Του Διονύση Νασόπουλου / ΤΑ ΝΕΑ
=====================
Σαφές προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μετά τη συμφωνία κορυφής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη κλιμακώνει από σήμερα την αντεπίθεσή της με μεγάλη περιοδεία στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται αμείωτη η ανταλλαγή πυρών από τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για την αρχηγία της Ν.Δ.
Σαφές προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μετά τη συμφωνία κορυφής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη κλιμακώνει από σήμερα την αντεπίθεσή της με μεγάλη περιοδεία στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται αμείωτη η ανταλλαγή πυρών από τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για την αρχηγία της Ν.Δ.
Η σύμπλευση Σαμαρά- Αβραμόπουλου, όπως προκύπτει από χθεσινή πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Μέτρον Ανάλυσις (για τον δικτυακό τόπο «news it») είχε θετικό αντίκτυπο στους γαλάζιους ψηφοφόρους και αποφέρει πολιτικά κέρδη στον πρώην υπουργό Πολιτισμού, οδηγώντας σε δημοσκοπικές ανατροπές:
Ο Α. Σαμαράς προπορεύεται κατά 5,2% της Ντ. Μπακογιάννη στον α΄ γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης, ενώ διατηρεί προβάδισμα 3,9% και για τον δεύτερο γύρο (48,5% έναντι 44,6%).
Ρυθμιστικό ρόλο στην αναμέτρηση διατηρεί ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος καταλαμβάνει στον α΄ γύρο ποσοστό 11,1% και επέμεινε και χθες ότι θα παραμείνει στην κούρσα της διαδοχής έως το τέλος. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σχεδόν δύο στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. αντιμετωπίζουν θετικά τη συνεργασία Σαμαρά- Αβραμόπουλου, παρέχοντας τη δυνατότητα στα επιτελεία των δύο πολιτικών να θεωρούν ότι «δικαιώνεται η επιλογή τους» και «επιβεβαιώνουν ότι η κομματική βάση επιθυμεί κινήσεις που ενισχύουν την ενότητα».
Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
προπορεύεται 5,2% της κ. Μπακογιάννη στον α΄ γύρο, ενώ διατηρεί προβάδισμα 3,9% και για τον δεύτερο γύρο Ανησυχία στελεχών για τον κίνδυνο διάσπασης
ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, ωστόσο, το κλίμα στη Ν.Δ. είναι πολεμικό, με βουλευτές και κομματικά στελέχη να πρωταγωνιστούν σε μια μετωπική σύγκρουση που, για πολλούς, μπορεί να φέρει αντιμέτωπο το κόμμα ακόμη και με τον κίνδυνο της διάσπασης. Κορυφαία στελέχη δεν κρύβουν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της σκληρής εσωκομματικής κόντρας, ενώ εκτιμούν ότι με την τροπή που παίρνει πλέον η κούρσα της διαδοχής θα πρέπει οι κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαράς να προχωρήσουν σε ένα «μεγάλο συμβιβασμό», προκειμένου να συνυπάρξουν.
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η χθεσινή παρέμβαση του στενού συνεργάτη της Ντ. Μπακογιάννη, ευρωβουλευτή Θεοδ. Σκυλακάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι στη Ν.Δ. συστεγάζονται ουσιαστικά δύο κόμματα. «Με φοβίζει η ψυχική ενότητα του κόσμου κάτω αν επιλεγούν δύο άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν και θεωρούν, μάλιστα, όταν επιστρέφουν ότι δικαιώνονται... Έχει τεράστια σημασία το ποιος θα βγει. Είναι άλλο κόμμα το ένα, άλλο κόμμα το άλλο. Θα είναι τελείως διαφορετικές οι πορείες που θα τραβήξουν (οι κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαράς)...», ανέφερε (στη ΝΕΤ 105.8), ενώ επιτέθηκε στους κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι «εμφάνισαν μιαν εικόνα αμερικανικού τύπου που έδειχνε πρόεδρος- αντιπρόεδρος και έδειξαν ότι υπήρχε προσυνεννόηση».
Ανέβηκαν οι τόνοι
Ο πρώην υφυπουργός Κων. Κιλτίδης ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους (Θέμα 98,9), αναφέροντας ότι «η κοινωνία εξέλαβε τη συμφωνία Σαμαρά- Αβραμόπουλου ως συναλλαγή». Λόγο για «διαρχία» στο αντίπαλο στρατόπεδο έκανε από την πλευρά του ο Αθ. Γιαννόπουλος, ενώ ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης επιτέθηκε στον Παν. Καμμένο γιατί απέσυρε την υπογραφή στήριξης στην κ. Μπακογιάννη, αναφέροντας δηκτικά (Κανάλι 1) ότι «όποιος το κάνει αυτό διακατέχεται από οπορτουνισμό».
Από την αντίπερα όχθη, ο πρώην υπουργός Κων. Μαρκόπουλος απέδωσε στην Ντ. Μπακογιάννη «έλλειμμα ψυχραιμίας», σχολιάζοντας τις αναφορές της σε «μυστικές συμφωνίες και παζάρια», με αφορμή τη σύμπλευση Σαμαρά - Αβραμόπουλου. «Αν ο κ. Αβραμόπουλος είχε ταχθεί μαζί της, δεν θα ήταν ανίερη συμμαχία. Στην πολιτική οι συμμαχίες είναι βασικό συστατικό. Τα μεγάλα κόμματα είναι προϊόντα σύνθεσης απόψεων», πρόσθεσε με έμφαση. Κείμενο αρχών Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές θα κινηθούν στο εξής με στόχο να αποφύγουν τα λάθη, καθώς οι δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως τις κάλπες θεωρούνται αρκετός χρόνος για νέες δημοσκοπικές ανατροπές. Από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη αναμένεται επικοινωνιακή αντεπίθεση με στόχο να αυξηθεί και το κομματικό ακροατήριο που θα σπεύσει στην κάλπη, ενώ με κείμενο αρχών που παρουσίασε χθες επιχειρεί να προσελκύσει τον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων, δίνοντας έμφαση στα θέματα ασφάλειας, το αποτελεσματικό κράτος και τη διαφάνεια στην πολιτική σκηνή. «Καλώ όλους να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις και να συζητήσουμε το πώς θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η μάχη για την ηγεσία είναι καθαρά πολιτική και η βάση της Ν.Δ. θα πρέπει να ξέρει ποιος εγγυάται την προοπτική του κόμματος και ποιος την περιχαράκωσή του», ήταν το μήνυμα με το οποίο συνόδευσε το πλαίσιο αρχών και το οποίο απευθυνόταν ουσιαστικά στον κ. Σαμαρά. Πολιτικοί φίλοι της, εξάλλου, προεξοφλούσαν χθες ότι τις επόμενες ημέρες με την κ. Μπακογιάννη θα συστρατευθεί και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, αν και ο ίδιος εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Χαμηλοί τόνοι Από την άλλη, ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους και να επιμείνει στη γραμμή της «ενότητας». Το στίγμα αυτό εξέπεμψε μιλώντας χθες το βράδυ στα Μέγαρα, από όπου απάντησε ουσιαστικά και στην κ. Μπακογιάννη. «Η σύγκλισή μου με τον Δημ. Αβραμόπουλο κάποιους ενόχλησε. Δεν συμπίπτουμε σε όλα, συμπέσαμε στα πιο βασικά. Έχουμε ευθύνη στην παράταξη για την ενότητά της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μιλώντας για την ιδεολογική μας ταυτότητα δεν προωθώ την περιχαράκωση. Προωθώ την επέκταση της επιρροής μας παντού. Δεν θα αφήσουμε να μετακινηθεί η Ν.Δ. Δεν θα γίνουμε το κόμμα των μεταλλαγμένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου