Φώφη Γιωτάκη (από το Έθνος της Kυριακής)-
=========================
Συναντήθηκαν για να ξανασυναντηθούν...
Πρώην συγκάτοικοι και συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτης στις αρχές της δεκαετίας του ʽ70.
Δικτατορία στην Ελλάδα.
Ως μαθητές στο Κολέγιο Αθηνών γνωρίζονταν φυσιογνωμικά.
Ως φοιτητές έκαναν στενή παρέα για τρία χρόνια στο...
...Αμχερστ.
...Αμχερστ.
Ο Γιώργος σπούδαζε Κοινωνιολογία και ο Αντώνης Οικονομία.
Μετά από μακρά «περιήγηση» σε πανεπιστήμια, χώρες και αντιλήψεις (κυρίως ο Γιώργος, ο περισσότερο «ταξιδευτής») ξαναβρέθηκαν στην Ελλάδα. Διατηρούν τις αναμνήσεις και την καλή διαπροσωπική σχέση, αλλά είναι «απέναντι».
Στην πολιτική, στα πρώτα βήματά τους, σε διαφορετικά «στρατόπεδα». Και σε λίγο,ίσως αντίπαλοι σε επίπεδο κορυφής στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός και ο Αντώνης Σαμαράς υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κολλητοί φίλοι τους από το Αμχερστ, οι άλλοι δύο της τετράδας που φωτογραφήθηκε κουβαλώντας στο σήμερα το «τότε» της εποχής στην Αμερική, δεν μπορούν να φανταστούν πως θα συμβεί... εάν συμβεί. Ότι, δηλαδή, δύο πρώην συμφοιτητές που ξενύχτησαν μαζί βράδια με την παρέα αναλύοντας το... σύμπαν θα βρεθούν έτοιμοι για μετωπική σύγκρουση στην ελληνική Βουλή. Και μάλιστα στην πλέον δύσκολη φάση για τη χώρα...
«Ήταν και οι δύο αγαπητοί στο πανεπιστήμιο. Ο Γιώργος μαχητής αλλά πιο εγκρατής και εξίσου επικοινωνιακός. Ο Αντώνης πιο εξωστρεφής, ανοιχτός, χειμαρρώδης. Και οι δυο είναι ακέραιοι χαρακτήρες», λέει ο κ. Στέφανος Μανουηλίδης, εις εκ της «ομάδας» των τεσσάρων στα φοιτητικά τους χρόνια.
Οι πλάκες ατελείωτες μεταξύ τους, αλλά και με άλλους από κάθε γωνιά της γης. «Ο Γιώργος είναι «πιο διεθνής» εκ των πραγμάτων. Γεννήθηκε στην Αμερική, έφυγε με την οικογένειά του επί χούντας από την Ελλάδα στη Σουηδία και στον Καναδά, μετά σπουδές...». Ο κ. Μανουηλίδης θυμάται ότι όταν ο Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα επί δικτατορίας και να αποχωριστεί τους συμμαθητές του από το κολέγιο, πολλοί ήθελαν να του συμπαρασταθούν χωρίς να τον φέρουν σε δύσκολη θέση. «Διάλεξα ένα βιβλίο για να το διαβάζει στο αεροπλάνο», διηγείται ο κ. Μανουηλίδης, οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων στην Αθήνα σήμερα.
Τρία χρόνια μαζί. Οι τρεις τους μαζί με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο, ζωγράφο, γλύπτη και εικαστικό Φίλιππο Τσιάρα (στη φωτό των «4») έζησαν τρία χρόνια στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Επί δικτατορίας λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς έστελνε επιστολές στο Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Παρίσι. Ο Γιώργος Παπανδρέου μοίραζε εφημερίδες του ΠΑΚ. Θυμούνται τις αγορεύσεις του για το πολιτικό σκηνικό. «Γεια σου αρχηγέ μου», του έλεγαν χαριτολογώντας οι Ελληνες συμφοιτητές, ελάχιστοι εκ των οποίων πέτυχαν τον Ανδρέα Παπανδρέου σε μία από τις επισκέψεις του στο Αμχερστ.
Λίγοι ξέρουν ότι 1.000 άνθρωποι από το Αμχερστ, μεταξύ των οποίων όχι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο επίσης συμμετέχων, Στέφανος Μανουηλίδης, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησαν για την καθιστική διαμαρτυρία σε αεροπορική βάση και ακινητοποίησαν τα Β52 -συνεχιζόταν ο πόλεμος με το Βιετνάμ. Μπιτλς, Ρόλινγκ Στόουνς, Νιλ Γιανγκ, αντιπολεμικά τραγούδια, Τζόαν Μπαέζ, Θεοδωράκης, Σαββόπουλος. Αυτά τραγουδούσαν με ξένους και Ελληνες εκείνη την εποχή. Οι διαδηλωτές ξάπλωσαν στον διάδρομο.
Τους συνέλαβαν αλλά η τοπική φυλακή, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα του Αμχερστ, δεν χώραγε πάνω από... τρεις!
Τελικά τους άφησαν όλους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου