Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΣΟΚ / Επιχείρηση «καθαρά χέρια»...!!!

Διερεύνηση σκανδάλων που αφορούν το ΠΑΣΟΚ



Βούλα Κεχαγιά / ΤΑ ΝΕΑ 
 
Μυστική επιχείρηση «καθαρά χέρια» διενεργεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ανατρέψει τις εντυπώσεις που έχουν σχηµατιστεί στην κοινωνία περί αδυναµίας της να επιβάλει αλλαγές στη λειτουργία ενός κράτους ατιµωρησίας.



Στην επιχείρηση εντάσσεται, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και η διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και οι οποίες ακόµη και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν «σκανδαλίσει» την κοινή γνώµη. «Ολα στο φως» είναι το σύνθηµα που έχει δώσει η κυβέρνηση σε στελέχη της, περιλαµβανοµένων και υπουργών, που µε διακριτικότητα και κυρίως µε µυστικότητα ερευνούν περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που ενδεχοµένως απέκτησαν παράνοµο πλουτισµό. ...
 ...
Είναι γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις συσκέψεις, στις οποίες πήρε µέροςτους τελευταίους µήνες ο Πρωθυπουργός, οι περισσότεροι συνοµιλητές του τού µετέφεραν την εµπειρία τους από τις αξιώσεις της κοινωνίας που συνοψιζόταν στις ακόλουθες φράσεις: «∆εν έχει µπει κανένας φυλακή», «∆εν τιµωρείται κανείς», «Κάνετε τα πάντα για να καλύπτετε τους πολιτικούς». Στις περισσότερες από αυτές τις συσκέψεις τα στελέχη - φορείς των απόψεων των πολιτών για το πολιτικό σύστηµα έλεγαν στον Γ. Παπανδρέου: «Πρόεδρε, ο κόσµος δεν µας πιστεύει. Θεωρούν ότι όλοι είµαστε ίδιοι και ότι δεν υπάρχει τιµωρία». Η ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες και να ικανοποιηθεί ένα µεγάλο τµήµα της κοινωνίας που απαιτεί δικαιοσύνη οδήγησαν και στην απόφαση να ανατεθεί σε ορισµένα κυβερνητικά στελέχη η αποστολή της διερεύνησης κάποιων σκοτεινών υποθέσεων, στις οποίες εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα πολιτικά πρόσωπα.
Οι νοµικές πτυχές. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε πρώτη φάση εξετάζονται διάφορες νοµικές πτυχές υποθέσεωνπου θεωρούνται «ύποπτες» και η αρχή γίνεται µε το ξεσκόνισµα των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων από όλουςτους χώρους που έχουν µπει στο στόχαστρο. Κύριος στόχος της έρευνας είναι να αποδειχθεί ότι πράγµατι υπήρξε παράνοµος πλουτισµός, κάτι που ωστόσο απαιτεί να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις.
«Αν δεν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, δεν µπορούµε να κάνουµε τίποτα», αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι, εάν αποδειχθεί παράνοµος πλουτισµός, τότε «θα ακολουθήσουν και δηµεύσειςπεριουσιών».
Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης να «ξεσκεπάσει» υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί σκανδαλώδεις από τους πολίτες, ακόµη και αν… µατώσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, είναι και οιαπόψεις που διατυπώνει ο γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του Κινήµατος Μιχάλης Καρχιµάκης. Ο κ. Καρχιµάκης, όταν όταν έρχεται σε επαφή µε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τον ρωτούν «εάν θα µπει κανένας φυλακή» απαντά «ασφαλώς» και υπενθυµίζει µια από τις πρώτες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συµβουλίου, όταν ο Πρωθυπουργός κάλεσε τηνηγεσία του δικαστικού σώµατος για να της µεταφέρει την αίσθηση περί ατιµωρησίας. Ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «για τα οµόλογα υπάρχουν στοιχεία πουµπορεί να οδηγήσουν κάποιους φυλακή», ενώ σε σχέση µε τους δικαστές επισηµαίνει ότι όσοιέχουν αναλάβει όλες αυτέςτις περιπτώσεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσουν τη φωνή του λαού που απαιτεί όλοι αυτοί,όπου κι αν ανήκουν, να τιµωρηθούν. Αποψήτου είναι επίσης όπου διαπιστωθούν παρανοµίες να δηµευθούν και περιουσίες.


Η αρχή γίνεται µε το ξεσκόνισµα των δηλώσεων πόθεν έσχες


Χωρίς νόηµα οι Εξεταστικές


Η επιχείρηση κάθαρσης στον χώρο της πολιτικής διεξάγεται σε µια χρονική περίοδο κατά την οποία ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη οδηγούνται στη δυσάρεστη διαπίστωση ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής δεν έχουν ουσιαστικό νόηµα: «Οι βουλευτές δεν έχουν εργαλεία, δεν µπορούν να φθάσουν µέχρι το τέλος µια υπόθεση. Είναι άσκοπο να γίνονται Εξεταστικές αφού δεν καταλήγουν κάπου», έλεγε προσφάτως ανώτερη κυβερνητική πηγή, ενώ κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σχολίαζε: «Θα έπρεπε να διερευνώνται µόνο οι πολιτικές ευθύνες». Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο στέλεχος θεωρεί περίπου δεδοµένη τη συγκρότηση Εξεταστικής για την οικονοµία.


Επιστηµονική επιτροπή θα αναλάβει αναδροµικούς ελέγχους σε βουλευτές


Στην επιστηµονική επιτροπή που θα συσταθεί το επόµενο διάστηµα παραπέµπουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών για τις λεπτοµέρειες σχετικά µε αναδροµικούς ελέγχους στα πόθεν έσχες νυν καιπρώην βουλευτών. «Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέµα»σχολίαζαν χαρακτηριστικά και σηµείωναν πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από εξέταση όλων των παραµέτρων και των δικονοµικών ρυθµίσεων, ώστε να µπορέσει ναπροχωρήσει ουσιαστικός και εις βάθος έλεγχος των δηλώσεων. Ενα άλλο ζήτηµα που θα κληθεί να διευθετήσει η επιστηµονική επιτροπή είναι ο τρόπος επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις σεδηλώσεις πόθεν έσχες παλαιότερων ετών.
Σε κάθε περίπτωση οι αναδροµικοί έλεγχοι θα ανατεθούν στη νέα επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται στη συντριπτική πλειονότητα από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Πρόκειται πάντως για ένα γιγάντιο έργο µε δεδοµένο µάλιστα πως µέχρι σήµερα οι δηλώσεις περιλαµβάνουν κάθε χρόνο όλα τα περιουσιακά στοιχεία και όχι µόνον τις µεταβολές, όπως θα προβλεφθεί µε το νέο θεσµικό πλαίσιο, µε αποτέλεσµα η ολοκλήρωση αναδροµικού ελέγχου να αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία.


Θετικές υπήρξαν οι αντιδράσεις της ∆ηµοκρατικής Αριστεράς και της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας. «Είναι δηµοκρατικά επιβεβληµένη η πλήρης δηµοσιότητα και η απόλυτη διαφάνεια των οικονοµικών των κοµµάτων και των βουλευτών, καθώς και των πηγών χρηµατοδότησής τους» αναφέρεται από τη ∆ηµοκρατική Αριστερά, η οποία συµφωνεί µε τη σύσταση ανεξάρτητης δικαστικής επιτροπής ελέγχου, την πρόβλεψη για αυστηρές κυρώσεις και τη µείωση της κρατικής επιχορήγησης των κοµµάτων.


«Θα περιµένουµε τις συγκεκριµένες προτάσεις, αλλά ας είναι σαφές ότι στόχος πρέπει να είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία στο νέο πλαίσιο» επεσήµανε η πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Συµµαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, προτείνοντας εκ νέου να µειωθεί κατά 20 εκατοµµύρια ευρώ η επιχορήγηση του 2011 και τα χρήµατα να δοθούν για το ΕΚΑΣ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου