Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ιός της γκρίνιας χτυπά το ΠαΣοΚ ...!!!



Φουντώνουν τα παράπονα για υπουργούς και για τις παρεκκλίσεις του κόμματος από τις προεκλογικές του υποσχέσεις


ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ / ΤΟ ΒΗΜΑ / Κυριακή 13 Ιουνίου 2010


Δεν εντοπίζω συγκεκριμένη δυσλειτουργία στην κυβέρνηση. Δυσλειτουργεί συνολικά και δεν μπορώ να εκτιμήσω πού περισσότερο πάσχει» δηλώνει με νόημα σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» η κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές δείχνει βαθιά προβληματισμένη με την κυβερνητική ατζέντα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι για πρώτη φορά οι βουλευτές δεν προτιμούν τη σιωπή, αλλά διατυπώνουν επωνύμως τις απόψεις τους αδιαφορώντας και για το πολιτικό κόστος αλλά και το ενδεχόμενο να αποκλεισθούν σ΄ έναν επερχόμενο ανασχηματισμό. Εως τώρα επιχειρούσαν να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες και τον προβληματισμό τους στα κομματικά όργανα και κυρίως στους ΚΤΕ του ΠαΣοΚ, όπου οι υπουργοί στο σύνολό τους βρίσκονταν και βρίσκονται κάθε φορά σε δύσκολη θέση.

Ο ιατρός κ. Ηλίας Καρανίκας έφερε σε δύσκολη θέση την αρμόδια υπουργό όταν σε μια συζήτηση στον ΚΤΕ Υγείας παρατήρησε ότι δεν μπορεί να στηρίζει κυβερνητικές αποφάσεις τις οποίες οι βουλευτές του ΠαΣοΚ είχαν επικρίνει όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.


Στο στόχαστρο τέσσερις υπουργοί


Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ άρχισαν επίσης δειλά δειλά τις συναθροίσεις στο εντευκτήριο ή στο εστιατόριο της Βουλής και συζητούν πλέον ανοιχτά για ποια νομοσχέδια δυσκολεύονται να ψηφίσουν και πώς το κυβερνών κόμμα βρέθηκε πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους στη γωνία, με τις Εξεταστικές Επιτροπές που άνοιξε και στις οποίες παγιδεύονται στελέχη του ΠαΣοΚ.

Γκρίνιες υπάρχουν κυρίως εναντίον τεσσάρων υπουργών για την πολιτική που ακολουθούν, αλλά και για το «είπα-ξείπα» τους σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής ή για «τιςεγγυήσεις που δίνουν σε διάφορα θέματα,όπως το Ασφαλιστικό» και μετά τις ανατρέπουν.


Στο στόχαστρο των περισσότερων βουλευτών βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , για την «πολλές φορές πρόχειρη πολιτική που ακολουθεί» και φέρνουν ως παράδειγμα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος για την αντιφατική πολιτική στο θέμα των συντάξεων και τις μπλόφες με το ΔΝΤ.

Η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη για την καθυστέρηση λήψης αναπτυξιακών μέτρων και την καθυστέρηση υλοποίησης ξένων επενδύσεων.

Και η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για την πολιτική στα νοσοκομεία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων.


«Ολοι είμαστε στρατευμένοι στον κοινό αγώνα» υπενθυμίζει με νόημα ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, αποφεύγοντας όμως να επεκταθεί περισσότερο, ίσως επειδή δεν ξεχνά την κριτική που δέχθηκε όταν κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αλλάξει πορεία τονίζοντας ότι η εικόνα και το περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ μετρά ήδη τρεις διαγραφές, των κκ. Ι. Δημαρά, Βασ. Οικονόμου και της κυρίας Σοφίας Σακοράφα, επειδή δεν ψήφισαν τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επέβαλε στη χώρα μας η λεγόμενη «τρόικα», δηλαδή το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο φόβος όμως της διαγραφής εξακολουθεί να υπάρχει· στα όριά της έφθασε ο βουλευτής Δράμας ο κ. Χρ. Αηδόνης, που επέμενε έως την τελευταία στιγμή να περιληφθεί στον Καλλικράτη το Δοξάτο, έδωσε μάχη αλλά αναγκάστηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Τώρα, φαίνεται, με την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή γενικότερα και με την πίεση των ψηφοφόρων του ο κ. Αηδόνης επεσήμανε, σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα»τις δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα επιμένοντας ότι υπάρχουν «προβλήματα στα αναπτυξιακά έργα και ότι δεν επιχειρήθηκε περικοπή των αντιπαραγωγικών δαπανών». Ζητεί επίσης «να επιταχυνθούν οι μεταφορές αρμοδιοτήτων ώστε να εκλείψουν προβλήματα συνεννόησης ανάμεσα στους υπουργούς».

Δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε οι δύο κινήσεις που έκαναν ομαδικά βουλευτές του ΠαΣοΚ προκαλώντας αναστάτωση (και οργή) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη έγινε από την κυρία Βάσω Παπανδρέου με την ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους 13 βουλευτές της Διακομματικής Επιτροπής Οικονομικών προς τον κ. Παπακωνσταντίνου για την κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων και η δεύτερη με την ερώτηση που κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΠαΣοΚ προς τον κ. Α. Λοβέρδο για το θέμα της αναλογικότητας των συντάξεων.

Γκρίνια και ασυνεννοησία υπάρχουν και ανάμεσα στους υπουργούς, κάτι που ενοχλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως παρατηρεί ο κ. Ευ. Παπαχρήστος (στενός συνεργάτης κάποτε του κ. Παπανδρέου), ένας από τους βουλευτές που υπέγραψαν μαζί με την κυρία Βάσω Παπανδρέου την ερώτηση για την κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων.

Είναι κοινό μυστικό ότι η πλειοψηφία των υπουργών δεν έχει καλή συνεργασία με τους υφυπουργούς ή ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει- όπως λένε πολλοί βουλευτές- «ολέθρια σχέση» με την κυρία Λούκα Κατσέλη. Είναι, λένε, δύο πολιτικοί, οικονομολόγοι, με διαμετρικά αντίθετες απόψεις και χωρίς καμία κυβερνητική εμπειρία, που ανέλαβαν τη διοίκηση της οικονομίας στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ελλάδας μετά τον πόλεμο.


Επιχείρηση κατευνασμού από τον κ.Παπανδρέου


«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να δίνουμε με τις πράξεις μας ελπίδα στον κόσμο»λέει συχνά στους βουλευτές που βλέπει ο πρωθυπουργός κ.Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ μεταφέρουν τον προβληματισμό του κόσμου από τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί. «Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» λέει συχνά.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να προβάλλονται συνεχώς τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προγράμματος σταθερότητας.Το τελευταίο μεγάλο αγκάθι πριν από τα θερινά τμήματα είναι το Ασφαλιστικό,το οποίο θεωρήθηκε προς στιγμήν ότι θα αποτελέσει αφορμή για νέες διαρροές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο αρμόδιος υπουργός κ.Α. Λοβέρδοςσε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε ήδη επαφές με βουλευτές του ΠαΣοΚ,ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να σταματήσει η καλλιέργεια πανικού για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.


Το Μαξίμου και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ πάντως αρνούνται ότι υπάρχει αναβρασμός ή«ζύμωση»(όπως τη χαρακτήρισαν) στην ΚΟ και εκτιμούν ότι εντονότερη είναι η αγωνία για την επιτυχία των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί.Με βάση αυτά αναμένεται να υπάρξει και αναπροσαρμογή της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης.


Το Ασφαλιστικό, ο εκλογικός νόμος και ο φόβος των διαγραφών


Αποτελεί κοινή συζήτηση ανάμεσα στους βουλευτές ποιος έχει σειρά τώρα να διαγραφεί,αφού πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν ότι έτσι όπως παρουσιάστηκε το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να το ψηφίσουν και εκφράζουν αμφιβολίες αν τελικά πετύχει η κυβέρνηση να περάσει τον εκλογικό νόμο,έτσι όπως αρχικά είχε παρουσιαστεί: «Ετσι όπως εμφανίστηκε το ασφαλιστικό δημιουργείται η εντύπωση ότι οι συντάξεις που θα προκύπτουν θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων» λέει ο βουλευτής κ. Ι. Αμοιρίδης, ένας από τους πρώτους βουλευτές που έβαλαν την υπογραφή τους στην ερώτηση προς τον κ.Λοβέρδο,και συμπληρώνει: «Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση,εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας»


.Ο κ.Αμοιρίδης δεν διστάζει να ρίξει εμμέσως πλην σαφώς τις βολές του και προς τον υπουργό Οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου,αλλά και προς τον υπουργό Υποδομών κ. Δ.Ρέππα λέγοντας ότι «η πραγματική οικονομία είναι να δημοπρατήσουμε πολλά και μικρά έργα στην περιφέρεια» και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι με καθυστερήσεις και ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών δεν πρόκειται να προχωρήσει η ανάπτυξη. Μια άλλη κατηγορία βουλευτών στρέφεται εναντίον της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τον τρόπο που διοικούνται τα νοσοκομεία και για τον τρόπο επιλογής των νέων διοικητών.

O κ. Χρ.Πρωτόπαπας, για παράδειγμα,δεν δίστασε να επισημάνει στην υπουργό ότι πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το ζήτημα της εξάντλησης του προσωπικού της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.Ο κ. Πρωτόπαπας όμως δεν έμεινε εκεί,αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω για τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση: «Πρέπει να έχουμε ενιαίο ιστό και να κοιτάζουμε το συμφέρον του τόπου και όχι του χώρου μας».

Ο πρώην υπουργός κ.Δ.Κρεμαστινός ζητεί από την κυβέρνηση: «Πρέπει να υπάρξουν πολλοί Καλλικράτηδες.Καλλικράτης στην Υγεία,στην Παιδεία,στις επενδύσεις,παντού.Μόνον έτσι θα υπάρξει εκ βαθέων ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου