Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Γίνονται συζητήσεις για επαναγορά χρέους...!!!


Γίνονται συζητήσεις η Ελλάδα να επαναγοράσει δικό της χρέος σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, μέσω του EFSF, αποκάλυψε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Νταβός στο Dow Jones Newswires.

Η ιδέα της επαναγοράς "βρίσκεται στο τραπέζι", ωστόσο "δεν έχει γίνει επίσημη συζήτηση" ακόμη, είπε ο Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για τη μείωση χρέους που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.


Ήδη από το προηγούμενο έτος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του νέου, έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (EFSF) που δανείζει φθηνά στις χώρες της Ευρωζώνης που το έχουν ανάγκη. ...
...
Το σενάριο που συζητάται τώρα, θέλει το EFSF, που φέρει πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ" να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και εν συνεχεία να παραχωρεί δάνεια στην Ελλάδα. Τα δάνεια θα δοθούν με επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος που θα πλήρωνε σήμερα η Ελλάδα για να δανειστεί από τις αγορές -έχοντας αξιολόγηση junk και από τους τρεις μεγάλους οίκους.
Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, με αυτά τα χρήματα η Αθήνα θα μπορούσε να επαναγοράσει χρέος ύψους έως και 50 δισ. δολαρίων με τη μορφή ελληνικών κρατικών ομολόγων που τώρα πιθανόν διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγόρασε το χρέος στη δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ελληνική αγορά ομολόγων.
Ένα εναλλακτικό σενάριο, προβλέπει την απευθείας έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα, που θα φέρουν όμως την εγγύηση του EFSF. Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο η Αθήνα θα κατέβαλε μόνο περίπου το 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων της, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της με 30% discount. Η ΕΚΤ, που αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της αγοράς, θεωρητικά θα πάρει πίσω, πάνω-κάτω το ποσό που έδωσε.
Ξεχωριστά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011, τόνισε ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί από την συμφωνία που θα πετύχουν οι Ευρωπαίοι για την έκταση και την δικαιοδοσία του EFSF.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αναμένεται συρρίκνωση 3% το 2011. Πρόσθεσε ωστόσο: "Ας δούμε αν μπορέσουμε να εκπλήξουμε τις αγορές".


Επιβεβαιώνει η Κομισιόν τις συζητήσεις για την επαναγορά χρέους


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι "βρίσκεται στο τραπέζι" ένα σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την επαναγορά ελληνικού χρέους σε φθηνότερες τιμές.
Η Κομισιόν έχει αποστείλει "έγγραφα εργασίας και όχι επίσημες προτάσεις" στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε σχέση με ένα σχέδιο που θα προβλέπει τον δανεισμό της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο Amadeu Altafaj, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Rehn "βρίσκεται σε επαφή" με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ πρόσθεσε ότι "υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης" της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
"Τα ερωτήματα θα απαντηθούν στη σύνοδο των ηγετών την επόμενη εβδομάδα", πρόσθεσε ο Altafaj.
Lagarde: Στο τραπέζι η ιδέα αγοράς κρατικών ομολόγων από το EFSF
Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε αγορές κρατικών ομολόγων είναι μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde.
"Διεξάγονται συζητήσεις αυτή τη στιγμή, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει συμφωνία ακόμα καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη", δήλωσε η Lagarde κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Παπανδρέου: Υπό συζήτηση η στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω ενός φορέα
«Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την πιθανότητα να επιτρέψουν στους χρηματοπιστωτικούς φορείς της Ευρωζώνης να συνδράμουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν ανάγκη».
Τα παραπάνω δήλωσε από το Νταβός, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το αν εξετάζεται μια συλλογική λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση, κάτι ανάλογο δηλαδή με το πρόγραμμα TARP που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ.
«Υπάρχουν ζητήματα που ήδη γίνονται αντικείμενο σοβαρών συζητήσεων», είπε. «Ποιος όμως θα το αναλάβει αν χρειαστεί; Θα είναι το EFSF; Θα είναι η ΕΚΤ; Αυτά είναι ζητήματα που δεν έχουν μπει στο τραπέζι».
Υπό εξέταση η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας έως 30 χρόνια
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της Ελλάδας για μία περίοδο έως και 30 ετών, όπως μεταδίδει το αμερικανικό CNBC επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Axel Weber, έχει ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης για τα δάνεια που έχουν λάβει η Ελλάδα και η Ιρλανδία, ως μέρος μία συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η παραπάνω ιδέα προέκυψε μέσα από συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζιτών και άλλων αξιωματούχων, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Το CNBC σημειώνει επίσης ότι η ίδια «ανώνυμη πηγή από την Ευρωζώνη» ανέφερε τα εξής: «Έχουν ακουστεί κάθε είδους ιδέες, μεταξύ των οποίων και η παραπάνω, αν και δεν γνωρίζω τη βαρύτητα που έχει. Η Βρετανία και κάποιες άλλες χώρες μόλις πρόσφατα αποπλήρωσαν ομόλογα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου