Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο, πρόεδρο της ΕΚΥΟ και το γενικό διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας κ. Αντώνη Ζαμπέλη.
Τα δυο ανώτατα στελέχη της ΕΚΥΟ είχαν ολιγόλεπτο τετ-α-τετ με τον ισχυρό άνδρα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σκοπός της συνάντησης ήταν να επιδώσουν στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην οποία εκτίθεται η θέση της Εκκλησίας για τη φορολογία.
Στο σχετικό υπόμνημα που αριθμεί μερικές σελίδες γίνεται πλήρης καταγραφή των 123 εκκλησιαστικών ακινήτων, τα οποία είναι δεσμευμένα από την πολιτεία, για τα οποία ζητείται η αποδέσμευση, προκειμένου να αξιοποιηθούν εμπορικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας δεν δεσμεύθηκε για το ο,τιδήποτε, ωστόσο παρέλαβε το υπόμνημα λέγοντας ότι θα το μελετήσει.Το ύφος και στο κείμενο που συνέταξε ο Αρχιεπίσκοπος δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΙΣ.
Η διατύπωση της επιστολής είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στο κείμενό της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας να εκθέτει τις θέσεις της και βεβαίως τη δυσφορία της για την άνιση μεταχείριση της Εκκλησίας, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για το ζήτημα της επιβολής επιπλέον φορολόγησης επί της εκκλησιαστικής περιουσίας.Η Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει ότι ουδέποτε αρνήθηκε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της, αλλά θα υπενθυμίσει ότι κατά το σύστημα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, η Εκκλησία κατά τις νομικές της σχέσεις (άρθρο 1 παρ. 4 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος») είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και επομένως είναι επιβεβλημένη η ίση μεταχείρισή της με τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να ζητήσει την έναρξη του διαλόγου με την κυβέρνηση για την αποδέσμευση των 123 ακινήτων της για τα οποία πληρώνει την εισφορά του ΕΤΑΚ αλλά παραμένουν αναξιοποίητα λόγω της δέσμευσής τους από το κράτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της ειδικής επιτροπής που συνέστησε η Ιερά Σύνοδος με τη συμμετοχή των μητροπολιτών, Ιωαννίνων Θεοκλήτου, Ναυπάκτου Ιερόθεου και Ελασσόνας Βασιλείου και των στελεχών των εκκλησιαστικών υπηρεσιών Αντώνη Ζαμπέλη και Θεόδωρου Παπαγεωργίου, προκειμένου να καθορίσουν την "υπερασπιστική γραμμή" της Εκκλησίας για το θέμα της φορολογίας.
Η έναρξη της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση για την αποδέσμευση των ακινήτων της Εκκλησίας που έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου τα ΝΠΔΔ της Εκκλησίας να προχωρήσουν στην οικονομική αξιοποίηση αυτών των οικοπέδων. Πρωτίστως για να καλύψουν το έλλειμα που δημιουργείται στον προϋπολογισμό της από την επιπλέον φορολογική εισφορά, αλλά και για την οικονομική κάλυψη του φιλανθρωπικού της έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ακίνητο για το οποίο θα ζητηθεί η αποδέσμευση θα είναι οι εγκαταστάσεις του παλαιού στρατιωτικού νοσοκομείου στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι.
Ο χώρος παλαιότερα, επί μακαριστού Χριστόδουλου προορίζονταν να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα. Τώρα όμως μελετάται το σενάριο μεταστέγασης μέρους των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο χώρο της μονής Πετράκη δεν επαρκούν, Αυτό εξάλλου, εισηγήθηκε και προς τη ΔΙΣ ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος στο πλαίσιο της ανάγκης εκσυγχρονισμού αρτιότερης λειτουργίας και οργάνωσης της Ιεράς Συνόδου.
Από amen.gr / του Αντώνη Τριανταφύλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου