Την ώρα που η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκιο κάτω του 5% και οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων εκτονώνονταν, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και σχεδίου ελεγχόμενης πτώχευσης για κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζονταν.
Το επιστημονικό συμβούλιο του Γερμανού υπουργού Οικονομίας κ. Ρ. Μπρίντερλε (από το FDP) πρότεινε σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης για χρεοκοπημένα κράτη της Ευρωζώνης, καθώς θεωρεί ότι μία χώρα θα πρέπει να μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση ακόμη και αν είναι μέλος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στο γερμανικό Spiege-online, Frankfurter Rundschau, οι σύμβουλοι του κ. Μπρίντερλε προτείνουν ένα σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης, που θα είχε διττό στόχο. ...
...
Από τη μια να σταλεί το μήνυμα προς τους ιδιώτες επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη το ρίσκο της στάσης πληρωμών ενός κράτους και από την άλλη ότι κάτι τέτοιο θα επιδρούσε θετικά στη δημοσιονομική συμπεριφορά των κρατών-μελών. Ταυτόχρονα, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε χθες πως είναι πολύ πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «όσο ο θάνατος και οι φόροι», παρά τον μηχανισμό στήριξης που ισχύει στην Ελλάδα με την παροχή 110 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αναλυτής της ιαπωνικής Nomura δήλωσε στους FT ότι «η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση.
Οσο συντομότερα γίνει αυτό τόσο πιο σύντομα θα λυθεί η κρίση». Στο ίδιο πλαίσιο κινούνταν και οι δηλώσεις άλλου αναλυτή, ο οποίος υποστήριξε πως «κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους μοιάζει αναπόφευκτη, ώστε να αποτραπεί η διάλυση του ενιαίου νομίσματος. Οι αρχές θα πρέπει τελικά να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής της Merrill Lynch, κ. Γιοχάνες Τζουστ, που βρέθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει την επενδυτική στρατηγική του 2011, θεωρεί βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα βγει φέτος στις αγορές, ενώ δεν βλέπει έξοδό της ούτε μετά το 2013. Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι η πιθανότητα νέας υποβάθμισης της ελληνική οικονομίας είναι 50%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου