιατρεία, που συμπεριλαμβανόταν στην «προγραμματική συμφωνία» μεταξύ υπουργείου Υγείας και Δήμου Αθηναίων, η οποία αναβάθμιζε τα δημοτικά ιατρεία σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
Τελικά, μόλις πριν από 6 μήνες, ναυάγησε οριστικά η προσπάθεια «αναβάθμισης» των δημοτικών ιατρείων, έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις για αδιαφάνεια εκ μέρους της αντιπολίτευσης.


Είχε απορριφθεί.


Ο πρώην -πλέον- δήμαρχος έπαψε να επαναφέρει προς έγκριση τον διαγωνισμό, ο οποίος -σημειωτέον- είχε απορριφθεί και πριν από ενάμιση χρόνο.Στο μεταξύ, γιαπιά κατάντησαν τα δύο ιατρεία σε Πατήσια και Κυψέλη, όπου εγκαταστάθηκαν συνεργεία κατεδάφισης αφήνοντας μόνο κολόνες με την προοπτική της ανακαίνισης.
Τελικά, 11 μήνες μετά τις εργασίες στα Πατήσια και 6 μήνες από τις αντίστοιχες στην Κυψέλη, τα ιατρεία παραμένουν κλειστά και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα επαναλειτουργήσουν. Μάλιστα δεν έγινε καμία πρόβλεψη για την προσωρινή λειτουργία τους σε κάποιο άλλο κτίριο. Οσο για τις προμήθειες των ιατρικών υλικών, δεν πραγματοποιήθηκαν αφού κάποιοι χρέωναν... αέρα.
Αρχικά διαπιστώθηκε ότι για την αγορά «στρωμάτων αέρος» ο Δήμος Αθηναίων είχε προϋπολογίσει 10.000 ευρώ ανά μονάδα, όταν η τιμή της διεθνώς δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ!




Λεπτομέρεια: Στρώματα αέρος δεν χρειάζονται καν στα δημοτικά ιατρεία, καθώς δεν νοσηλεύονται ασθενείς. Επειδή, όμως, εντάσσονταν στο πλαίσιο της «αναβάθμισης», προβλέφθηκαν μαζί με άλλα απίθανα υλικά στον διαγωνισμό.
Χωρίς να έχει διαπιστωθεί το κόστος της συνολικής προμήθειας και κυρίως αν και κατά πόσον είχε μπει «καπέλο» στα πιο ακριβά μηχανήματα, η διαπίστωση για την απόκλιση στην τιμή αγοράς των στρωμάτων έκανε δύσπιστο το δημοτικό συμβούλιο, προξενώντας θύελλα αντιδράσεων και ερωτηματικά που μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίφημη «ντουλάπα» αποτέλεσε ακόμη μία... παγκόσμια πρωτοτυπία. Πρόκειται για την πρόβλεψη προμήθειας ενός επίπλου-ψυγείου, όπου θα αποθηκεύονταν όλα τα προς χρήση φάρμακα από τα δημοτικά ιατρεία. Οι γιατροί ξαφνιάστηκαν, καθώς τα δημοτικά ιατρεία δεν χρησιμοποιούν και δεν παρέχουν στους ασθενείς φάρμακα, συνεπώς δεν χρειάζονται και την... ντουλάπα!
Και όλα αυτά την ώρα που οι γιατροί με συνεχή υπομνήματά τους εκλιπαρούσαν τη διοίκηση του δήμου για την προμήθεια απαραίτητων υλικών εξετάσεων. Δεν είχαν -και δεν έχουν μέχρι σήμερα- στοιχειώδη εξοπλισμό και υλικά, ακόμη και για απλές αιματολογικές εξετάσεις.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ / ΕΘΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου