Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η συζήτηση για το χρέος το… «τυράκι» για να περάσουν και τα νέα μέτρα χωρίς απώλειες...!!!

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η πολυσυζητημένη αξιολόγηση βαίνει προς την ολοκλήρωσή της σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου και οι ένοικοί του, 

 από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έως τον τελευταίο συνεργάτη εμφανίζονται ανακουφισμένοι, αν και όλοι αναμένουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Και όπως σημειώνουν πάντως κυβερνητικοί αξιωματούχοι, άλλοι με διάθεση αισιοδοξίας, άλλοι με επιφυλακτικότητα και ανησυχία, το κλείσιμο της αξιολόγησης κρίνει τα πάντα: την πορεία της οικονομίας, τη σταθερότητα και τη σύνθεση της κυβέρνησης, το - ούτως ή άλλως πληγέν - στάτους της χώρας.
Κυρίως όμως κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις και μεταθέτει για ύστερο χρόνο την όποια κινητικότητα.
Το επόμενο δεκαήμερο, διάστημα εντός του οποίου θα ψηφιστεί το νέο πολυνομοσχέδιο και θα συνεδριάσει το συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης, θεωρείται ένα καθοριστικό σημείο, καθώς από το τι θα συμβεί θα διαμορφωθούν και οι συνθήκες που θα χαρακτηρίσουν την πολιτική ατμόσφαιρα, πιθανώς δε και τις πολιτικές εξελίξεις κατά το προσεχές διάστημα.
Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση δεν δείχνει να φοβάται απώλειες στη νέα κρίσιμη ψηφοφορία, καθώς η νέα, βαριά έμμεση φορολογία που θα επιβληθεί με το νέο πολυνομοσχέδιο και ο περίφημος «κόφτης» επί των δημοσιονομικών αναμένεται να καλυφθούν από τη συζήτηση για το χρέος.
Η κυβέρνηση δίνει βάρος στα όσα συνέβησαν και στις ΗΠΑ, όπου έκανε επαφές ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κυρίως για το γεγονός ότι παρενέβη εκ νέου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η εν εξελίξει συζήτηση για το χρέος που αποκτά μια νέα δυναμική αναμένεται να αποτελέσει και το…«τυράκι» στη φάκα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ώστε να ψηφίσουν και το νέο πακέτο μέτρων και να δώσουν και άλλες πολιτικές ανάσες στην ήδη τραυματισμένη κυβέρνηση.
Υπό την έννοια αυτή, οι κυβερνητικοί παράγοντες, από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ως συνεργάτες υπουργών, εμφανίζονται βέβαιοι πως το «πακέτο» θα περάσει από τη Βουλή χωρίς να κλονιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Είναι ενδεικτικό ότι και παράγοντες της αγοράς, πολιτικά στελέχη αλλά και διπλωματικοί εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων στην Αθήνα θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τα μέτρα «πάση θυσία» και σημειώνουν ότι αποδεικνύεται «καλός μαθητής», ενώ έχει αρχίσει η γκρίνια για τη στάση της Ν.Δ.
Βέβαια, οι ξένοι πιστωτές και εταίροι πέρα από τους χαρακτηρισμούς περί «καλών μαθητών», δίνουν έμφαση στην εφαρμογή και υλοποίηση των όσων ψηφίζονται και εκεί θα κρίνουν την κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι πιστωτές οφείλουν ένα «δώρο»: τη ρύθμιση του χρέους. «Αν επιτευχθεί αυτό, το κλίμα μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα και πολύ σύντομα» λένε όλοι στην κυβέρνηση, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι το επικοινωνιακό σκέλος είναι το βασικό τους μέλημα - δεδομένου ότι ακόμη και η ευνοϊκότερη ρύθμιση για το χρέος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δεν θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και καθημερινότητα παρά μόνο από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου