Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Το μοντέλο του κοινωνικού φιλελευθερισμού πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς...!!!


Με τις λέξεις «ελπίδα» και «προοπτική» ξεκίνησε την ομιλία του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, το Σάββατο.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την ανάγκη η ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, τον οποίο αποτύπωσε στο τετράπτυχο: ανταγωνιστικότητα για όλους, διάχυση της ανάπτυξης, ευκαιρίες για όλους και ευημερία για όλους.«Βρίσκομαι εδώ για να σας μιλήσω για ελπίδα και προοπτική, χειροπιαστή ελπίδα και συγκεκριμένη προοπτική, δεν ήρθα να σας μιλήσω για μένα, ούτε για τα λάθη του παρελθόντος» είπε, τονίζοντας πως «πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η δική μας η ψυχή να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο επίθεσης».
«Μπορούμε πολλά περισσότερα απ' όσα χάσαμε» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα του λαού να δώσουμε νέα πνοή στη Δημοκρατία».
Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σύγχρονοι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί, τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως ο κοινωνικός φιλελευθερισμός αποτελεί εξέλιξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, «μια παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε αρκετές φορές ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε τις διαχρονικές μας αξίες και να τις συνδυάσουμε με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες ιδέες».
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η παράταξη δεν έφτασε τυχαία στο αποτέλεσμα των εκλογών, υπογράμμισε δε, πως «δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάξουμε, είμαστε για να μιλήσουμε για τις προοπτικές της αναγέννησής μας, να πάψουμε να κρύβουμε τις ιδέες μας, να πάψουμε να φοβόμαστε μην μας κακοχαρακτηρίσουν ο αντίπαλοί μας». «Φοβόμαστε να υπερασπιστούμε καμιά φορά τις ιδέες μας. Ο ρόλος της μεσαίας τάξης, η αγάπη για την πατρίδα. Παντού, πριν ξεσπάσει η κρίση, όλη η κουβέντα γινόταν για ανταγωνιστικότητα κόντρα στην κρατικιστική λογική. Δεν μπορεί αλλού οι φιλελεύθερες ιδέες να κερδίζουν τις κοινωνίες και οι σοσιαλιστές να βρίσκονται σε πτώση και στην Ελλάδα να υφιστάμεθα τις συνέπειες μιας βαριάς ήττας» είπε.
Έκανε, μάλιστα, λόγο για την περίοδο της «νέας Μεταπολίτευσης» που θα αρχίσει με την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. «Δεν καλούμαστε απλώς να βγάλουμε τον νέο υποψήφιο πρωθυπουργό, αλλά αυτόν που θα μας οδηγήσει στη νέα μεταπολίτευση. Μόνο όποιος κερδίσει τη μάχη των ιδεών, μπορεί να κερδίσει τη μάχη της πολιτικής. Απαιτείται εκ βάθρων αλλαγή στο κράτος» τόνισε, διευκρινίζοντας πως δεν θέλει «κράτος νυχτοφύλακα, ή επιχειρηματία, ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες».Σχολιάζοντας την απόφαση για εκλογή του προέδρου από τη βάση, είπε ότι στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η εκλογή από τη βάση επιβλήθηκε από πάνω, ενώ στην περίπτωση της ΝΔ επιβλήθηκε από τη βάση.

Ζήτησε ακολούθως να γίνει συνέδριο θέσεων και αρχών ώς το Μάρτιο προκειμένου «να αναδιοργανωθούμε, να δώσουμε λόγο στα μέλη μας. Φωνή στα μέλη, λόγο στη βάση».
«Θα κάνουμε τη ΝΔ καλύτερη και θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα» συνέχισε, τονίζοντας ότι χρειάζεται να μιλήσουμε για τις προοπτικές της ανασυγκρότησής μας, «να ξαναβρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα, να κερδίσουμε την κοινωνία».
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως για να μετατραπεί η κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ σε «σύντομη παρένθεση» πρέπει «να δείξουμε τις ιδέες μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να είμαστε δίπλα στον λαό».
Αναφέρθηκε δε, στην παγκοσμιοποίηση λέγοντας ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αποδομήσουν τα έθνη. Παρέπεμψε στον Μιτεράν, τη Θάτσερ, τον Ανδρέα Λεντάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη, λέγοντας ότι «η αγάπη για την δικιά τους πατρίδα ήταν το κοινό τους στοιχείο».Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, είπε πως είχε την τύχη να θητεύσει δίπλα σε μεγάλους ηγέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ευάγγελος Αβέρωφ «που πούλησε την περιουσία του για να κρατήσει όρθια τη ΝΔ». «Ο Καραμανλής μού έμαθε να κοιτάω μακριά, όπως κοιτούσε εκείνος, όταν έβαζε την Ελλάδα στην ΕΕ. Προτείνω να συνδυάσουμε τις παρακαταθήκες και τη σοφία αυτών των δυο ηγετών» είπε.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις συμπεριφορές στο εσωτερικό του κόμματος που λειτούργησαν αρνητικά για τη ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για πρωτοκλασάτα στελέχη.
«Το στοίχημα του δημόσιου ήθους θα κερδίζεται καθημερινά. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά» είπε, διαμηνύοντας πως για τους πολιτικούς απαραίτητη προϋπόθεση εκτός από το νόμιμο είναι και το ηθικό.
«Ο πήχης του δημοσίου ήθους θα πάει πολύ ψηλά για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη, και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα, που πλήγωσαν όλους και αφορούν πολύ λίγους» υπογράμμισε.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την απόφαση να καταργηθούν τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Ναυτιλίας όσο και για την πολιτική που ακολουθείται αναφορικά με τους εργαζόμενους στα προγράμματα Stage. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί αντιλαϊκή πολιτική, μέσω της επιβολής έμμεσων φόρων.
Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη «να φέρουμε πίσω τους ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν», ενώ δεσμεύτηκε πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου εκείνος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση της ΝΔ.
«Πρέπει να περιφρουρήσουμε την ενότητα. Η ενότητα είναι πέρα από κάθε συζήτηση» κατέληξε.


Από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου