ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ tovima.gr
Προπομπός συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για συνεκμετάλευση του Αιγαίου, σε βάρος των κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων και του ελληνικού λαού, η οποία στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε όξυνση των αντιθέσεων στη γύρω περιοχή, με κινδύνους ακόμα και πολεμικών εμπλοκών.
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της γγ της ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα για τη συμμετοχή του κ. Γ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς, όπως είπε, εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ταγίπ Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει ως μείζον πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας την «εμμονή στον ατλαντισμό» ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία».
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ «δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχίες», τόνισε σήμερα το μεσημέρι η κυρία Παπαρήγα, αλλά «επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι γκρίζες ζώνες». ...
...
Από τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναδεικνύει ως μήνυμα ότι «σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου κ.λ.π. παραδίδονται στις πολυεθνικές και μάλιστα με πλήρη αδιαφορία για το ποια είναι τα πραγματικά σύνορα της χώρας, για το ποιες είναι οι οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή». Η όποια συμφωνία γίνει, όπως υπογράμμισε η κυρία Παπαρήγα, «θα αναγγελθεί φανταζόμαστε μετά από ένα διάστημα, αφού θα έχει σταθεροποιηθεί. Όταν θα αναγγελθεί σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει πολύ βαθιά, σε οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή, αντιθέσεις που πολλές φορές λύνονται όχι μόνο με τον οικονομικό πόλεμο, αλλά και με τα όπλα».
Πάντως, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η επίσκεψη αυτή θα οδηγήσει σε μία συμφωνία για το Αιγαίο απάντησε: «Όχι. Νομίζω ότι επισφραγίζει, είναι προπομπός αναγγελίας. Όταν γίνονται τέτοιες επισκέψεις και τέτοιες συναντήσεις έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις». Αν και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου, «όχι τυχαία, απέκρυψε και το σκοπό για τον οποίο πάει και το σκοπό της πρόσκλησης από την πλευρά του κ. Ερντογάν», απέφυγε να μιλήσει για μυστική διπλωματία. «Μπορεί να εμφανίζεται ως μυστική διπλωματία, αλλά είναι πολύ διαφανής», σημείωσε και κάλεσε το λαό να προβληματιστεί και πάνω σ’ αυτές τις εξελίξεις, «που είναι συνέχεια της εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα». Ζήτησε από τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν και να συμπεριλάβει στους καθημερινούς αγώνες για τη δουλειά και το μεροκάματο «και τα ζητήματα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Οπως είπε, «να μην περάσει από τη σκέψη κανενός τίμιου ανθρώπου ότι η συνάντηση στην Τουρκία γίνεται για την ειρήνη και την ασφάλεια. Γίνεται για τα ταμεία των πολυεθνικών. Γίνεται για τα συμφέροντα της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ, σε ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, εξέφρασε την αντίθεσή του με το ότι «στον ελληνοτουρκικό διάλογο, τουλάχιστον σε ένα μέρος του, ακολουθείται η πολιτική της μυστικής διπλωματίας, την οποία απορρίπτουμε». Εν όψει και του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, θα έπρεπε, σύμφωνα με τον ΣΥΝ, «η Βουλή και τα κόμματα να είχαν ενημερωθεί υπεύθυνα και ουσιαστικά για την πορεία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, ιδιαίτερα καθώς διαρρέονται πληροφορίες περί "συνεκμετάλλευσης" στο Αιγαίο, που γεννούν εύλογες ανησυχίες στον ελληνικό λαό».
Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι το κύριο πρόβλημα της ακολουθούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι «η εμμονή στον ατλαντισμό, όπως και επί Ν.Δ». Κατά την άποψη του ΣΥΝ, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως –και λόγω της κρίσης- μια νέα πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό, διεκδικητική εντός της Ε.Ε. και ικανή να οικοδομεί ισότιμες συνεργασίες στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Οπως επισημαίνεται, «στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δική μας πρόταση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, μακριά από «γκρίζες ζώνες» και casus belli. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε προτείνει και διεκδικούμε από κοινού με την αριστερά της Τουρκίας την αμοιβαία ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου